Meny

Sunn narsissisme kan ha flere fordeler

Historien om Narkissos er for mange kjent gjennom Caravaggios kjente maleri «Narkissos».

Det er først når det bikker over til personlighetsforstyrrelse at det blir et problem.

Kjennetegn på en narsissist

Ifølge den amerikanske diagnosemanualen DSM-5 er dette kriteriene for å påvise narsissistisk personlighetsforstyrrelse, med utslag på minst fem av punktene:

  • En grandios oppfatning av egen betydning (overdriver egne prestasjoner og talenter, forventer å bli oppfattet som bedre enn andre uten at dette grunner seg på tilsvarende prestasjoner)
  • Overopptatt av fantasier om ubegrenset suksess, makt, brillians, skjønnhet eller ideell kjærlighet
  • Tror at han/hun er «spesiell» og unik og bare kan bli forstått av eller bør omgås mennesker (eller institusjoner) som er spesielle og har høy status
  • Krever overdreven beundring
  • Har en følelse av å være særlig berettiget, for eksempel urimelige forventninger om særlig gunstig behandling, eller at andre uten videre skal oppfylle hans eller hennes forventninger
  • Er utnyttende i mellommenneskelige forhold, for eksempel søker fordeler gjennom andre for å nå egne mål
  • Mangler empati; er ikke villig til å anerkjenne eller identifisere seg med andre menneskers følelser og behov
  • Er ofte misunnelig på andre og tror at andre også er misunnelig på en selv
  • Viser arrogant, hovmodig adferd eller holdninger

Kilde: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Det var en gang i gammel gresk mytologi at det levde en vakker unggutt ved navn Narkissos. Han ble beundret av både menn og kvinner for sin enestående skjønnhet, men foraktet for sin arroganse og følelsesløshet.

Da han avslo tilnærmelsene fra en nymfe, kastet gudinnen Nemesis en forbannelse over ham: Neste gang han så sitt eget speilbilde, skulle han tæres hen og dø. Da han så bøyde seg over en kilde for å drikke, ble han så forelsket i sitt eget speilbilde at han til slutt døde.

Historien om Narkissos er opphavet til den medisinske betegnelsen narsissisme som i dagligtale brukes om sykelig eller skadelig selvnytelse.

Her hjemme har en undersøkelse anslått at rundt 0,8 prosent av befolkningen oppfyller kriteriene for narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Les også: Narsissistiske menn scorer høyt hos kvinner

Slik avslører du en narsissist

I 2014 publiserte amerikanske forskere en studie i vitenskapstidsskriftet PLOS ONE der de fastslo at for å avsløre en narsissist er det bare å spørre. Samtidig må du gjøre personen oppmerksom på ordets betydning og implikasjoner.

– Folk som er narsissister er ofte nesten stolt av det. Man kan spørre dem direkte fordi de ikke anser narsissisme som en negativ egenskap. De tror de er bedre enn andre mennesker og nøler ikke med å si det offentlig, skrev Brad Bushman, medforfatter av studien og professor i psykologi og kommunikasjon ved Ohio State University.

– Narsissisme er problematisk for både individer og samfunnet. De som tror de allerede er ypperlige, prøver ikke å bli bedre. Og narsissisme er negativt for samfunnet fordi folk som kun tenker på seg selv og sine egne interesser, ikke er hjelpsomme for andre.

Les også: Dette spørsmålet avslører narsissisten

Uviss behandling

– Mange mener at det finnes en sunn og normal narsissisme, forteller førsteamanuensis Jens Thimm ved UiT. Foto: Paul S. Amundsen

Jens Thimm er førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø der han blant annet underviser i personlighetspsykologi. Til ABC Nyheter forteller han at det finnes noen enkle spørreskjemaer som man kan bruke for å kartlegge narsissistiske trekk hos folk.

– Men for å kunne fastslå om noen har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, må det gjennomføres en grundig undersøkelse hvor man i tillegg til spørreskjemaene intervjuer vedkommende. Det vil også være en fordel å innhente opplysninger fra folk som kjenner vedkommende godt.

Når det kommer til behandling, mangler det mye kunnskap.

– Det brukes psykoterapi i behandlingen av narsissisme, men dessverre mangler vi gode studier som har undersøkt om dette egentlig har noen effekt.

Les også: Er det psykopat eller manipulator du har møtt?

Sunn og usunn

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er først og fremst karakterisert ved et grandiost selvbilde, et stort behov for bekreftelse og beundring og mangel på empati. Thimm forteller at det er de som også mener narsissisme kan komme i en sunnere utgave.

– Begrepet er negativt ladet, men mange mener at det også finnes en sunn og normal narsissisme som er kjennetegnet ved at man er bevisst og verdsetter sine styrker og talenter, men samtidig er klar over sine svakheter og begrensninger. Man er ambisiøs og jobber målrettet for å nå sine mål, men man gjør ikke det på bekostning av andre.

– Narsissisme blir imidlertid et problem når man har et overdrevet positivt og urealistisk selvbilde og selvsentrertheten kommer i veien for gode relasjoner til andre som er basert på gjensidig respekt.

Les også: – Kvinners psykopatiske trekk er skjulte

(Saken fortsetter under)

Det er forskjell på selvsikkerhet og narsissisme. Er du selvsikker, mener du at du er like bra som andre, mens narsissisten synes han/hun er bedre enn andre. Foto: Colourbox

Oppdragelse har stor betydning

Hvordan utvikles så narsissisme? Er det noe som ligger der fra vi blir født, eller kommer det som følge av innflytelse og påvirkning fra familie og venner? Foreløpig vet vi ikke så mye om årsakene, og tidligere forskningsresultater har spriket i forskjellige retninger.
– Forskningen tyder på at utviklingen av narsissisme har en arvelig komponent, men at dette ikke forklarer alt, forteller Thimm til ABC Nyheter.

Han mener foreldrenes oppdragelsesstil ser ut til å ha betydning. Særlig for lite grensesetting, men også en kald og overkontrollerende oppdragelse, er blitt satt i sammenheng med utvikling av narsissisme.

– Det ser ut til at menn er i snitt noe mer narsissistiske enn kvinner. Hva som er årsaken til det er uklart, men man kan nok anta at kjønnsstereotypier og rolleforventninger spiller en rolle.

Les også: Tegnene på de tre vanligste personlighetsforstyrrelsene

Overvurderte barn blir oftere selvopptatte

I 2015 publiserte Eddie Brummelman og hans forskerkolleger en studie i en utgave av PNAS. Der skriver de at nivået av narsissisme har ifølge forskerne økt blant unge i Vesten i løpet av de siste tiårene.

For å finne svaret, undersøkte de 565 barn på mellom 7 og 12, og foreldrene deres. Deltagerne måtte svare på spørreskjemaer fire ganger over en periode på ett og et halvt år.

(Saken fortsetter under)

Synes du barnet ditt er bedre enn andre barn og fortjener spesialbehandling? I så fall kan du bidra til at det blir narsissistisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskerne konkluderte med at barn av foreldre som overvurderte dem, var oftere narsissistiske. Men de hadde ikke høyere selvtillit. Derimot hang foreldrenes varme overfor barna sammen med selvtillit, men ikke med narsissisme.

– Når foreldrene gir uttrykk for at barna er mer spesielle og har rett på mer enn andre barn, kan barna ta til seg formeningen om at de er overlegne individer. Dette synet ligger i kjernen av narsissisme, skriver Brummelman i PNAS.

Les også: Her er tegnene på depresjon

Narsissistiske foreldre

I deres studie skriver Brummelman og hans kolleger at en smule foreldretrening kan bli et nyttig redskap for å forhindre utvikling av narsissisme hos framtidige generasjoner. Men hvordan er det for et barn å vokse opp med narsissistiske foreldre?

– Det kan tenkes at en forelder som har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse kan være opptatt med sine egne behov og ha utfordringer med å se barnets behov, forteller Jens Thimm til ABC Nyheter.

– Imidlertid er folk med denne diagnosen svært forskjellig, og omsorgsevnen må vurderes i hvert enkelttilfelle.

Les også: Dette er bipolar lidelse

(Saken fortsetter under)

Nyere forskning fra Brunel University i London avslører at mennesker som treningsselfies, kan lide av narsissisme. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Få positive sider

Sosiale nettverk kan ifølge Thimm være en arena for å presentere seg i et positivt lys og for å få den oppmerksomheten og bekreftelsen man ønsker.

Jeg tenker at en sunn og normal narsissisme har mange fordeler, men har vanskelig for å se at det er noe positivt ved det å ha en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

– Ofte lider ikke bare de som er rundt vedkommende, men også personen selv under disse trekkene fordi det gjør det vanskelig for dem å ha relasjoner til andre som er tilfredsstillende for begge parter.

Caravaggios kjente maleri «Narkissos», malt mellom 1594 og 1596. Maleriet henger på Galleria Nazionale d'Arte Antica i Roma.


Les også: Ni av ti småkommuner uten psykolog

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12 Mueller-rapporten legges fram torsdag18:30 Kvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21 Solskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17 Røde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35 – Jeg ble en mor uten barn17:32 Gressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30 Katteeier brente død katt17:13 Evakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02 Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36 Stor skogbrannfare i Sør-Norge15:27 Norsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21 Arbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17 Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22 18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43 Mot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21 Mann omkom i scooterulykke i Telemark11:14 Omstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36 Tre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53 Turistforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38 Mann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13 Strømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48 Norskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09 Listhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40 Én omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27 Før CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23 Ecuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10 Mann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58 Fossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49 Landslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23 30 år etter Hillsborough-tragedien06:00 FN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56 Flere dansker enn før jobber etter 65 år
Siste nytt
19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12PolitikkMueller-rapporten legges fram torsdag18:30NorgeKvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21SportSolskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17NorgeRøde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35Livet– Jeg ble en mor uten barn17:32NorgeGressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30NorgeKatteeier brente død katt17:13NorgeEvakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02MotorTidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36NorgeStor skogbrannfare i Sør-Norge15:27SportNorsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21NorgeArbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17NorgeStøttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22Norge18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43ReiseMot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21NorgeMann omkom i scooterulykke i Telemark11:14VerdenOmstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36NorgeTre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53NorgeTuristforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38NorgeMann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13NorgeStrømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48NorgeNorskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09PolitikkListhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40NorgeÉn omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27SportFør CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23VerdenEcuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10NorgeMann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58SportFossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49SportLandslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23Sport30 år etter Hillsborough-tragedien06:00NorgeFN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56VerdenFlere dansker enn før jobber etter 65 år
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus