Allergiplager? Honning kan hjelpe

Stadig flere tester ut honning i kampen mot pollenmarerittet.

Like sikkert som lengre dager og varmere temperaturer, er pollen et vårtegn du ikke kommer utenom.

– Flytende gull

For allergikere kan dette bli en plagsom periode med rennende nese og øyne. Men i tillegg til å knaske allergitabletter, er det nå flere og flere som supplerer med honning.

– Det er som flytende gull! Det hjelper virkelig folk. Barn og voksne sier at det virkelig hjelper på allergisymptomene, sier birøkter Paul Hekiman, til ABC News.

Les også: Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Han forklarer til kanalen at rå honning inneholder spor av pollen, noe som over tid kan øke toleransen mot nettopp pollen.

– Teorien er at hvis du spiser honning fra ditt lokale miljø, så vil det hjelpe mot allergien, forklarer han til kanalen.

Ikke vitenskapelig bevist

Teorien er godt kjent og mange anbefaler å ta én spiseskje med honning til dagen. Teorien er derimot ikke vitenskapelig bevist.

«Man har ikke vitenskapelig grunnlag til å si om behandlingen har effekt eller ikke», skriver NIFAB (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) på sine nettsider.

Les også: Biens ekstreme headbanging-teknikk avslørt

Södra Karelens Allergi- og Miljöinstitut i Finland startet i 2009 et pilotprosjekt på honning-teorien, som ga lovende resultater, men det er enda ikke bevist at honning har noe effekt.

– Det kan hende det kun er en søt-smakende placebo-effekt. Men det er kanskje også dens beste bruksområde. Hvis du føler at det gir effekt, så er jo det bare bra, sier Bob Boyce, honning-produsent til ABC News.

Barn under ett år bør ikke spise honning, da dette kan forårsake botulisme.

«Personer med allergi, eksempelvis pollenallergi, bør drøfte medisinsk bruk av honning med lege. Grunnen til dette er at ulike typer honning inneholder ulike mengder pollen, og kan føre til allergiske reaksjoner.», står det på NIFABs nettsider.

Les også: Tar med seg en halv million bier til fjells

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus