Personlighet bestemmer din reaksjon på skriveleif

Hvorvidt du lar deg irritere over skrivefeil, er ifølge ny amerikansk forskning bestemt ut fra din personlighet. Foto: Colourbox
Hvorvidt du lar deg irritere over skrivefeil, er ifølge ny amerikansk forskning bestemt ut fra din personlighet. Foto: Colourbox

Retter du på andres språk og grammatikk? Da er du en ubehagelig person, ifølge amerikanske forskere.

Se for deg at du klikker deg inn på en nettartikkel der du leggre merke til at det har sneket seg inn noen grammatiske feil undervies.

Hvordan reagerer du? Velger du å la det fare, eller føler du behov for å legge inn en kommentar eller sende en mail der feilen løftes frem, kanskje fulgt opp av en småsyrlig ytring om skribentens faglige kvaliteter?

Lingvistikkeksperter ved University of Michigan har gjennomført en studie som viser at din reaksjon på andres språkfeil og grammatiske blundere er bestemt av din personlighet.

Les også: Du vet neppe hva introvert og ekstrovert betyr

Introverte er mer dømmende

Ifølge studien, som er publisert på PLOS One, vil ekstroverte personer i stor grad overse skrivefeil som dukker opp i mail, SMS eller i artikler på Internett. De samme feilene kan derimot få introverte personer til å bedømme vedkommende som har gjort feilen som mindre intelligent.

– I eksperiment undersøkte vi de sosiale dommene som leserne felte over skribentene, forteller Julie Boland, professor i lingvistikk og psykologi ved University of Michigan , til Michigan News.

– Dette er den første studien som viser at lesernes personlighetstrekk har en effekt på vår oppfattelse av språk.

Les også: Sinte menn kjører Ford - innadvendte kvinner Opel

(Saken fortsetter under)

Skrivefeil kan få introverte personer til å bedømme skribenten som mindre intelligent. Foto: Colourbox
Skrivefeil kan få introverte personer til å bedømme skribenten som mindre intelligent. Foto: Colourbox

– Resultatet var som forventet

I forbindelse med studien fikk 83 deltakere lese e-post-svar til en annonse for ledig rom til leie. Svarene inneholdt enten skrive- eller grammatikkfeil og deltakerne skulle rangere mail-skribentene i forhold til opplevd intelligens, vennlighet og informasjonen de gav om seg selv.

På slutten av eksperimentet skulle de svare på om de hadde lagt merke til noen skrivefeil. Dersom de satte et kryss i ja-boksen antydet de samtidig i hvilken grad feilene var til irritasjon.

– Som forventet var det de samme deltakerne som innledningsvis i forsøket hadde ment grammatikk var viktig som ble plaget av grammatiske feil, forteller lingvistikkprofessor Robin Queen til Michigan News.

– Dessuten så vi at mindre hyggelige mennesker er mer følsomme for grammatiske feil, mens mer samvittighetsfulle og mindre åpne mennesker er følsomme for skrivefeil.

Du kan lese hele studien på PLOS One.

NB: Hvis du la merke til, og eventuelt lot deg irritere over skrivefeil i tittel og første avsnitt, så er dette lagt inn for å krydre saken i forbindelse med tema.

Les også:

Sunn narsissisme kan ha flere fordeler

Slik bruker du kroppsspråket til å lure deg selv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus