Dette gjør søvnmangel med deg

FÅR IKKE SOVE: Når du hele tiden blir vekket av en baby som trenger deg kan søvnmangelen sette sine spor. Særlig når det er du som må stå opp hver gang, slik at du aldri får tatt igjen søvnen.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FÅR IKKE SOVE: Når du hele tiden blir vekket av en baby som trenger deg kan søvnmangelen sette sine spor. Særlig når det er du som må stå opp hver gang, slik at du aldri får tatt igjen søvnen.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søvnmangel påvirker både kroppen og hjernen din. Men det er ingen krise å få for lite søvn i korte perioder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om søvn

  • Å få en baby resulterer gjerne i 400-750 timer tapt søvn det første året.
  • En av de vanligste årsakene til søvnproblemer senere i livet er dårlig søvnvaner fra tiden med små barn.
  • Vi føler oss naturlig ekstra trøtte to ganger i løpet av dagen, klokken 2 om natta og klokken 14 om dagen.
  • Når vi har vært våkne i 17 timer, svekkes presentasjonen vår tilsvarende en promille på 0.05.
  • Etter fem netter med søvnforstyrrelser vil tre drinker har samme effekt på deg som hva seks drinker normalt har.
  • Sovner du raskere enn på fem minutter, lider du av søvnmangel. Det ideelle er å sovne innen 10-15 minutter. Da er du trøtt nok til å få dyp søvn, men ikke så utslitt at du har vært trøtt hele dagen.
  • Hva slags mat vi forsyner oss med har en klar sammenheng med antall timer søvn, i følge forskning fra UC Berkley i USA. Etter en natt med mye våketid vil vi søke energirik mat meg høyt kaloriinnhold, som pizza og potetgull. Sover du dårlig over tid, kan dette utvikle seg til en slags avhengighet. Vi vil også ha mer mat når vi har søvnmangel. Tapt søvn gir økt appetitt, og en følelse av å være sulten hele tiden. Årsaken er lavere nivåer av leptin, et appetittregulerende hormon.

(Kilder: Harald Rhubos Strøm, forskning.no og National Sleep Foundation)

– Forskning har vist at søvnmangel gjør oss mindre empatiske, og bidrar til at vi tar dårligere beslutninger. Mange får også symptomer som svimmelhet og vond smak i munnen. Jeg vil likevel påstå at det er tankene vi knytter til disse symptomene som i størst grad påvirker våre foreldreevner, sier lege og somnologist ved Ahus og somnify.no, Harald Hrubos-Strøm.

Søvn er essensielt for å fungere ordentlig.

– Veldig forenklet kan man si at kroppen driver vedlikehold og oppbygging, og aktivt transporterer ut avfallsstoffer fra hjernen når vi sover, sier Hrubos-Strøm.

Les også: Derfor får du kramper i beina

Utseendet påvirkes

Om det er avfallsstoffene som gjør det, er usikkert. Men det ble for noen år siden gjort en studie i Sverige som viste at utseendet ble påvirket av lite søvn.

– Studien tok bilder av pasienter morgenen etter en god natt og morgenen etter fravær av søvn. Når andre forsøkspersoner ble bedt om å vurdere attraktivitet ved bildene, var det tydelig at personene som hadde sovet lite ble bedømt å være mindre attraktive enn de som hadde sovet normalt, forklarer Hrubos-Strøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søvnmangel kan også føre til depresjon, ifølge lege og søvnforsker Bjørn Bjorvatn.

Les også: Det skjer noe med hjernen når du spiser bacon

Sover mer effektivt

Men selv om det er slitsomt, er det ingen krise om du ikke får nok søvn over en kort periode.

Etter noen få netter med dårlig søvn grunnet for eksempel våkne barn, vil både kroppen hente seg inn rent biologisk ved å sove litt mer effektivt, og vi kan bidra atferdsmessig ved å øke søvnmengden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På lengre sikt mistenker man imidlertid at opphopning av avfallsstoffer som følge av søvnmangel kan gi negative utslag.

– Slitasjen på kroppen øker ved langvarig søvnmangel. Man tror for eksempel at demens kan relateres til avfallsstoffer som hoper seg opp over mange år. Men det er selvsagt også andre mekanismer som spiller inn, sier Hrubos-Strøm.

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlivsproblemer

Å ikke få sove over en lengre periode kan føre til trøbbel i parforholdet.

– Det er selvsagt veldig individuelt hvor mye vi tåler og hvordan vi reagerer på for lite søvn, sier Nina Bjølgerud, familierådgiver ved Asker og Bærum Familierådgivning.

– Det er ikke nødvendigvis lettere å takle det når mor er i permisjon. Det kan være vanskeligere å fordele oppgavene, og det kan lett blir en konflikt om hvem som er mest sliten og hvem som har mest «rett» til å være sliten. Dessuten våkner mor ofte lettere enn far, og mens far tenker mer pragmatisk og praktisk, kan mor være full av hormoner og reagere mer følelsesmessig, sier hun.

Hun mener at det er viktig å lage klare regler begge kan enes om. Det kan for eksempel være uenighet om barnet skal sove i foreldrenes seng, noe som kan skape konflikt. Da er det viktig å være enige om dette på forhånd, før en eventuell situasjon oppstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søvn er et basisbehov, og det er ikke så lett å være konstruktiv når du er sliten, da blir man ofte irrasjonell og kan lett si ting i affekt, sier familieterapeuten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prøv å ikke ta diskusjonen der og da. Svelg noen kameler, og ta den etterpå. Ikke ta irrasjonelle ekstremvalg. Og husk at det blir bedre!

Les også: Ikke kast melken etter utgått dato

Romantikken blir skadelidende

Familieterapeuten har snakket med par som i perioder nesten har gått rundt og hatet hverandre på grunn av at de er utslitte, men når situasjonen bedrer seg og overskuddet er tilbake, har de helt glemt hvor ille det faktisk var.

Uansett blir romantikken skadelidende.

– Livet med små barn kan lett bli et slags arbeidsforhold, heller enn et romantisk forhold. Mange glemmer da å ta vare på parforholdet, og det er viktig at det ikke blir nedprioritert over lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et viktig stikkord for å lette på hverdagen i en slitsom periode er rutiner.

– Innfør tydelige rutiner så tidlig som mulig. Mange roter seg inn i innviklede rutiner rundt legging. At foreldrene må sitte inne hos barnet til det sovner, eller at det først skal sovne i en seng, så bæres inn i en annen seng og lignende. Prøv å forenkle rutinene, og bli enige om hva som er akseptabelt for begge.

– Land krisa først, så kan dere ta rasjonelle valg etterpå. For husk at slitsomme perioder varer ikke evig, sier Bjølgerud.

Les også:

Én av ti voksne lider av rastløse bein

Derfor våkner mamma når minsten gråter, mens pappa bare sover videre

Sånn får du babyen til å sove. Kanskje.

Foreldre-TV: Søvnspesial

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no