Unngå kjærestekiloene med enkle grep

– Det er viktig å snakke sammen om hva dere spiser, og forsøke å få et fornuftig forhold både til sunn, men også mindre sunn mat, sier personlig trener Martin Norum. Foto: Colourbox
– Det er viktig å snakke sammen om hva dere spiser, og forsøke å få et fornuftig forhold både til sunn, men også mindre sunn mat, sier personlig trener Martin Norum. Foto: Colourbox

– Kvinner er mest utsatt for å legge på seg.

Gode og sunne alternativer til godteri:

  • Grønnsaker med gode dipper
  • Yoghurt og bær
  • Smoothie
  • Fruktsalat
  • Vanilje-kesam med bær, nøtter og revet mørk sjokolade på toppen

Kilder: Klinisk ernæringsfysiolog ved kostforalle.no, Liv Irene Dalby, og personlig trener i webcoaching.no, forfatter og foredragsholder Martin Norum.

Når du nettopp har fått deg kjæreste, er det lett å overbevise seg selv om at det er innafor med litt ekstra kos om kveldene. Men når litt blir litt for mye, hva gjør du da?

– Når du treffer en ny, blir kosefaktoren ekstra stor med lange frokoster, TV-kos og gode middager. Terskelen er dermed lavere for å gå på en smell, forteller Liv Irene Dalby.

Hun er autorisert klinisk ernæringsfysiolog, personlig trener og driver nettstedet kostforalle.no.

Les også: Så sunt er egentlig makrell i tomat

Lettere å være to

– Først og fremst tror jeg ikke alle går på en godterismell av å få kjæreste, sier personlig trener i webcoaching.no, forfatter og foredragsholder Martin Norum.

Han forklarer at dersom dere begge kommer inn i et mønster hvor dere spiser mer usunt enn tidligere, er det imidlertid lett å dra med partneren inn i egne uvaner og rutiner.

– Det er viktig å snakke sammen om hva dere spiser, og forsøke å få et fornuftig forhold både til sunn, men også mindre sunn mat, sier Norum.

Selv om det kan føles lettere å skeie ut når man er to, mener Dalby imidlertid at det like gjerne kan snus andre veien.

– Det er enklere å unngå sjokolade om det i første omgang ikke blir kjøpt inn. Det er også lettere å motstå fristelser når dere er to som motiverer hverandre, sier ernæringsfysiologen.

Hun mener et smart tiltak kan være å fjerne alle søtsaker som ligger igjen etter helgen dersom det blir en utfordring i hverdagen. Det er heller ikke nødvendig å handle inn mer enn dere har tenkt til å spise opp.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Se hvordan du kan lage en sunn dessert

Kvinner mest utsatt for å legge på seg

Dalby forklarer at kvinner generelt trenger færre kalorier enn menn.

– Om kosefaktoren med kjæresten tilsier at du som kvinne spiser like mye mat som mannen, vil det dessverre gå ut over vekten.

Hun forklarer at en normalvektig kvinne trenger ca. 2200-2600 kalorier om dagen, avhengig av aktivitetsnivå. En normalvektig manns energibehov ligger på 2600-3000 kalorier per dag.

– Forskjellen tilsvarer mer enn en stor middagsporsjon. Om kvinnen i forholdet da plutselig begynner å spise like mye som mannen, vil dette på sikt utgjøre en del ekstra kilo.

– Dersom du spiser 500 kcal ekstra om dagen, tilsvarer det rundt to kilo ekstra i måneden, sier hun.

Les også: Slik blir bacon sunt

Ikke nødvendig å kutte alt

Men hvor usunn kosen er, blir veldig kontekstavhengig.

– Dersom det kun er én dag i uken, og dere spiser sunn mat ellers, gjør det liten skade. Men blir det hver dag, er det ikke like heldig, mener Norum.

Han forteller at fruktsalat er et godt alternativ for å få dekket behovet for noe søtt. I tillegg inneholder det viktige næringsstoffer. Godteri bidrar ikke med det.

– Likevel er det verken smart eller nødvendig å ta helt avstand fra søtsaker. Det kan fint inngå i et sunt kosthold, sier Norum.

(Saken fortsetter under)

Fruktsalat dekker behovet for noe søtt, samtidig som du får viktige næringsstoffer på kjøpet. Foto: Colourbox
Fruktsalat dekker behovet for noe søtt, samtidig som du får viktige næringsstoffer på kjøpet. Foto: Colourbox

Å leve sunt betyr ikke at alt skal være perfekt. Dersom du prøver det, vil du ikke klare å være så sunn som du kunne vært, forklarer han.

– Finn sunn mat som dere begge liker, og hold dere til det i hverdagen. På den måten er det lettere å være konsekvent med kostholdet over tid, noe som er avgjørende for å holde vekten, legger Dalby til.

Les også: Slik kutter du kaloriene på restaurant

Planlegging og fysisk aktivitet

Dersom dere spiser sunt og jevnt utover dagen vil dere føle dere bedre, samtidig som fristelsene for lettvinte løsninger ikke blir så store.

Ha en plan, skriv handleliste og handle inn 1-2 ganger i uken, er Dalbys anbefaling.

– Ta tilbake lørdagen, og begrens søt mat og drikke i hverdagskosten. Husk også på at det er mange kalorier i drikke som juice, kaffe latte og alkohol, sier hun.

I tillegg er det helt essensielt med fysisk aktivitet.

– Ikke slutt med fysisk aktivitet. Ta med kjæresten ut på tur eller trening, og finn en hyggelig og morsom aktivitet dere kan gjøre sammen, sier Dalby.

(Saken fortsetter under)

Det går mot varmere tider. Da er det ingen unskyldning for ikke å komme seg ut av kosekroken og mosjonere sammen utendørs. Foto: Colourbox
Det går mot varmere tider. Da er det ingen unskyldning for ikke å komme seg ut av kosekroken og mosjonere sammen utendørs. Foto: Colourbox

Norum anbefaler å sykle eller løpe ute nå som sommeren nærmer seg. Sett dere et mål sammen, og bruk naturen. Dere kan også trene styrke sammen, men da er det viktig å huske på et par ting.

– Styrketrening bør tilpasses styrken og nivået til hver enkelt dersom dere skal få god treningseffekt.

– Dersom dere trener par-øvelser hvor dere samarbeider, blir det ofte veldig tungt for den ene, og mindre tungt for den andre. Samarbeid derfor heller om å støtte hverandre i de respektive øvelsene hvor dere trener sammen for å få maks effekt, anbefaler Norum.

Les også: Slik kan du dempe søtsuget med mat

Alt er lov

Men har de såkalte kjærestekiloene allerede sneket seg innpå? Da mener Norum første bud må være å innse at du har mulighet til å spise alt.

– En tanke om at alt er lov og ingenting forbudt, er mye sunnere både fysisk og psykisk enn et selektert kosthold, sier Norum.

Han anbefaler at dere prøver å ta utgangspunkt i den såkalte 80/20-regelen. Den går ut på å spise så sunt som mulig, og følge dine vanlige rutiner 80 prosent av tiden. De resterende 20 kan du fylle med for eksempel litt mindre sunne matvarer.

(Saken fortsetter under)

– Dersom det kun er én dag i uken, og dere spiser sunn mat ellers, gjør det liten skade. Men blir det hver dag, er det ikke like heldig, mener forfatter og foredragsholder Martin Norum. Foto: Colourbox
– Dersom det kun er én dag i uken, og dere spiser sunn mat ellers, gjør det liten skade. Men blir det hver dag, er det ikke like heldig, mener forfatter og foredragsholder Martin Norum. Foto: Colourbox

Det er imidlertid viktig at du går i deg selv og motstår fristelser som dukker opp på veien, dersom du har en tendens til å lett falle for fristelsen.

– Alt kan spises, det handler bare om moderasjon. Mange prøver å være sunne hele tiden, men da blir ikke resultatet så bra. 80-20-regelen er den som fungerer best over tid.

Dalby legger til at før dere skal gjøre en endring, bør dere finne ut om det er noe dere ønsker å gjøre sammen.

– Vær realistiske og legg en god plan for mat, måltider, utskeielser og fysisk aktivitet, sier hun.

– Forskning viser at dersom du skal spise sunt og bra over tid, hjelper det med sosial støtte. Det er derfor smart om du og kjæresten gjør det sammen. Da blir det enklere å støtte og motivere hverandre, avslutter Norum.

Les også:

Ikke kast melken etter utgått dato

Skal du ned i vekt bør du lese disse rådene

– Å innta proteiner rett etter trening gir ikke større muskler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen
Siste nytt
18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus