Dette er symptomene på Bekhterev

BEKHTEREVS SYKDOM: Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet
BEKHTEREVS SYKDOM: Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet Foto: NTB Scanpix

De fleste får sykdommen i slutten av tenårene eller 20-årene. Det er uvanlig at en begynner å få symptomer på Bekhterev etter 40-års alder.

Bekhterevs sykdom er en revmatisk sykdom som angriper leddene i ryggen, ifølge Helsenorge. Sykdommen kan også påvirke andre organer, som ledd i armer og ben, øye, hjerte og nyrer.

Bekhterev er en av flere revmatiske sykdommer som går under fellesbetegnelsen Spondyloartritt. Spondyloartritt refererer ifølge Spondyloartrittforbundet til en familie av autoimmune sykdommer:

 • Aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom, ikke-radiografisk)
 • Udifferensiert spondyloartritt
 • Spondylartropati forbundet med psoriasis eller psoriasisartritt
 • Spondylartropati forbundet med Crohns sykdom og ulcerøs kolitt
 • Reaktiv artritt (tidligere kalt Reiters syndrom)
 • Spondylartropatier hos barn

- Problemet med Bekhterev-diagnosen er at den krever forandringer på røntgen som tar lang tid å utvikle, samt at ikke alle pasienter får disse forandringene selv om de har betennelser i rygg og bekkenledd på akkurat samme måte som pasientene med Bekhterev, sier Karen Minde Fagerli, lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus.

Fibromyalgi kan gi muskel- og leddsmerter

Les også: Sarah-Sofie orket ikke løfte hodet

Hvilke symptomer gir Bekhterev?

Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter.

- Dette er ofte verst på morgenen eller etter en har sittet lenge i ro, og noen har vanskeligheter med å sove en hel natt. Smertene lindres av aktivitet og ofte av varme. Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet, sier Minde Fagerli.

EKSPERT: Karen Minde Fagerli er lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus. Foto: Stian K. Elton
EKSPERT: Karen Minde Fagerli er lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus. Foto: Stian K. Elton

I tillegg er det er rekke andre symptomer på Bekhterev:

 • Pasienter har ofte mye bedre effekt av Ibux eller andre betennelsesdempende smertestillende enn Paracet.
 • Noen pasienter får leddbetennelser, spesielt i hofter, knær og ankler. Betennelser i senefester er også vanlig.
 • Mange pasienter opplever at de er svært utmattet.
 • Pasientene med spondyloartritt har oftere regnbuehinnebetennelse i øyet, betennelsessykdommer i tarm (som Crohns og Ulcerøs kolitt) og psoriasis.
 • De fleste får symptomer i slutten av tenårene eller i 20-årene, og det er uvanlig at en begynner å få symptomer etter 40-års alder.

​LES OGSÅ: De første symptomer på leddgikt

Årsaker til Bekhterev?

Ifølge Helsenorge har over 90 % av pasientene med Bekhterevs sykdom arvestoffet HLA-B27. Dette arvestoffet finnes også blant helt friske personer. Hvor hyppig Bekhterevs sykdom opptrer i en befolkning, avhenger av hvor stor prosent av innbyggerne som har HLA-B27.

 • I Sør-Norge har omtrent 10 % av alle personer HLA-B27, og Bekhterevs sykdom forekommer hos omkring 0,3-0,5 % av befolkningen.
 • I Nord-Norge derimot, har 16 % av innbyggerne HLA-B27, og sykdommen forekommer hos 0,8-1 % av innbyggerne.
 • Blant samer er hyppigheten enda større, mens beboerne i de fleste afrikanske land ikke har HLA-B27. Bekhterevs sykdom forekommer derfor nesten aldri blant afrikanere.

- Årsakene er sammensatte og til dels lite forstått. Vi vet at å ha vevstypen HLA B27 gjør en mer utsatt, men det er ikke ensbetydende med å utvikle sykdommen. En del andre genetiske faktorer spiller en rolle, og sammen med miljøfaktorer vi har lite oversikt over, trigges sykdommen. Litt enkelt forklart skjer en «feilkobling» i immunforsvaret slik at det blir betennelse der det ikke er noen grunn til at det skal være det. Det skjer mye spennende forskning på hvorfor og hvordan dette skjer, men det er mye vi ikke forstår, forklarer Minde Fagerli.

Nakkesmerter: Derfor får du vondt i nakken

SYMPTOMER: Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter. Foto: NTB Scanpix
SYMPTOMER: Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter. Foto: NTB Scanpix

Hvordan diagnostisere?

Minde Fagerli forklarer at diagnosen settes basert på tolkning av symptomene pasienten har og klinisk undersøkelse av en revmatolog, blodprøver inkludert betennelsesmarkører og HLA B27, og MR-undersøkelse av bekkenleddene, eventuelt andre deler av kroppen.

- MR undersøkelsen er svært viktig, og det er sjelden diagnosen settes uten funn på denne. Det er viktig at MR-undersøkelsen blir utført på riktig måte og vurdert av noen med erfaring med den type bilder. Røntgen brukes i mye mindre grad, ettersom det tar svært lang tid før forandringene er synlige. Det er også ofte vanskelig å tolke bildene.

Differensialdiagnoser, kan det være noe annet?

- Det antas at ca. 5% av det store antallet mennesker med kroniske ryggsmerter har en spondyloartritt, så det er svært mange andre grunner til å ha lignende plager. Heldigvis finner vi vanligvis ut av det med diagnostikken beskrevet ovenfor, sier Minde Fageli.

Les saken: De første symptomene på leddgikt

LES OGSÅ: Lager fingrene dine lyd når du «knekker» dem?

Behandling?

De fleste pasienter med Bekhterevs sykdom er ifølge Oslo Universitetssykehussåpass plaget med stivhet og smerter at fysisk aktivitet alene ikke er tilstrekkelig for å lindre plagene. Det foreligger per i dag ikke helbredende behandling, og alle medikamenter som anvendes i dag har kun effekt på plagene, og ikke på selve sykdomsprosessen.

- Trening er den viktigste behandlingen vi har. Tidligere har vi rådet mye til bevegelighetsøvelser, men vi går i større og større grad over til å anbefale kondisjonstrening. Hvis trening ikke er tilstrekkelig på egenhånd, anbefaler vi betennelsesdempende legemidler som Ibux, Voltaren eller Naproxen. Noen pasienter trenger mer omfattende behandling som virker inn på immunforsvaret, og da bruker vi såkalte biologiske legemidler, forklarer Minde Fagerli ved Diakonhjemmet sykehus.

LES OGSÅ: Bekhterev sykdom, brystsmerter

Leveråd?

- Regelmessig trening. Ikke bare på grunn av den lindrende effekten på symptomer, men også fordi vi vet at disse pasientene har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Av den grunn anbefaler vi også at en ikke røyker og har et vanlig, sunt kosthold, sier Minde Fagerli.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.

Les saken: Når er blodprosenten for høy?


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister23:49 Fire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Siste nytt
00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister23:49NorgeFire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus