Meny

– Smittet blir du uansett, samme hvor forsiktig du er

Det er veldig plagsomt med vorter under føttene. Foto: Colourbox

Dette gjør du med vorter.

Vorter er så vanlig at det ikke anbefales å gjøre noe for å forebygge. Men skal du bli kvitt en plagsom vorte, finnes det gode behandlingsmetoder.

Smittsomt virus

Vorter er ikke farlig, men det kan være plagsomt og sjenerende. Det er godartede, små utvekster i huden, som ofte blir 4-5 millimeter store. Vorter kommer av et smittsomt virus, som mange får når de er små, ofte ved 8-15-årsalderen.

- Vortevirus er noe nesten hele befolkningen har delt, det skal veldig godt gjøres å ikke bli smittet. Det finnes egentlig over alt, og de fleste blir smittet som barn, sier Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Viruset er ganske smittsomt, men du behøver ikke å holde deg borte fra offentlig bad eller unngå kontakt med andre personer som har det.

- Smittet blir du uansett, samme hvor forsiktig du er. Det er såpass vanlig. Men det er kanskje lurt å ikke dele håndkle med noen som har vorter, og være nøye med hygienen, sier Thune.

Les også: – Jeg ønsker ikke et perfekt utseende. Jeg vil bare se normal ut

(Saken fortsetter under)

Dersom du har en vorte du gjerne skulle bli kvitt, anbefaler hudlegen å prøve reseptfrie medikamenter først. Bruk av for eksempel saks kan etterlate arr. Foto: Colourbox

Vanligst med vorter på hender og føtter

Vortene ser ut som faste klumper i huden, med grov overflate. Ofte vokser de i nærheten av hverandre. Noen ganger kan man se små, svarte punkter i selve vorten, som er rester etter blødninger i vevet.

- Finger- og fotvorter er mest vanlig. Selv om de fleste får det når de er unge, er det ikke uvanlig at voksne får det, da er det vanligere å få fotvorter. Grunnen til at voksne får det sjeldnere, er fordi de fleste bygger opp immunitet mot viruset, og derfor ikke er like mottakelig i voksen alder, sier hudlegen.

De fleste vorter blir borte av seg selv i løpet av to år. Det finnes mange forskjellige behandlingsmetoder ( blant annet frysebehandling eller å skjære/brenne bort vortene), men Thune fraråder kirurgisk behandling.

- Det er ikke lett å behandle vorter, og jeg anbefaler å ikke gjøre noe med det, med mindre det fører til ubehag. Det finnes ingen spesifikk behandling for selve viruset, det må kroppen kvitte seg med selv, mener Thune.

Les også: – Kvinner blir mer våryre enn menn

Behandlingsmetoder

Dersom du har en vorte du gjerne skulle bli kvitt, anbefaler hudlegen å prøve reseptfrie medikamenter først.

- Kirurgisk behandling kan være smertefullt, lage arr, og ofte kan vortene komme tilbake igjen. Behandling med reseptfrie medikamenter over tid er like effektivt som «vond» behandling, det gjelder å være tålmodig.

Fotvorter kan være ubehagelige, og føre til at det gjør vondt å gå. De som er veldig plaget anbefales å ta ta kontakt med en hudlege for å snakke om ulike behandlingsmetoder.

- Jeg ville uansett ha prøvd lokalbehandling først. Plasser foten i et fotbad, og prøv å pirke vekk det som er løst. Smør på med for eksempel Verusin, og dekk til godt med et plaster som sitter på i noen dager. Gjenta behandlingen for å oppnå best mulig effekt over tid.

Les også: Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Kirurgisk behandling

Dersom du ikke kommer i mål med hjemmebehandling, og vorten gjør vondt, er laserbehandling den mest effektive metoden for å fjerne vorter.

- Vi bruker lokalbedøvelse og fjerner vorten med laser. Det tar én til tre uker før området blir dekket med ny hud, sier Jeanette Petersson, medisinsk ansvarlig lege ved Oslo hud- og laserklinikk.

Slik behandling kan trigge nye vorter – derfor er det veldig viktig med etterbehandling slik at du får best mulig resultat. Petersson har også prøvd frysebehandling, men mener at laser er den beste metoden for å fjerne irriterende vorter.

Petersson forteller at mange foreldre kommer med barna sine til klinikken. Hun anbefaler å prøve hjemmebehandling først, ettersom laserbehandlingen kan være smertefull.

- Dersom du ser at barnet for eksempel gjemmer hendene sine, slik at det blir en psykisk belastning, eller ved smerter, vil vi kunne behandle med laser. Uten direkte plager kan det hjelpe å berolige med at vorten vil forsvinne med tiden.

Les også:

Første symptom er prikking i huden

Yngve ville bare fjerne vortene sine

Her er verdens vanligste kjønnssykdom

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus