Tør du kysse en fremmed som er hiv-smittet?

Se eksperimentet her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rørende videoeksperiment tar Danmark med storm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et ellers nakent rom står det en søt og tillitsvekkende ungjente med en papplate i hendene. Foran henne på gulvet er det laget et tydelig kryss, og når ungdommer rundt hennes egen alder kommer inn i rommet og stiller seg fremfor henne, holder hun opp platen.

Teksten hun har skrevet er ikke vanskelig å forstå, men kjennes likevel utfordrende for mange av de som leser den:

«Jeg har hiv. Gir du et kyss?»

Les også: Slik blir du IKKE smittet av HIV

Møtt med spørsmål og fordommer

Jenta i videoen med de vennlige øynene, den sorte genseren og det blonde håret er 25 år gamle Melissa Kruse Olsen. Hun har levd med hiv siden før hun var fylt 20 år. I videoen forteller hun om de spørsmål og fordommer som møter henne.

– Jeg har aldri vært en person som har hatt sex til høyre og venstre, og det gjorde meg virkelig trist at folk hadde den ideen om meg. For selv om det jo egentlig er sykdommen de snakker om, så er det fortsatt en del av meg og det har gjort at jeg har holdt det tilbake, sier Melissa Kruse Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Melissa har nektet å la seg knekke, og i videoen forteller hun også om det å leve et helt normalt liv og at hennes hverdag er den samme som alle andres.

Les også: – 700 nordmenn vet ikke at de er hiv-smittet

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Snart er halvparten av hiv-positive over 50. Møt 66 år gamle Ron, et levende bevis på at hiv ikke er det samme som en dødsdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekskluderes fra sosiale sammenhenger

Filmen ble opprinnelig publisert på nett i februar, men det er først nå at den for alvor har slått gjennom og raskt rørt danskene til tårer.

I Danmark pågår det i hele april en kampanje i regi av AIDS-Fondet for å øke bevisstheten om hiv og aids. I den forbindelse benyttes det filmen for er å henlede oppmerksomheten til fordommene som unge mennesker med hiv møter daglig når de er åpne om sykdommen sin.

– Mange mennesker med hiv opplever at andre avviser eller direkte ekskluderer dem fra sosiale sammenhenger. Det gjør livet svært vanskelig, for hvordan finner du en kjæreste når du har hiv i bagasjen? Hvordan takler du at andre er redd for deg? Dette til tross for at hiv-medisiner gjør at du kan leve et normalt liv, sier Line Rasmussen, kommunikasjonsdirektør i AIDS-Fondet, til dansk TV2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: HIV-positive kvinner opplever tvangsfjerning av livmor

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Se hva som skjedde da hiv-smittede Janne fra Finland ba forbipasserende ta på ham.

Etterlyser mer kunnskap

Her hjemme i Norge gikk generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HIVNorge ut i desember i fjor og tydeliggjorde behovet for å få ut kunnskap til mennesker om hiv og aids.

– Dette er en sykdom som har blitt tiet ihjel for lenge. Det er fortsatt mange som vet utrolig lite om hiv og aids og mest skremmende er det kanskje at det er de yngste som vet minst, sier generalsekretær i HIVNorge, Anne-Karin Kolstad til Side2.

– Mange vet ikke at det kun er de som ikke er diagnostisert som kan bringe viruset videre, ved ubeskyttet sex. For de som har hiv er det slik at dersom de får behandling, er de virusfrie og de kan ikke smitte andre. Mange tror fortsatt at hiv smitter på samme måte som på 80-tallet, dessverre.

Les også:

Turist ble nektet australsk visum grunnet HIV

UNICEF tar i bruk droner i kampen mot hiv og aids

«Ved å vere open har eg gjort det til ein litt mindre ting»