Det begynte med vasking. Stadig oftere og grundigere

Inger-Lise og moren Hilde har stått sammen om problemene hele veien. I dag er hun helt frisk og hjelper andre via foreningen Ananke.
Inger-Lise og moren Hilde har stått sammen om problemene hele veien. I dag er hun helt frisk og hjelper andre via foreningen Ananke. Foto: Odd Mehus

På det verste klarte ikke Inger-Lise å forlate huset.

Dette er OCD

OCD står for Obsessive Compulsive Disorder og innebærer tilbakevendende ubehagelige tanker og/eller tvangshandlinger som i vesentlig grad går utover hverdagen.

Omfanget anslås til 1–3 prosent av befolkningen. Lidelsen kan oppstå i barneårene, men debuterer oftest i tidlig voksen alder.

De vanligste tvangstankene omhandler redsel for farlige sykdommer, brann, innbrudd eller ulykker. Når tankene dukker opp, medfører det intenst ubehag og redsel.

For å dempe ubehaget tvangstankene medfører og sikre at de negative hendelsene ikke inntreffer, utføres tvangshandlinger. De vanligste tvangshandlingene er overdreven vasking eller sjekking av dører, vinduer eller elektriske apparater.

De som er rammet av en tvangslidelse (OCD), vet gjerne at tankene ikke er rasjonelle og at handlingene er overdrevne. Likevel er tvilen og ubehaget så sterkt at de ikke våger å stole på det.

Les mer på: Tvangslidelse.no. og Ananke.no

Som femåring begynte Inger-Lise å vaske seg veldig ofte og grundig. Da hun var ti, lurte hun stadig på om hun hadde glemt å skru av kranen, og moren ante uråd.

På en kartleggingstime hos BUP (Barne- og Ungdomspsykiatrisk), mistenkte psykologen tvangstanker, men var redd for å fokusere for mye på det siden Inger-Lise fortsatt var liten. Saken ble avsluttet.

Dødsangst

Frem til tenåringstiden kunne hun sjelden være sammen med andre uten moren. Tankene utviklet seg til telling, og hun «måtte» gå på bestemte steder i veien.

- Sjekking ble den mest dominerende tvangshandlingen. At døren var låst, at rettetangen min ikke lå et sted det kunne ta fyr. Jeg var også veldig redd for å bli syk og at noen jeg var glad i skulle dø, minnes Inger-Lise.

Hun merket tidlig at hun hadde andre tanker enn vennene sine, men skjulte det godt.

- Jeg var flau over det, lurte på hva de ville tenke hvis de fikk vite det og var redd for at folk ikke skulle se meg for den jeg var. Jeg følte meg veldig alene.

En dag i sjette klasse kom hun seg ikke bort fra springen; hun var så redd for at hun hadde glemt å skru den av.

- Hun turte hun ikke å gå på skolen, ville ikke forlate huset. Hun måtte bli med meg på jobb, supplerer moren Hilde, som ringte kommunepsykologen.

Via kommunehelsetjenesten fikk Inger-Lise samtaleterapi og litt eksponeringsterapi.

- Kommunepsykologen ble en viktig støtte og hjalp med å sortere tankene på en tid da vi følte oss hjelpeløse. Men Inger-Lise klarte ikke å gjennomføre øvingsoppgavene og bli kvitt tankene og handlingene, forteller Hilde.

Hun husker at psykologen lette etter en årsakssammenheng, uten hell.

- Når man har barn, vil man det aller beste for dem

- «Det trenger ikke å være noe», sa han, og det var veldig deilig å høre. Jeg hadde tenkt mye på om det kunne ha noe med samlivsbruddet med faren hennes å gjøre.

- Når man har barn, vil man det aller beste for dem, og gjør alt man kan for at de skal ha det bra, alltid. Da er det forferdelig å oppleve at barnet ditt har det vondt inni seg, uansett hva du gjør, sier Hilde, som tenkte at hun kom til å snakke seg i hjel.

- Samtalene på sengekanten kunne ta en time; jeg svarte og svarte. Da datteren min fikk behandling som virket, fortalte de at behovet for bekreftelse er en del av tvangen.

Via OCD-foreningen Ananke kom Hilde i kontakt med psykologspesialist Gerd Kvale, som sammen med Bjarne Hansen skulle starte en nasjonal opplæring av OCD-team, med oppstart i Helse Vest.

- Metoden går ut på å utsette seg for det man frykter og tåle å stå i det. Da vil de fleste oppleve at angsten gir seg, forklarer Hilde. 16 år gamle Inger-Lise ble den første norske tenåringen som fikk prøve behandlingen.

En okse i glassbutikken

- Jeg var så motivert og klar for å bli kvitt tvangen. Jeg var veldig sliten, forteller Inger-Lise, som måtte gradere sine største frykter på en skala fra 0 til 100. De begynte med dem som lå rundt 70–80.

- Hun følte seg så trygg og ivaretatt, samtidig som det var «farlig», husker moren.

Begge beskriver behandlingsformen som krevende, men fylt med humor for å avlede og ufarliggjøre. Inger-Lise var i en periode redd for å ta ut av oppvaskmaskinen, i tilfelle hun skulle slå et skår av et glass.

- En dag var vi inne i en stentøysbutikk sammen med psykologen, som hentet en liten handlekurv. Inger-Lise skulle finne alle slags knuselige ting og legge i den. Hun tar kurven og nærmest hiver tingene oppi av ren iver, mens hun som jobbet der så rart på oss, ler Hilde.

- Det gikk utrolig nok bra, men vi måtte forklare sammenhengen. Siden du blir passet på og får beskjed om akkurat hva du skal gjøre, kan du trekke det lengre enn du ville gjort på egen hånd.

Behandlingen varte i åtte uker. Inger-Lise var kvitt tvangen etter seks.

Åpenhet hjelper

I dag er 19-åringen «likemann» hos Ananke og hjelper andre som sliter. Inger-Lise anbefaler å være åpen med de nære.

- Venner og familie bør behandle de som har tvang normalt, men ta hensyn til at de trenger litt mer tid. Være en motivator, men pushe dem litt, råder hun.

I dag er det nesten fire år siden hun ble frisk, og hun frykter ikke tilbakefall. Den ene gangen Inger-Lise opplevde et lite avvik, tok hun en prat med behandleren sin.

- Jeg trengte bare en liten oppfriskning. Nå har jeg redskapene og vet hva jeg skal gjøre hvis det skulle skje igjen. Vi har fått livet tilbake.

Norsk nyvinning

Gerd Kvale og Bjarne Hansen har utviklet behandlingsformen cET – konsentrert eksponeringsterapi – som tidligere i år vant Psykologiforbundets pris for «Årets nyvinning» og har gått fra å være et prøveprosjekt på vestlandet i 2012 til å bli en landsdekkende revolusjon innenfor OCD.

- Behandling av en tvangslidelse må skje et annet sted enn på kontoret. Den er så stedbunden, ofte knyttet til hjem, jobb eller skole, så du må jobbe der lidelsen er. Det passer heller ikke innenfor rammen på 45 minutter. For å få til endring trenger du lengre økter, forteller Hansen på telefon fra Chicago, der han sammen med Kvale deltar på ABCT, verdens største kongress for kunnskapsbasert psykologisk behandling.

I motsetning til tradisjonell samtaleterapi, er cET et konsentrert behandlingsopplegg. Siden oppstarten har behandlingsperioden blitt komprimert fra åtte uker til kun fire intensive dager.

- Hvis du stykker det opp, går du to skritt fram og ett tilbake, sier psykologen, som sammenligner det med et beinbrudd.

- Tenk deg at du tar gipsen av og på, av og på. Å faktisk holde den på plass lenge nok, er viktig. De fire dagene blir et symbol på det.

En stor andel av pasientene har flere mislykkede behandlingsforsøk bak seg.

- Resultatene er veldig gode. Vi ser en betydelig effekt på rundt tre fjerdedeler av pasientene. Det er også veldig kostnadseffektivt siden behandlingen varer så kort. En stor andel går fra å være langtidssykmeldt til å komme raskt tilbake i arbeid, forteller Hansen.

Ved årsskiftet i fjor hadde 1000 pasienter fått tilbud om behandlingen, mens rundt 650 pasienter hadde fullført den. Samtidig ser psykologen en endring mot mer åpenhet rundt OCD.

- Spesielt folk som har fått behandling, innser at de ikke er tvangslidelsen sin. De er oppegående, normale folk som er rammet av en lidelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:22 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:30 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35 EL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32 27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17 Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10 Sanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02 Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24 Februar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07 LO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36 Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12 Viken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54 Flere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53 To unge døde av influensa i Norge07:00 Bø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53 Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48 Tre biler brant på Bøler i Oslo06:01 Dette skjer i dag05:45 Libya igjen tema på politisk toppmøte05:42 Dette skjedde i natt04:32 Rødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07 70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58 Kina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36 Rakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22 Cruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17 Trenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33 IOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46 To personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08 Minst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08 Gutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41 Mann skutt og drept i Linköping00:14 Tre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56 Nederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48 Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37 Mange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33 Friski: Killi nær pallen i Calgary23:15 Sævik og PSG til semifinale i cupen23:05 Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56 Møre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56 Viktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25 Omstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00 Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58 Aleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52 Ringen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40 Fire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38 Voronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35 Omsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08 Mange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00 Storhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54 Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54 Britisk TV-kjendis funnet død20:46 Liverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord20:46 – Sau er et ubrukelig dyr til å forsvare seg20:40 Finland åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas20:31 Casper Ruud vendte semifinalen i Argentina Open og slo farens rekord20:30 Airbus beklager amerikansk toll20:05 Overdosedødsfall skaper bekymring hos politiet – advarer unge om hardere stoffer19:40 Massegrav med 6.000 lik funnet i Burundi19:36 Elverum kollapset mot Johannesens Flensburg-Handewitt19:33 Iran utelukker ikke flere hevnangrep mot USA19:27 Solberg mener fiskeriministeren «må rydde opp» etter å ha fått feilaktig etterlønn19:12 Matchvinner Røthe utpeker kompisen Golberg til Tour-favoritt19:03 Tyrkia truer med opptrapping i Idlib-provinsen i Syria18:50 Tenåringer hoppet ned i T-banespor i Oslo – politiet advarer mot livsfarlig trend18:29 – Hvis barnet mitt spør: «Det går vel bra, pappa?». Hva skal jeg svare da?18:07 Firedobbelt norsk på åpningsetappen i Ski Tour 202017:19 Kvinne i 90-årene fraranet veske i Fredrikstad16:49 Uvær skaper mer kaos i Storbritannia – minst to døde16:29 Stor snøskredfare i Voss og Hardanger
Siste nytt
20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:22SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:30SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37NorgeMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35NorgeEL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32Verden27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17VerdenFare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10VerdenSanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02NorgeIngen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24NorgeFebruar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07PengerLO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36NorgeNy rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12PolitikkViken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54VerdenFlere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53Helse og livsstilTo unge døde av influensa i Norge07:00SportBø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53NorgeUvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48NorgeTre biler brant på Bøler i Oslo06:01NorgeDette skjer i dag05:45VerdenLibya igjen tema på politisk toppmøte05:42NorgeDette skjedde i natt04:32NorgeRødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07Verden70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58VerdenKina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36VerdenRakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22VerdenCruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17SportTrenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33SportIOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46NorgeTo personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08VerdenMinst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08NorgeGutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41VerdenMann skutt og drept i Linköping00:14NorgeTre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56SportNederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48NorgeUlrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37VerdenMange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33SportFriski: Killi nær pallen i Calgary23:15SportSævik og PSG til semifinale i cupen23:05SportKulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56NorgeMøre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56SportViktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25VerdenOmstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00NorgeKristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58SportAleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52SportRingen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40NorgeFire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38SportVoronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35NorgeOmsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08VerdenMange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00SportStorhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54VerdenTusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54VerdenBritisk TV-kjendis funnet død20:46SportLiverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord20:46Norge– Sau er et ubrukelig dyr til å forsvare seg20:40VerdenFinland åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas20:31SportCasper Ruud vendte semifinalen i Argentina Open og slo farens rekord20:30VerdenAirbus beklager amerikansk toll20:05NyheterOverdosedødsfall skaper bekymring hos politiet – advarer unge om hardere stoffer19:40VerdenMassegrav med 6.000 lik funnet i Burundi19:36SportElverum kollapset mot Johannesens Flensburg-Handewitt19:33VerdenIran utelukker ikke flere hevnangrep mot USA19:27PolitikkSolberg mener fiskeriministeren «må rydde opp» etter å ha fått feilaktig etterlønn19:12SportMatchvinner Røthe utpeker kompisen Golberg til Tour-favoritt19:03VerdenTyrkia truer med opptrapping i Idlib-provinsen i Syria18:50NorgeTenåringer hoppet ned i T-banespor i Oslo – politiet advarer mot livsfarlig trend18:29Helse og livsstil– Hvis barnet mitt spør: «Det går vel bra, pappa?». Hva skal jeg svare da?18:07SportFiredobbelt norsk på åpningsetappen i Ski Tour 202017:19NorgeKvinne i 90-årene fraranet veske i Fredrikstad16:49VerdenUvær skaper mer kaos i Storbritannia – minst to døde16:29NorgeStor snøskredfare i Voss og Hardanger

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus