– Bør forske mer i Norge på gamle medisiner som ny kreftbehandling

<p>TESTER: Forskere prøver nå å finne kombinasjoner av ulike medisiner som sammen kan fungere mot kreft, selv om de hver for seg ble utviklet for og brukes til å behandle andre ting.</p>
TESTER: Forskere prøver nå å finne kombinasjoner av ulike medisiner som sammen kan fungere mot kreft, selv om de hver for seg ble utviklet for og brukes til å behandle andre ting. Foto: Colourbox

– Min påstand er at kombinasjoner av gamle medisiner, repurposing, kan ha vel så god effekt som nye medisiner, sier professor Bjørn Tore Gjertsen.

ABC Nyheter skrev nylig om den belgiske organisasjonen Anticancer Fund som jobber med å fremme forskning på billigere alternativer til de nye, dyre kreftmedisinene som utvikles av legemiddelindustrien. Legemidler som helsemyndighetene i noen tilfeller mener er for dyre til å ta i bruk.

Tanken er at man ved å bruke gamle, billige medisiner på en ny måte, vil kunne finne ny kreftbehandling.

Les også: Vil bruke gamle, billige medisiner som ny kreftbehandling

I Norge er professor Bjørn Tore Gjertsen en av dem som lenge har jobbet med å ta i bruk gamle medisiner på nye bruksområder, såkalt repurposing.

Gjertsen leder utprøvingsenheten ved Haukeland universitetssykehus, hvor de tester nye kreftbehandlinger på pasienter. I tillegg er han forsker i Centre of Excellence CCBIO ved Universitetet i Bergen og har en forskningsgruppe som spesialiserer seg på leukemi (blodkreft).

– Rundt 2000 så vi at vi hadde ikke nok tilbud til pasientene. Vi fikk ikke tak i nye substanser som vi visste var i utprøving. Da begynte vi å skrive egne protokoller. Vi visste at det var en del medisiner som gis som behandling for andre ting enn det de ble utviklet for, forteller Gjertsen til ABC Nyheter.

Sammen med kollega professor Øystein Bruserud testet Gjertsen epilepsimedisinen valporat sammen med A-vitamin og astmamedisinen teofyllin.

Forskerne tok altså tre gamle medisiner, som opprinnelig brukes til noe annet, og kombinerte dem som behandling mot leukemi.

– Etter det har vi fortsatt med slike forsøk, sier Gjertsen.

– Nå har vi en stipendiat som gjennomfører tester med medisiner, som i utgangspunktet ikke er kreftbehandling. Vi har spesielle utvelgingskriterier basert på hvilke bivirkninger medisinene kan gi, og nå gjennomføres testene for å finne hvilke som er mest effektivt mot leukemi, fortsetter han.

Les også: Norsk kreftmedisin sprenger kreftceller og skaper immunitet

– Lurt og trygt

Forskeren forklarer at det er delte meninger i forskningsmiljøet om hvor smart det er å forske på hvordan man kan ta i bruk gamle medisiner på nye områder.

Selv mener Gjertsen at dette er et område man bør satse mer på.

– Jeg tror det er veldig lurt fordi dette er medisiner som er gjennomutprøvd. De kan ha vært brukt av millioner av pasienter, man kjenner dem godt og det er trygt, sier han.

For eksempel er valporat, som Gjertsen og kollegene har forsket på, førstevalg som behandling for barn som har epilepsi.

– Det er en veldig trygg medisin. Når vi skal bruke legemiddelet mot kreft, må vi kombinere det med noe. Skal vi for eksempel kombinere det med en mild kreftmedisin eller noe annet som ikke har med kreft å gjøre, sier professoren.

– Hvilke resultater har forskningen gitt så langt?

– Vi vet at valporat har nytte hos 20 prosent av pasientene våre. Det vi jobber med er å finne ut hvilke pasienter det er, slik at vi kanskje kan plukke dem ut på forhånd, svarer Gjertsen.

Samtidig har han og kollegene testet nye kombinasjoner av medisiner i forsøk på dyr, med gode resultater.

– Vi planlegger en ny studie med norske eller kanskje nordiske pasienter i løpet av sommeren, forteller Gjertsen.

Pasientene de vil teste behandlingen på har tilbakefall av blodkreft.

– Det vi har sett i dyreforsøkene er at behandlingen ødelegger kreftcellene uten at det har for mye bivirkninger. Den virker som en cellegift, men med mindre bivirkninger, sier han.

Les også: – Ett av fem barn som får kreft, dør

– Dette er samfunnet og det offentliges oppgave

Som forsker Pan Pantziarka i den belgiske organisasjonen Anticancer Fund, mener Gjertsen det er en stor utfordring at slike forsøk er kostbare og mangler kommersielle sponsorer.

– Det er ironisk at for forskere er det lettere å skaffe finansiering for å gjøre forsøk med dyre, nye medisiner enn forsøk med eldre og billigere medisiner, uttalte Pantziarka.

Lykkes man med å finne ny behandling basert på gamle medisiner, er det trolig ikke patenterbart, men det kan komme pasientene til gode.

– Man gjør det på et vis mot bedre vitende, for man er helt avhengig av forskningsbevilgninger, forklarer Gjertsen.

Kreftforeningen uttalte nylig til ABC Nyheter at repurposing er interessant, spennende og et område de vil følge nøye fremover.

– Jeg kunne godt tenkt meg å ha sett at Kreftforeningen eller andre lager et program for repurposing. Det er et stort miljø for dette, og om man får satt det mer i system ville det kunne kommet norske pasienter til gode, sier professor Gjertsen.

Les også: – Hjelper immunforsvaret med å angripe de farligste kreftcellene

– Dette er samfunnets oppgave

Noen av de nye generasjonene med kreftmedisiner som legemiddelselskapene utvikler virker livsforlengende, andre ser ut til å kunne kurere svært syke pasienter. Men det koster mye tid og penger å utvikle medisiner, og prislappen de setter på den nye behandlingen blir ofte svært høy. Forrige måned besluttet norske helsemyndigheter at lungekreftpasienter foreløpig ikke skal få den livsforlengende kreftmedisinen nivolumab, fordi prisen er for høy.

Gjertsen peker på at de nye kostbare kreftmedisinene som kommer, også vil kreve en kombinasjonsbehandling.

– Hva er det best å kombinere de nye molekylene med? Da kommer vi tilbake til det med repurposing. Vi kombinerer gjerne en billig medisin med en kostbar kinasehemmer for å få bedre effekt, eller kanskje få tilbake en effekt som er tapt hos pasienten, forklarer han.

– Bør myndighetene gjøre det lettere å satse på forskning på repurposing av legemidler, som kan resultere i rimeligere behandling?

– Det er vanskelig å finne en forretningsmodell for dette. Jeg vet at noen har prøvd på det i USA, men det er ikke lett. Så dette er samfunnet og det offentliges oppgave. Fordi dersom det lykkes, sikrer det oss rimelige og effektive medisiner, svarer Gjertsen og fortsetter:

– Min påstand er at kombinasjoner av gamle medisiner, repurposing, kan ha vel så god effekt som nye medisiner. Det er vår erfaring når vi tester ting i systemene våre. Og resultatene fra de små kliniske studiene vi har kjørt gjør at vi vil gjennomføre flere.

Les også: Forskning: Lavere doser cellegift kan holde kreft i sjakk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:43 Rødgrønn enighet i Oslo – byrådserklæring klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Sitter fastklemt i gravemaskin etter velt15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House
Siste nytt
16:43PolitikkRødgrønn enighet i Oslo – byrådserklæring klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgeSitter fastklemt i gravemaskin etter velt15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus