Er du redd for kreft?

HELSEANGST: Ingvard Wilhelmsen er professor og spesialist i hypokondri ved Haraldsplass Diakonale sykehus, Universitetet i Bergen. Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto/Scanpix
HELSEANGST: Ingvard Wilhelmsen er professor og spesialist i hypokondri ved Haraldsplass Diakonale sykehus, Universitetet i Bergen. Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto/Scanpix

Svært mange er engstelige for kreft. Hva bør du gjøre hvis denne bekymringen er helt ubegrunnet?

- Det er veldig vanlig å være redd for kreft. Hvis man har helseangst, er redselen for kreft kanskje det som oftest kommer opp, sammen med MS og ALS, sier Ingvard Wilhelmsen, professor, overlege og spesialist i hypokondri ved Hypokonderklinikken i Bergen.

Hypokondri er ifølge Helsenorge en angstlidelse som innebærer en overdreven frykt for egen helse og alvorlig sykdom. Hypokondere er overbevist om at de er syke, til tross for gjentatte forsikringer av en lege om at de er friske.

Les også: Kreft: Viktige telefonnumre og lenker

Redd for å dø

Ifølge Wilhelmsen er det to ulike former for bekymring rundt kreft.

 • Bekymring for at man allerede har kreft
 • Bekymring for at man vil få kreft

– Noen har en sykdomsoverbevisning. Da må man tenke seg om. De fleste går da til lege. Hvis legen ikke finner noe galt med deg, kan du velge å stole på det. Men du kan ikke velge om du har kreft eller ikke, men man kan velge om man skal tro at man har kreft eller ikke, sier Wilhelmsen.

Han forteller at det er redselen for å dø som er hovedårsaken for ubegrunnet angst for kreft.

– Det er en grunn til at man kommer inn på dette sporet. Vanligvis er det redselen for å dø, og et forsøk på å kontrollere døden, sier han.

– Noen er ganske sikre på at de skal dø av kreft, legger han til.

Les også: Magefedme kan øke risikoen for kreft

Når redselen for kreft kommer - spør deg selv dette

Wilhelmsen mener det kan være nyttig om man stiller seg noen spørsmål.

 • Hvordan kan du vite dette? - Det kan man som regel ikke svare på.
 • Vet du hvor stor sjanse det er for å få kreft? – Ikke alle vet at sjansen for å få kreft er ca 30 prosent.

– Ca. 30 prosent får i løpet av livet kreft. Under halvparten av disse dør av dette. Da må man ta innover seg at 70 prosent ikke får kreft.

Wilhelmsen forteller at mennesker ønsker å ha kontroll over livene sine. Likevel er det ting som er langt utenfor enhvers kontroll.

– Døden er ukontrollerbar, og de fleste har ikke peiling på når de skal dø. Likevel plukker noen ut en årsak og satser alt på dette.

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

– Ofte forteller pasienter at de må oppdage kreften med en gang, før den sprer seg. Det er sjelden at de som dør av kreft dør fordi det ble oppdaget for sent. Det er type kreft som er det mest avgjørende faktor om man lever eller dør. Det får vi ikke velge, sier Wilhelmsen.

– Det fine med ekte kreft er at den ikke gir seg. Det er ikke slik at hvis den ikke oppdages med en gang, så blir den sur og trekker seg tilbake. Du har ikke bare én sjanse til å ta den.

Les også: Gode råd til hypokondere

REDD FOR KREFT: Det er vanlig å være redd for å dø av kreft. Foto: Scanpix
REDD FOR KREFT: Det er vanlig å være redd for å dø av kreft. Foto: Scanpix

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

Tips og råd for helseangst

Wilhelmsen forteller at det ofte handler om hva du fokuserer på.

– Jeg mener at folk tar tankene sine altfor alvorlig. Tanker er bare hendelser i sinnet, det som er interessant er hendelser i virkeligheten, mener Wilhelmsen.

Når redselen for kreft er ubegrunnet men likevel tar mye plass, har Wilhelmsen en rekke tips å komme med:

 • Man må bestemme seg for hvordan man vil håndtere usikkerhet og risiko. Hvor mange sorger skal man ta på forhånd av det man ikke kan gjøre noe med?
 • Det er greit å bruke tid på å bekymre seg over tid det man kan gjøre noe med. Men hvor mye krefter skal du bruke på det du ikke kan gjøre noe med?
 • Hold deg til det som er kontrollerbart.
 • Løsningen på helseangst er at man må være villig til å være dødelig. Man må ikke like det, men man må akseptere at det er utenfor vår kontroll.
 • Å bruke livet på å ikke dø er meningsløst.
 • Ikke gruble og vær bekymret. Tanker er bare tanker, du velger selv hvor mye kraft og næring du gir disse.
 • Reflekter over hva du bruker livet ditt til. Hva har gevinsten av å være bekymret for ting du ikke kan gjøre noe med? Ofte null, og omkostningen er veldig høy.
 • Ikke google for å stille diagnose, men du kan google for å lære.
 • Har man et symptom bør man ikke spørre seg hva det feiler en, men om dette er normalt for en kvinne eller mann i vedkommende alder. Er dette noe man løper til lege med eller kan se det an? Hva ville du ha rådet en venn å gjøre?

Legen svarer: Ikke diagnostiser kreft selv!

Hva bør man gjøre?

Rundt 1 prosent av Norges befolkning lider av hypokondri. Men selv om man ikke er hypokonder er det vanlig å bli engstelig for blant annet kreft.

– Det er ganske vanlig å ha et symptom som man googler. Man gjør det egentlig for å bli beroliget, men så blir man mer redd.

Hvis redselen for kreft eller andre sykdommer går ut over livskvaliteten din, bør du oppsøke lege.

– Hvis du regelmessig mistolker, kjenner på ting og det går utover hverdagen, bør du ta en tur til fastlegen. Ikke for å snakke om symptomer som skal utredes, men om tankene dine. Da kan du få litt perspektiv, sier Wilhelmsen.

Kognitiv terapi hos lege eller spesialist, er behandlingen for hypokonderi.

 • Først fastlege.
 • Hvis ikke dette hjelper, henvises du til psykolog eller psykiater.
 • Hvis heller ikke dette hjelper, kan du henvises til Hypokonderklinikken.

– Hovedregelen er at de som er alvorlig syke merker det. Man kan slappe av inntil videre.

Les også: Sannheten om HPV

Spør ofte Lommelegen

Brynjulf Barexstein, sjeflege på Lommelegen, får ofte spørsmål fra personer som er redd for at de har kreft.

Brynjulf Barexstein, sjeflege på Lommelegen, får ofte spørsmål fra personer som er redd for at de har kreft.

–Det er mange som skriver til oss og beskriver symptomer og ting de kjenner på, fortsetter han.

Les også: Kreftforeningen: – Ikke slutt å spise bacon

Et raskt søk på lommelegen.no viser at mange folk er redde for å få kreft. Noen lurer på om man kan få kreft etter å ha spist rå sjampinjong , andre lurer på om de har tarmkreft . En kvinne i 20-årene er redd for at hun har kreft i halsen. Lommelegene gir svar på de konkrete spørsmål om kreftrisiko og prøver i tillegg å veilede og gi hjelp til personer med mulig helseangst.

– Dette er veldig likt et reelt legekontor. Pasienter kjenner etter, googler symptomer og får gjerne det mest dramatiske opp først. Langt nede kommer det mest sannsynlige. Da tolker man i vei, og vi som leger må drive med brannslukking, forteller Barexstein.

Han presiserer at det er normalt å bli engstelig.

– Alle har vel kjent litt på dette i løpet av livet. Alle kan ha frykt for en sykdom en gang og hypokondere kan også få reelle sykdommer.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Offentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland får energi av VM-kjøret: – Kjempemotivert for resten av mesterskapet07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 EU bereder grunnen for utfasing av gass05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden
Siste nytt
10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerOffentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PengerSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland får energi av VM-kjøret: – Kjempemotivert for resten av mesterskapet07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerEU bereder grunnen for utfasing av gass05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37KulturMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus