Har utviklet «plaster» for hjertet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske forskere har utviklet en prototype på et «bionisk hjerteplaster» som skal både overvåke og reparere syke hjerter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjertemedisinens fremtid har kommet nærmere i et laboratorium ved Universitetet i Tel Aviv.

BIONIKK

Bionikk er anvendelsen av elektronikk eller mekaniske hjelpemidler for å støtte dyr eller mennesker i arbeidsoperasjoner, ifølge SNL.

Her har forskerne utviklet et bionisk plaster som kan overvåke og behandle hjertesykdommer, melder Reuters (se video over).

– Dette er første gang kunstig fremstilt vev, fungerende vev, integreres med elektronikk, sier professor Tal Dvir ved universitetets fakultet for bioteknologi til Reuters.

Denne teknologien kan gi legene nye muligheter ved behandlingen av en rekke hjerteplager. «Plasteret» består av levende hjertevev, dyrket frem i laboratoriet, og nanoelektronikk. Dette har blitt satt sammen på en form skrevet ut med 3D-printer.

Les også: – Stress kan være nyttig

Alternativ til transplantasjon

Forskerne mener metoden kan gi et alternativ til hjertetransplantasjon i fremtiden, ved å utløse medisiner ved behov, samt «så» celler som kan trekke seg sammen i det skadde området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På kort sikt kan innretningen aktivere områder i hele hjertet, samt varsle leger om potensielt dødelige hjertefeil under utvikling.

– Pasienten sitter kanskje hjemme og føler seg dårlig, og en lege vil umiddelbart kunne se tilstanden til hjertet på sin datamaskin, og aktivere det på avstand. Dette kan være elektrisk stimulering av hjertet, eller å slippe fri medisiner i det rammede området, sier professoren.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Starter forsøk

– Det er ikke engang sikkert man alltid vil behøve en lege, fordi hjerteplasteret kan regulere seg selv, sier Dvir.

Likevel er denne teknologien årevis fra å være kommersielt tilgjengelig. Neste skritt er en rekke dyreforsøk. Hvis disse er vellykkede kan det føre til kliniske forsøk med mennesker.
Funnene ble offentliggjort i denne månedens utgave av tidsskriftet «Nature Materials».

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjertesykdom