Epleform gir økt fare for hjertesvikt

Forskere har påvist at risikoen for å utvikle venstre ventrikkel dysfunksjon øker med størrelsen på midjen. Foto: Colourbox
Forskere har påvist at risikoen for å utvikle venstre ventrikkel dysfunksjon øker med størrelsen på midjen. Foto: Colourbox

Magestørrelsen din bestemmer hvorvidt du risikerer å pådra deg en farlig form for hjertesykdom.

Lørdag forrige publiserte forskere en studie på AmericanCollege of Cardiology-konferansen i Chicago. Resultatene er basert på studier av 200 personer med diabetes som ikke hadde vist noen symptomer på hjertesykdom.

Forskerne oppdaget at sannsynligheten var større for at de med stor omkrets på midjen risikerte problemer med hjertets venstre hjertekammer som pumper oksygenrikt blod til hjernen og resten av kroppen.

Les også: Selv små bilringer rundt magen er farlige

Farlig livvidde

– Særlig oppdaget vi at livvidde virker å være en sterkere katalysator for problemer med venstre hjertekammer enn total kroppsvekt eller kroppsmasseindeks, fortalte Boaz Rosen fra Johns HopkinsUniversity i Maryland, USA.

Tidligere forskning har vist at jo høyere en persons kroppsmasseindeks (BMI, en formel som viser balansen mellom høyde og vekt), desto større er risikoen for å pådra seg hjertesykdom.

Å ha overflødig magefett, eller å ha en epleformet figur, har allerede blitt knyttet til høyt blodtrykk, høye sukkernivåer, forhøyet kolesterol, koronarsykdom og hjertesvikt.

Les også: – Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

Må forskes mer på diabetespasienter

– Vi undersøkte pasienter med diabetes, som anses som høy risiko for å utvikle hjertesykdom, og fant at formen på kroppen din virker inn på om du har større risiko for å utvikle venstre ventrikkel dysfunksjon , sier Brent Muhlestein ved Intermountain Medical Center Heart Institute i Salt Lake City.

– Denne studien bekrefter at det å ha et eple-formet kropp - eller en høy livvidde - kan føre til hjertesykdom, og at å redusere midjestørrelsen kan redusere risikoen.

Problemer med venstre ventrikkel kan føre til hjertesvikt. Forskerne sier at mer forskning er nødvendig for å se om diabetespasienter med stor midje og tegn på hjerteproblemer utvikler hjertesvikt eller hjertesykdom i fremtiden.

Les også:

– Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

– Sunnere etter ni dager uten tilsatt sukker

– Mer overvekt blant kvinner med lav utdanning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus