Tar du ekstra kalsium? Tenk deg om

Kalsiumtilskudd forebygger brudd. Men noen studier tyder på at det kan øke risikoen for annen sykdom. Foto: Thinkstock
Kalsiumtilskudd forebygger brudd. Men noen studier tyder på at det kan øke risikoen for annen sykdom. Foto: Thinkstock

Tilskudd av kalsium og vitamin D hjelper mot beinbrudd hos eldre kvinner, men den positive helseeffekten kan mer enn nulles ut av at kalsium også kan øke faren for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Norge har den høyeste rapporterte risikoen for hoftebrudd i hele verden. Lavt inntak av kalsium og D-vitamin i kostholdet øker risikoen for beinskjørhet, og tilskudd har vist seg å forebygge både hoftebrudd og andre typer beinbrudd.

Andre studier tyder imidlertid på at kalsium også kan øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

– Vi konkluderer med at den moderate effekten av kalsium- og vitamin-D-tilskudd på brudd ikke er stor nok til å oppveie en potensiell økt risiko på hjerte- og karsystemet hos kvinner som i utgangspunktet har lav risiko for beinbrudd, sier førsteforfatter og doktorgradsstipendiat Gunhild Hagen ved NTNUs Institutt for samfunnsmedisin til UNIKARD, nasjonal forskning på hjerte- og karsykdommer.

Les også: Selv små bilringer rundt magen er farlige

Beregnet helseeffekten

Norge har den høyeste rapporterte risikoen for hoftebrudd i hele verden. Foto: Thinkstock
Norge har den høyeste rapporterte risikoen for hoftebrudd i hele verden. Foto: Thinkstock

Forskere ved NTNU og Universitetet i Oslo har brukt en avansert beslutningsanalytisk modell til å undersøke den totale helseeffekten av å ta et kombinert tilskudd med kalsium og D-vitamin resten av livet sammenlignet med å ikke ta tilskudd, og har tatt utgangspunkt i 65 år gamle friske kvinner med en kroppsmasseindeks på 24 kg/m2.

«Våre analyser tyder på at hvis 100.000 65-årige kvinner tar 1.000 mg kalsium pr. dag, vil de forebygge 5.890 hoftebrudd og 3.820 andre brudd. Samtidig kan de i verste fall pådra seg 5.917 hjerteinfarkt og 4.373 hjerneslag. I så fall innebærer bruk av kalsium et netto helsetap for kvinnene», skriver forfatterne bak studien i et debattinnlegg publisert i Aftenposten.

Les også: Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Ettersom dokumentasjonen på at kalsium øker hjerte- og karrisikoen er usikker, benyttet forskerne tre ulike scenarier basert på resultater fra tidligere studier. I høyrisikomodellen medførte altså tilskudd av kalsium og D-vitamin totalt mer enn 10.000 hjerteinfarkt og hjerneslag resten av livet per 100.000 65 år gamle kvinner, mens resultatet for modellen med medium risiko var omtrent 5.000 slag og hjerteinfarkt.

Begge modellene innebar at antall tapte år med god livskvalitet var høyere enn antallet tjente år med god livskvalitet som følge av at tilskuddet reduserte risikoen for beinbrudd.

Les også: Opp av senga etter hjerneslag

Saken fortsetter under

Ulempene med kalsiumtilskudd kan være større enn fordelene. Foto: Thinkstock
Ulempene med kalsiumtilskudd kan være større enn fordelene. Foto: Thinkstock

Helsegevinst spises opp

I studien undersøkte også forskerne kostnadseffektiviteten av å tilby 65 år gamle kvinner tilskudd med kalsium og D-vitamin, og kom fram til at tilskudd er å anse som både kostnadseffektivt og bra for folkehelsa dersom det ikke medfører økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Dersom et slikt kosttilskudd faktisk øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag vil imidlertid både kostnadene øke og helsegevinsten bli spist opp.

– Hvis vi i tillegg til tilskudd også gir et legemiddel mot beinskjørhet, vil imidlertid den økte effekten på brudd gi et positivt nytte-risiko-forhold og også resultere i sparte kostnader, sier Hagen.

Les også: Forskere: – Eldre bør få bedre hjertebehandling

Vet ikke om kalsium øker hjerterisiko

Forskerne understreker at det ennå ikke er mulig å konkludere med at kalsium øker risikoen for hjerte- og karsykdom, og at analysene må ses i lys av denne usikkerheten.

Samtidig er modellene deres forenklinger som ikke kan erstatte studier gjort på ekte mennesker.

– Vi vet altså ikke sikkert at kalsium har en slik negativ effekt, men for sikkerhets skyld bør vi kanskje velge å gi annen behandling i tillegg dersom vi ønsker å forebygge brudd hos eldre kvinner, sier Hagen.

Les også:

Forskere: Lykkelige hendelser kan ødelegge hjertet

– Te er bra for hjertehelsen

100.000 er rammet av den «ukjente» hjertesykdommen

Saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus