Meny

«Hvor sliten du blir avgjør hvor hardt du trener»

MYTER OM STYRKETRENING: Det er mange av de, og her forsøker to PT-er og rydde opp i noen av dem. FOTO: Håkon Jørgensen
MYTER OM STYRKETRENING: Det er mange av de, og her forsøker to PT-er og rydde opp i noen av dem. FOTO: Håkon Jørgensen

..Og fire andre usannheter om styrketrening.

Mytene rundt styrketrening er mange, og det kan være vanskelig å vite hva som stemmer og ikke.

- Hvorfor myter oppstår er antakelig så enkelt som at subjektiv oppfattelse av områder sjeldent stemmer overens med virkeligheten. Dette gjelder på såpass mange arenaer i livet at det ikke er unikt for styrketrening, sier Espen B. Andersson, eier og personlig trener ved Oslo performance center.

Disse mytene kan personlige trenere avkrefte:

Les også: Kan du trene når du går på antibiotika?

1: Kvaliteten kan måles etter hvor slitne vi blir

Andersson trekker frem en myte som han selv ofte opplever som en gjenganger.

- Mitt definitive hjertebarn innen trening, og som jeg lærer alle mine klienter, er viktigheten av kvaliteten på bevegelsene vi gjør hvor fokuset skal ligge på det å bli bedre og sterkere, og ikke sliten, sier Andersson.

Kvaliteten på det vi utfører på trening kan ikke måles etter hvor slitne vi blir, men med utviklingen vi ser i det vi foretar oss over uker og måneder, utdyper han.

- Satt på spissen kan tross alt alle bli slitne om de går inn for det. Om målet er å løpe raskere, hoppe høyere eller å løfte tyngre, må både tekniske aspekter og oppsett av programmer være solid satt opp.

Les også: Dette er de nye, store treningstrendene

AVKREFTER MYTER: Hedvig Bang har bakgrunn som profesjonell danser fra Statens Balletthøgskole og er personlig trener ved Sats elixia. FOTO: Privat
AVKREFTER MYTER: Hedvig Bang har bakgrunn som profesjonell danser fra Statens Balletthøgskole og er personlig trener ved Sats elixia. FOTO: Privat

2: Få og små pauser er alltid best

Neste punkt bygger videre på dette, nemlig innsatsen og pausene på øktene.

- Spesielt jenter har en tendens til å ha ekstremt intensive økter med minimalt av pauser. I noen tilfeller kan dette være hensiktsmessig, men av erfaring ønsker de fleste jenter en kombinasjon av økt styrke og fettforbrenning i det de foretar seg. Da bør de øke pausene på noen av øvelsene hvor hensikten er å løfte tungt, i for eksempel markløft og knebøy.

Andersson sier at dersom du holder pausene i påstått tunge sett under ett minutt har du mye uforløst potensiale liggende latent, og dette kan komme til live med lengre pauser.

- Dette alene kan på forholdsvis kort tid føre til at eventuelt bremset progresjon setter fart på utviklingen i både fysikk og styrke.

Les også: Gry ble friskere, og gikk ned 16 kg med trening

3: Treningsapparater gir deg en optimal styrkeøkt

Hedvig Bang, som har bakgrunn som profesjonell danser fra Statens balletthøgskole, er personlig trener ved Sats elixia. Hun sier at treningsapparater kan være fine for innlæring av svært enkle øvelser, og gjøre deg bevisst på hvilke muskler du skal aktivisere som nybegynner.

- Det finnes likevel flere ulemper ved å bruke kun apparater. Blant annet fjerner du kravet om stabilitet, og nervesystemet får minimalt med utfordring. Ved en tradisjonell knebøy med stang eller kettlebell vil kroppen mobilisere flere muskler enn i eksempelvis en smithmaskin. Øvelsen vil også stille større krav til kontakt og kontroll av kjernemuskulatur, som er svært hensiktsmessig med tanke på hvordan du vil bevege deg i hverdagen.

Bangs beste tips er å droppe enkle snarveier, og heller gjøre ordentlig grunnarbeid slik at du klarer å gjennomføre øvelsene med frivekter.

4: Kvinner blir store og mandige av styrketrening

Også denne myten avkrefter Bang. Årsaken er at kvinner mangler mye av forutsetningene for å kunne se ut som en bodybuilder.

- Vi produserer mindre veksthormon, testosteron og andre anabole hormoner enn menn, som igjen gjør det svært vanskelig bygge en mandig kropp. Det som derimot vil skje er at du blir strammere, sterkere og få mer overskudd.

5: Oppvarming er unødvendig

Ikke alle er like bevisst på hvilken effekt oppvarming har, og at det gir flere fordeler.

- En god oppvarming vil øke bevegelsesutslaget, bedre teknikken din og forebygge skader. Du forbereder også kroppen og hodet på oppgaven du har foran deg.

Her kan du eksempelvis kjøre to til tre serier med gradvis økende belastning før du begynner på arbeidssettet, i tillegg til ulike aktiviseringsøvelser med strikk og lignende, foreslår Bang.

Kvalitet foran kvantitet

Andersson tror utfordringen med myter er at at de ofte kan forsvares med logikk dersom du ikke kjenner til fakta, og at det da er naturlig å konkludere med at det er sant.

- Jeg hører hele tiden utsagn som «jeg ble støl etter økten i forrige uke, så jeg er kjempefornøyd!». Vi som jobber med trening vet jo at dette ikke sier noe helst om kvaliteten på det som ble gjort. Når vedkommende som påstår dette assosierer trening med å bli sliten og har oppnådd nettopp dette, er en feilaktig konklusjon uunngåelig.

Bang mener det først og fremst er vesentlig å spørre hvordan og for hvem du definerer ordet «sliten».

­- Følelsen av å være sliten er svært subjektiv. Skillet mellom en nybegynner og en idrettsutøver sin evne til å gå ut av komfortsonen er stor. Når jeg hører ordet kvalitet tenker jeg umiddelbart på god teknikk, og det å bevege seg mest mulig hensiktsmessig i forhold til hva du ønsker å oppnå med øvelsen. Også her er det et definisjonsspørsmål når det kommer til hvilket prestasjonsnivå du skal legge deg på.

Hun mener at kvalitet alltid skal gå foran kvantitet, men at du ikke må være redd for å slite deg litt ut.

- Hvor deilig er det ikke å komme fra en åtte timers arbeidsdag, virkelig få svettet ut og kjenne at du lever? Jeg syns det raskt kan bli en litt for rigid tankegang om resultat alltid skal være i form av tall og hvordan du ser ut i speilet, fremfor å gå inn i deg selv, trene fordi det føles deilig og kjenne litt på blodsmaken i munnen innimellom.

Mer kunnskap med tiden

Til tross for mange myter, opplever Andersson at flere har fått mer kunnskap om styrketrening enn tidligere.

- Viktigheten av teknikk fremmes også mye mer. Samtidig har også andelen jenter som trener tung og riktig styrketrening steget i retning himmelen på noen få år. Vi skal ikke langt tilbake til hvor det knapt var én jente på styrkeavdelingen rundt på landets gym på kveldstid, mens nå virker de tidvis å være i flertall.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

- Å innta proteiner rett etter trening gir ikke større muskler

Det viktigste å huske på når du skal i gang med treningen igjen

Visste du at du går opp i vekt med for lite mat?


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død
Siste nytt
01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus