Sunn narsissisme kan ha flere fordeler

Historien om Narkissos er for mange kjent gjennom Caravaggios kjente maleri «Narkissos».
Historien om Narkissos er for mange kjent gjennom Caravaggios kjente maleri «Narkissos».

Det er først når det bikker over til personlighetsforstyrrelse at det blir et problem.

Kjennetegn på en narsissist

Ifølge den amerikanske diagnosemanualen DSM-5 er dette kriteriene for å påvise narsissistisk personlighetsforstyrrelse, med utslag på minst fem av punktene:

  • En grandios oppfatning av egen betydning (overdriver egne prestasjoner og talenter, forventer å bli oppfattet som bedre enn andre uten at dette grunner seg på tilsvarende prestasjoner)
  • Overopptatt av fantasier om ubegrenset suksess, makt, brillians, skjønnhet eller ideell kjærlighet
  • Tror at han/hun er «spesiell» og unik og bare kan bli forstått av eller bør omgås mennesker (eller institusjoner) som er spesielle og har høy status
  • Krever overdreven beundring
  • Har en følelse av å være særlig berettiget, for eksempel urimelige forventninger om særlig gunstig behandling, eller at andre uten videre skal oppfylle hans eller hennes forventninger
  • Er utnyttende i mellommenneskelige forhold, for eksempel søker fordeler gjennom andre for å nå egne mål
  • Mangler empati; er ikke villig til å anerkjenne eller identifisere seg med andre menneskers følelser og behov
  • Er ofte misunnelig på andre og tror at andre også er misunnelig på en selv
  • Viser arrogant, hovmodig adferd eller holdninger

Kilde: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Det var en gang i gammel gresk mytologi at det levde en vakker unggutt ved navn Narkissos. Han ble beundret av både menn og kvinner for sin enestående skjønnhet, men foraktet for sin arroganse og følelsesløshet.

Da han avslo tilnærmelsene fra en nymfe, kastet gudinnen Nemesis en forbannelse over ham: Neste gang han så sitt eget speilbilde, skulle han tæres hen og dø. Da han så bøyde seg over en kilde for å drikke, ble han så forelsket i sitt eget speilbilde at han til slutt døde.

Historien om Narkissos er opphavet til den medisinske betegnelsen narsissisme som i dagligtale brukes om sykelig eller skadelig selvnytelse.

Her hjemme har en undersøkelse anslått at rundt 0,8 prosent av befolkningen oppfyller kriteriene for narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Les også: Narsissistiske menn scorer høyt hos kvinner

Slik avslører du en narsissist

I 2014 publiserte amerikanske forskere en studie i vitenskapstidsskriftet PLOS ONE der de fastslo at for å avsløre en narsissist er det bare å spørre. Samtidig må du gjøre personen oppmerksom på ordets betydning og implikasjoner.

– Folk som er narsissister er ofte nesten stolt av det. Man kan spørre dem direkte fordi de ikke anser narsissisme som en negativ egenskap. De tror de er bedre enn andre mennesker og nøler ikke med å si det offentlig, skrev Brad Bushman, medforfatter av studien og professor i psykologi og kommunikasjon ved Ohio State University.

– Narsissisme er problematisk for både individer og samfunnet. De som tror de allerede er ypperlige, prøver ikke å bli bedre. Og narsissisme er negativt for samfunnet fordi folk som kun tenker på seg selv og sine egne interesser, ikke er hjelpsomme for andre.

Les også: Dette spørsmålet avslører narsissisten

Uviss behandling

– Mange mener at det finnes en sunn og normal narsissisme, forteller førsteamanuensis Jens Thimm ved UiT. Foto: Paul S. Amundsen
– Mange mener at det finnes en sunn og normal narsissisme, forteller førsteamanuensis Jens Thimm ved UiT. Foto: Paul S. Amundsen

Jens Thimm er førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø der han blant annet underviser i personlighetspsykologi. Til ABC Nyheter forteller han at det finnes noen enkle spørreskjemaer som man kan bruke for å kartlegge narsissistiske trekk hos folk.

– Men for å kunne fastslå om noen har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, må det gjennomføres en grundig undersøkelse hvor man i tillegg til spørreskjemaene intervjuer vedkommende. Det vil også være en fordel å innhente opplysninger fra folk som kjenner vedkommende godt.

Når det kommer til behandling, mangler det mye kunnskap.

– Det brukes psykoterapi i behandlingen av narsissisme, men dessverre mangler vi gode studier som har undersøkt om dette egentlig har noen effekt.

Les også: Er det psykopat eller manipulator du har møtt?

Sunn og usunn

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er først og fremst karakterisert ved et grandiost selvbilde, et stort behov for bekreftelse og beundring og mangel på empati. Thimm forteller at det er de som også mener narsissisme kan komme i en sunnere utgave.

– Begrepet er negativt ladet, men mange mener at det også finnes en sunn og normal narsissisme som er kjennetegnet ved at man er bevisst og verdsetter sine styrker og talenter, men samtidig er klar over sine svakheter og begrensninger. Man er ambisiøs og jobber målrettet for å nå sine mål, men man gjør ikke det på bekostning av andre.

– Narsissisme blir imidlertid et problem når man har et overdrevet positivt og urealistisk selvbilde og selvsentrertheten kommer i veien for gode relasjoner til andre som er basert på gjensidig respekt.

Les også: – Kvinners psykopatiske trekk er skjulte

(Saken fortsetter under)

Det er forskjell på selvsikkerhet og narsissisme. Er du selvsikker, mener du at du er like bra som andre, mens narsissisten synes han/hun er bedre enn andre. Foto: Colourbox
Det er forskjell på selvsikkerhet og narsissisme. Er du selvsikker, mener du at du er like bra som andre, mens narsissisten synes han/hun er bedre enn andre. Foto: Colourbox

Oppdragelse har stor betydning

Hvordan utvikles så narsissisme? Er det noe som ligger der fra vi blir født, eller kommer det som følge av innflytelse og påvirkning fra familie og venner? Foreløpig vet vi ikke så mye om årsakene, og tidligere forskningsresultater har spriket i forskjellige retninger.
– Forskningen tyder på at utviklingen av narsissisme har en arvelig komponent, men at dette ikke forklarer alt, forteller Thimm til ABC Nyheter.

Han mener foreldrenes oppdragelsesstil ser ut til å ha betydning. Særlig for lite grensesetting, men også en kald og overkontrollerende oppdragelse, er blitt satt i sammenheng med utvikling av narsissisme.

– Det ser ut til at menn er i snitt noe mer narsissistiske enn kvinner. Hva som er årsaken til det er uklart, men man kan nok anta at kjønnsstereotypier og rolleforventninger spiller en rolle.

Les også: Tegnene på de tre vanligste personlighetsforstyrrelsene

Overvurderte barn blir oftere selvopptatte

I 2015 publiserte Eddie Brummelman og hans forskerkolleger en studie i en utgave av PNAS. Der skriver de at nivået av narsissisme har ifølge forskerne økt blant unge i Vesten i løpet av de siste tiårene.

For å finne svaret, undersøkte de 565 barn på mellom 7 og 12, og foreldrene deres. Deltagerne måtte svare på spørreskjemaer fire ganger over en periode på ett og et halvt år.

(Saken fortsetter under)

Synes du barnet ditt er bedre enn andre barn og fortjener spesialbehandling? I så fall kan du bidra til at det blir narsissistisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Synes du barnet ditt er bedre enn andre barn og fortjener spesialbehandling? I så fall kan du bidra til at det blir narsissistisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskerne konkluderte med at barn av foreldre som overvurderte dem, var oftere narsissistiske. Men de hadde ikke høyere selvtillit. Derimot hang foreldrenes varme overfor barna sammen med selvtillit, men ikke med narsissisme.

– Når foreldrene gir uttrykk for at barna er mer spesielle og har rett på mer enn andre barn, kan barna ta til seg formeningen om at de er overlegne individer. Dette synet ligger i kjernen av narsissisme, skriver Brummelman i PNAS.

Les også: Her er tegnene på depresjon

Narsissistiske foreldre

I deres studie skriver Brummelman og hans kolleger at en smule foreldretrening kan bli et nyttig redskap for å forhindre utvikling av narsissisme hos framtidige generasjoner. Men hvordan er det for et barn å vokse opp med narsissistiske foreldre?

– Det kan tenkes at en forelder som har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse kan være opptatt med sine egne behov og ha utfordringer med å se barnets behov, forteller Jens Thimm til ABC Nyheter.

– Imidlertid er folk med denne diagnosen svært forskjellig, og omsorgsevnen må vurderes i hvert enkelttilfelle.

Les også: Dette er bipolar lidelse

(Saken fortsetter under)

Nyere forskning fra Brunel University i London avslører at mennesker som treningsselfies, kan lide av narsissisme. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Nyere forskning fra Brunel University i London avslører at mennesker som treningsselfies, kan lide av narsissisme. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Få positive sider

Sosiale nettverk kan ifølge Thimm være en arena for å presentere seg i et positivt lys og for å få den oppmerksomheten og bekreftelsen man ønsker.

Jeg tenker at en sunn og normal narsissisme har mange fordeler, men har vanskelig for å se at det er noe positivt ved det å ha en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

– Ofte lider ikke bare de som er rundt vedkommende, men også personen selv under disse trekkene fordi det gjør det vanskelig for dem å ha relasjoner til andre som er tilfredsstillende for begge parter.

Caravaggios kjente maleri «Narkissos», malt mellom 1594 og 1596. Maleriet henger på Galleria Nazionale d'Arte Antica i Roma.
Caravaggios kjente maleri «Narkissos», malt mellom 1594 og 1596. Maleriet henger på Galleria Nazionale d'Arte Antica i Roma.


Les også: Ni av ti småkommuner uten psykolog

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Solberg, Grande og Ropstad skal legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA
Siste nytt
10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkSolberg, Grande og Ropstad skal legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus