Plaster eller ikke?

PLASTERSESONG: Plaster kan være viktig - både fysisk og psykisk, særlig for de minste. Foto: NTB Scanpix
PLASTERSESONG: Plaster kan være viktig - både fysisk og psykisk, særlig for de minste. Foto: NTB Scanpix

Svært mange sår trenger plaster. Men husk at såret også trenger luft.

Plaster et et absolutt must i ethvert baderomsskap og førstehjelpskrin. Et paster på såret gir ikke bare beskyttelse mot infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår – det kan også redusere faren for å få arr. Og ikke minst: Et fint plaster kan få barna til å tenke på noe annet. Riktig type plaster gir dessuten huden ro til å heles.

Nå rykker vår og sommer stadig nærmere, og mange – både barn og unge – er ivrige etter å finne frem sykkelen, sykle eller løpe på tørr asfalt og endelig kunne være mer ute. Men med våren kommer også skrubbsårsesongen – kanskje særlig for de minste, men også voksne er mer utsatt for skrubbsår om våren.

Har du fått skrubbsår, som som regel er et overflatisk sår, er det beste valget er et kompress eller plaster med en stor sårpute. Det er viktig at puten ikke hefter til såroverflaten.

Det beste valget er et kompress eller plaster med en stor sårpute som ikke hefter til såroverflaten.

Les også: Generelle råd ved ulike sårskader

SKRUBBSÅR: Et vanlig skrubbsår kan trenge plaster - for å holde bakterier ute. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SKRUBBSÅR: Et vanlig skrubbsår kan trenge plaster - for å holde bakterier ute. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Stein i såret

En av årsakene er at når snø og is forsvinner, så ligger det ofte et teppe av småstein (som har vært brukt til å strø) igjen på fortau og stikkveier. Og disse gjør at det blir glatt og lett å skrense. Særlig på sykkel, men også til fots.

Hvem husker ikke sine verste sykkelvelter – og de vonde skrubbsårene på kne, albue eller håndflate? Noen ganger forholdsvis overfladiske, andre ganger som ganske dype kutt med blod og etter hvert verk. Da er plaster en god venn i nøden. Plaster er også kjekt å ha for mer huslige ulykker (de fleste ulykker skjer jo som kjent i hjemmet), som å kutte seg i fingeren, skjære seg på papir, skalle i skapdøren eller i verste fall løpe gjennom en glassdør.

Les også: Førstehjelp ved brannskader: Stans forbrenning og kjøl ned

– Når man får et rift eller et sår i huden er den største faren infeksjon. Et sår i huden vil fungere som en potensiell inngangsport for bakterier, som kan skape infeksjon. Infeksjon kan utarte seg som lett rødhet og verk i såret, ansamlinger med verk og i verste fall rosen (erysipelas), sier Lommelegens hudlege Kjetil Guldbakke, som jobber ved Oslo Hudlegesenter.

Hvis et sår ser dypt ut, og spriker veldig, bør du oppsøke lege for å sjekke om det må sys. Husk at et bitt, enten det er dyr eller menneske (for eksempel i barnehagen) ikke er å regne som et rent kutt. Da bør man oppsøke lege for å få stivkrampesprøyte.

Les også: Plaster kan gi diabetikere ny hverdag

HUDLEGEN: Kjetil Guldbakke understreker at det er viktig å rense sår skikkelig før man setter på plast Foto: Lommelegen
HUDLEGEN: Kjetil Guldbakke understreker at det er viktig å rense sår skikkelig før man setter på plast Foto: Lommelegen

Holder bakteriene ute

Det er viktig å holde bakteriene ute av såret, og det er her plasteret kommer inn i bilde. Et tett plaster vil hindre at rusk og rask – og dermed også bakterier – kommer inn i såret.

– En grei prosedyre er å vaske såret først med vann. Deretter tar man på en desinfiserende salve, som for eksempel Brulidin eller Pyrisept. Vi anbefaler så at man dekker såret til med et plaster. Det forhindrer at man får smuss utenfra ned i såret, og det holder sårsalven i kontakt med sårflatene, sier Guldbakke.

Les også: Har utviklet «plaster» for hjertet

Plaster er viktigst de første dagene, og man bør ikke bruke det altfor lenge. Husk at sår trenger luft. Det finnes også plaster med sårsalve i sårputen.

– Angående bruk av plaster er nok dette viktigst de første dagene, inntil sårtilhelingen har tiltatt. Når såret har begynt å gro og man ser at det danner seg ny hud i området, eller man har fått en tørr skorpe, er plaster mindre viktig, og man kan da gjerne la såret få litt luft, sier Guldbakke.

Det kan også være lurt å ta av plasteret om natta, da man ikke er så utsatt for bakterier når man sover.

Les også: Vannkopper: 12 spørsmål og svar

Gror av seg selv

De aller fleste sår gror av seg selv – dette er noe av magien med menneskets hud.

– Vi vet at sår heler raskere og med mindre arrvev i fosterlivet enn etter fødselen. Vi vet også at sårheling er dårligere jo eldre man blir. Sår heler også bedre i munn og på slimhinner med mindre arrvev enn i huden, opplyser Brita Solveig Pukstad, overlege ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital, til KK.no.

Les også: De vanligste årsakene til neseblod

VIKTIG FOR DE MINSTE: Barn elsker plaster - la dem gjerne være med å velge mønster. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VIKTIG FOR DE MINSTE: Barn elsker plaster - la dem gjerne være med å velge mønster. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Plastertips:

 • Rens alltid såret grundig først, fjern sand og skitt, ev. med en liten børste/tannbørste
 • Bruk desinfiserende salve under plaster ved fare for eller mistanke om infeksjon
 • Bruk ekstra elastiske plaster på ledd som albue, kne, fingre etc.
 • Heller for stort enn for lite plaster
 • Mønsteret er ofte viktig for barn – la barna være med å kjøpe plaster
 • Bytt ofte – særlig når plasteret blir vått eller skittent
 • Hvis såret er dypt og spriker kan du bruke sårstrips under plasteret
 • For sår som bør mye eller væsker, bør du velge et plaster med ekstra oppsugingsevne
 • Be om råd på apoteket når du kjøper plaster
 • Kjøp vannfast plaster (gjerne ekstra stort) hvis du skal bade. Bruk eventuelt to oppå hverandre
 • Husk at såret trenger luft, så ikke bruk plaster for lenge

Les også: Ostemyelitt - infeksjon inne i bein

Når oppsøke lege?

Hvis man får et rent kutt trenger man ikke vaske så grundig. Blødningen renser såret i seg selv, så da kan det være nok å stoppe blødningen med en kompress. Hvis det spriker kan man bruke strips. Hvis såret spriker veldig mye bør man oppsøke lege for å vurdere om det bør sys. Hvis et sår verker mye og lenge kan det være fare for infeksjon – da bør man også oppsøke lege.

 • Hvis såret blør kraftig, og ikke slutter å blø
 • Hvis såret spriker veldig
 • Hvis det er synlig gulfarget fettvev i sårbunnen
 • Sår som er oppstått som resultat av bitt fra dyr – eller mennesker.
 • Dype stikk eller hugg
 • Hvis såret ikke gror, eller det er tegn på infeksjon i såret.


(Kilder: Hudlege Kjetil Guldbakke, KK, Apotek1, helsebiblioteket.no)

Les også: – Var sikker på jeg skulle dø

Har du spørsmål om sår eller andre helseplager? Kontakt sjefsvarlege Brynjulf Barexstein eller hudlege Kjetil Guldbakke her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen
Siste nytt
01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus