Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

KONTROLL: Hvor lang tid det kan gå mellom hver undersøkelse/kontroll hos tannlegen er individuelt. Foto: NTB/Scanpix, Samfoto Samfoto Espen Bratlie
KONTROLL: Hvor lang tid det kan gå mellom hver undersøkelse/kontroll hos tannlegen er individuelt. Foto: NTB/Scanpix, Samfoto Samfoto Espen Bratlie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ganger i året, eller bare annethvert år? Her er svaret på hos ofte du egentlig bør gå til tannlegen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har kanskje vært hos tannlegen og fått anbefalt at det ikke bør gå mer enn noen måneder før du kommer tilbake? Eller du har muligens fått beskjed om at du kan vente et par år til neste besøk? Ifølge eksperter Lommelegen har snakket med, kan begge rådene være like korrekte:

– Hvor lang tid det kan gå mellom hver undersøkelse/kontroll hos tannlegen er individuelt. Tannlegen vil vurdere behov for kontroller for hver enkelt basert på kunnskap om sykdom, medisinbruk, tannpussevaner, kosthold og livsstil, sier postsdoktor Tove I. Wigen og professor Nina J. Wang ved det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo.

– For noen kan det være nødvendig med tannlegebesøk månedlig, mens for andre kan en undersøkelse hvert annet år være tilstrekkelig.

Les også: Sliter du med tannlegeskrekk?

Mange faktorer spiller inn

Mads Holmelid, seniorkonsulent og tannlege ved Helseetaten i Oslo kommune er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor ofte man bør gå til tannlegen avhenger fra person til person. Normalt anbefales det et intervall på opp til 2 år for pasienter som har friske tenner, har frisk munnhule, normalt tannfrembrudd og ellers er frisk.

Les også: Snus skader tennene

Ifølge Holmelid vil følgende faktorer bidra til å minske intervallene:

Mengden og typen tidligere behandling.

Det kan eksempelvis komme «hull» under eldre fyllinger som vil være vanskelig å oppdage med mindre man tar et røntgenbilde. Dette betyr ikke at man bør gå oftere hvis man har noen få fyllinger, men er fyllingene i stort antall og gjerne av veldig stor utbredelse i hver tann kan økt frekvens vurderes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte kan ha små begynnende hull som har behov for oppfølging.

Har pasienter proteser kan disse retinere plaque (bakteriebelegg), og en rens av gjenstående tenner med er følgelig viktig for å bevare disse. Disse pasientene bør altså ikke gå over ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasienter som har periodontitt (tannkjøttsykdom) vil ha behov for å gå oftere til tannlegen. Dette da det er svært viktig med profesjonell rens for å fjerne plaque og tannstein for å bevare tennene lengst mulig. Disse pasientene må samtidig være ekstra påpasselig med renholdet de foretar hjemme, og tannlegen må følge opp dette.

Les også: Magefedme kan øke risikoen for kreft

Andre nåværende eller tidligere sykdommer. Eksempelvis kan tidligere gjennomgått strålebehandling føre til nedsatt saliva/spytt-sekresjon som bidrar til økt kariesrisiko. Enkelte medisiner, eksempel visse anti-depresiva, har samme bivirking i ulik grad. Følgelig bør det her være tettere oppfølging.

Barn blir innkalt regelmessig til tannlege/tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten, mens voksne må sørge for dette selv sammen med sin egen tannlege.​

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gjør tannpussen til en lek

​Karies kan utvikles raskt

– Alle bør gå regelmessig til kontroll av tenner og munnhule, så ofte som tannhelsepersonell anbefaler for den enkelte. Hvis man venter for lenge mellom kontroller kan sykdom utvikle seg langt før det oppdages og føre til behov for omfattende og kostbar behandling. Kariesangrep eller tannkjøttsbetennelse kan ubehandlet føre til smerter og infeksjon. For de fleste tar det flere år før et kariesangrep utvikler seg gjennom emaljen, men for noen kan karies utvikles raskere, sier Wigen og Wang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Blåbær kan bidra til å bekjempe Alzheimer

Ifølge Holmelid graderer tannlegen kariesangrepene oftest fra 1-5. Hvor grad 1 og 2 er små hull som ikke trenger boring, disse har dog behov for oppfølging og ofte litt ekstra pensling med fluor som kan bidra til å «arrestere» kariesangrepet. På den måten kan man unngå å måtte bore i en tann og følgelig bedre prognosen til denne tannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis kariesangrepet er å anse som grad 3 eller høyere vil man måtte bore i tannen, men jo tidligere dette oppdages - jo bedre, dette da man vil ha behov for å fjerne mer av tannen ved større kariesangrep. Hver gang noe av tannen må bores bort svekker man denne og man øker eksempelvis sjansen for frakturer (at tannen brekker).

Les også: Blør det fra tannkjøttet?

Konsekvensene kan bli store av å vente med tannlegebesøk

Man får ofte ikke tannverk før hullet er riktig stort, det er følgelig viktig å gå til tannlegen slik at et hull kan oppdages så tidlig som mulig.

– På generelt grunnlag kan man si at jo lenger et problem blir stående, jo større blir konsekvensene da ting får utvikle seg og behandlingen følgelig blir mer omfattende.

Hvis det er noen man lurer på med tenner og tannhelse kan man ta kontakt med tannlege, anbefaler Wigen og Wang.

– Ved skader, smerter og hevelser i munnen bør tannlege kontaktes for undersøkelse og eventuell behandling, mener de.

Derfor får du halsbrann

Spørsmål om tannhelse? Spør Lommelegens tannlege Kaare Mathiesen.