Kommersialiserer gassbobler for kreftmedisinering

Det nye prosjektet skal utvikle gassbobler som er skreddersydd for ultralyd-basert kreftbehandling. Foto: SINTEF
Det nye prosjektet skal utvikle gassbobler som er skreddersydd for ultralyd-basert kreftbehandling. Foto: SINTEF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere er i nå gang med å skreddersy stabile gassbobler som kan kommersialiseres. Kombinert med ultralyd, skal produktet kunne føre medisiner direkte til kreftsvulster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere nå i ferd med å lage stabile gassbobler med cellegift. Disse kan brukes til kreftbehandling i kombinasjon med ultralyd, og passer spesielt godt for kreft som er vanskelig å behandle med dagens metoder – som svulster som ikke kan opereres vekk og svulster i hjernen. BubbleCAN heter prosjektet, som nylig er kommet i gang i Trondheim og som er basert på norsk teknologi som eies og er utviklet av SINTEF.

Les også: Lavere doser cellegift kan holde kreft i sjakk

Presis behandling uten skader

Yrr Mørch ved SINTEF forteller at ved tradisjonell cellegiftbehandling vil så lite som 0.001-0.01 prosent av cellegiften som injiseres i kroppen nå til svulsten.

– Resten av cellegiften gjør skader på friske celler og vev og fører til stygge bivirkninger. Når vi kombinerer gassbobler med ultralyd greier vi å øke transporten av medisiner lokalt til kreftsvulsten ved å danne små porer i blodåreveggene til svulsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese Geminis reportasje om den unike kreftmedisinen

Les også: Ny behandling av åreforkalkning med sukkerstoff

Stabile, skreddersydde gassbobler

Utfordringen er at gassbobler som dette er skjøre og har kort levetid i blod. Det er et stort behov for gassbobler som er skreddersydd for ultralyd-basert kreftbehandling, og det finnes per i dag ingen slike produkter på markedet.
Formålet med prosjektet BubbleCAN er derfor å optimalisere gassboble-produktet og rette seg inn mot en kommersialisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den viktigste oppgaven i prosjektet blir å lage stabile gassbobler. Til det trenger vi nanopartikler som kan danne et skall rundt boblene. Boblene injiseres i blodbanen og sirkulerer rundt med blodet til alle deler av kroppen, forklarer Mørch.

– Når de når fram til svulsten, vil ultralydbølger rettet direkte mot svulsten føre til at boblene sprekker, nanopartikler frigis fra boblene og små porer dannes i blodåreveggen. Dette fører igjen til at nanopartiklene hopes opp i store mengder i svulsten. Partiklene vil over tid løse seg opp og frigi cellegiften.

Prosjektet vil gå over 2,5 år og er finansiert av Forskningsrådet gjennom fellesutlysningen mellom FORNY, BIOTEK2021 og Kreftforeningen.

Les også:

Ny blodprøve oppdager kreft tidligere

Plaster eller ikke?

Er du redd for kreft?

Saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no