Gry ble friskere, og gikk ned 16 kg med trening

Fordi Gry Bjørnbakk (41) ikke kan løpe raskt eller drive med tung kondisjonstrening, var styrke en perfekt løsning for henne. Nå har hun gått ned 16 kilo. Foto: Anders Martinsen
Fordi Gry Bjørnbakk (41) ikke kan løpe raskt eller drive med tung kondisjonstrening, var styrke en perfekt løsning for henne. Nå har hun gått ned 16 kilo. Foto: Anders Martinsen

Styrketrening satte fart på forbrenningen.

Grys suksessformel:

  • Begynte å trene styrke tre ganger i uken. Fra 20 til 40 minutter hver gang.
  • Går minst 10 000 skritt om dagen.
  • Fokus på et kosthold uten for mange raske karbohydrater, som sukker og hvetemel.

Dette har hun oppnådd:

  • Blitt 16 kg lettere.
  • Kvittet seg med hodepine og sover bedre.
  • Har fått stabilt blodsukker.

_________________________________

Typiske treningsskader:

Kilde: Helseleksikonet.no

Da Gry Bjørnbakk (41) satte i gang med styrketrening tre ganger i uken, fikk hun både mer energi og livsglede

Etter fem måneder hadde hun gått ned 16 kilo.

Det er ikke lett å se at den blide, slanke damen fra Kristiansand for ett år siden veide 16 kg for mye.

Kjenner du ikke Gry Bjørnbakk kan du heller ikke vite at hun har en hjertefeil og diabetes type 1, at hun er alenemor og at alle tre jentene på 5, 10 og 15 år har samme hjertefeil som henne, i tillegg til at de to eldste er døve.

Gry har aldri sett på dette som problemer, men snarere utfordringer. Og hun har alltid vært opptatt av å se det positive i ting. Likevel så hun ikke mye lys i tunnelen for ett år siden.

Les også: 12 tips til en glutenfri start på dagen

Torde ikke trene

– Jeg satt og gråt hos en diabetessykepleier i august i fjor. Jeg følte meg så tykk, men visste ikke hva jeg kunne gjøre. Jeg hadde enorm appetitt som følge av insulintilskuddene jeg fikk, og samtidig måtte jeg være forsiktig med trening og dietter på grunn av hjertefeilen. Jeg var fortvilet, forteller hun til Norsk Ukeblad.

Gry hadde blitt anbefalt å trene av leger og sykepleiere, men terskelen var høy til et vanlig treningsstudio med spreke og velkledde medlemmer.

Å trene alene hjemme torde hun ikke siden hun tidligere hadde besvimt under trening.

Da hun en dag fikk en brosjyre fra vektreduksjonsprogrammet Easy Life og Kristiansand Sportssenter, forsto hun at dette var et sted for henne. Her ville hun få tett oppfølging og samtidig treffe andre overvektige med samme mål: Gå ned i vekt, og få bedre helse.

Les også: – Ikke større muskler av å spise eller drikke proteiner etter trening

Sirkeltrening gjorde susen

I dag er Gry en sprekere, sunnere og friskere trebarnsmor takket være trening. Foto: Anders Martinsen
I dag er Gry en sprekere, sunnere og friskere trebarnsmor takket være trening. Foto: Anders Martinsen

Fordi Gry ikke kan løpe raskt eller drive med tung kondisjonstrening, var styrke en perfekt løsning for henne. Umiddelbart etter å ha meldt seg inn, startet hun med tre styrkeøkter i uken.

På treningssentret der Gry trener, tilbys Milon trening. Dette er en slags sirkeltrening som består av ulike øvelser som er satt sammen slik at man til sammen skal få trent de største muskelgruppene i kroppen.

I tillegg lagres data på hver enkelt bruker, slik at oppfølgingen blir enklere. Gry bruker omtrent 20 minutter å gå igjennom alle øvelsene.

Les også: Intens trening hemmer kreftsvulster i å vokse

– I starten var jeg helt utslitt etter én runde, men i dag tar jeg ofte to runder etter hverandre. Det tar meg maks én time hver gang jeg trener, forteller Gry.

I tillegg til å trene styrke, har Gry også gjort mange grep for å bli mer aktiv i hverdagen. Blant annet har hun et mål om å gå minst 10 000 skritt daglig.

Hun har også fokus på kosthold uten for mye raske karbohydrater som sukker og hvetemel.

Les også: Kamilla var trett, hadde smerter i ledd og muskler, var sulten og svettet mye

Fokuserte på seg selv

Grys største motivasjon har vært å ha god helse, slik at hun kan være der for jentene sine i mange år til.

Grunnen til at hun plutselig fant seg selv i en situasjon der hun var inaktiv og overvektig, mener hun var at hun satt seg selv sist i altfor mange år. Barna krevde sitt, og som alenemor hadde Gry mer enn nok å henge fingrene i.

– Jeg innså at for å få god helse, og et bedre liv, så måtte jeg bare sette av tid til meg selv, sier Gry. Dermed satte hun av tre faste kvelder i uken i kalenderen, og skaffet barnevakt.

– I starten var det tungt å komme seg på trening, men jeg hadde bestemt meg for å klare det. I dag er det mer irritasjon hvis jeg ikke kan gå på en trening, forteller hun.

For å komme i mål når det gjelder skrittmengde, går hun av og til på sin tredemølle i vinterhagen når barna har lagt seg, og hun er flink til å ta trappen til hjelp dersom hun mangler noen tusen skritt før hun er i mål.

Les også: Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

(Saken fortsetter under)

Nøtter, grønnsaker og belgfrukter er ekesempler på mat som inneholder langsomme karbohydrater. Et kosthold der man fokuserer på å velge mat med langsomme karbohydrater fremfor raske, vil være gunstig. Foto: Colourbox
Nøtter, grønnsaker og belgfrukter er ekesempler på mat som inneholder langsomme karbohydrater. Et kosthold der man fokuserer på å velge mat med langsomme karbohydrater fremfor raske, vil være gunstig. Foto: Colourbox


En ny person

Det tok Gry fem måneder å gå ned 16 kg, og det siste halvåret har hun holdt vekten ved hjelp av den samme treningen.

I dag føler hun seg bedre fysisk og psykisk. Hun har fått mer energi, mer livsglede og generelt en bedre helse.

Blant annet er hun kvitt hodepine og smerten i skuldrene som hun ofte hadde før, og hun sover bedre.

Dessuten har hun fått mer stabilt blodsukker som følge av treningen og kostendringen. Resultatene kom raskt.

– Jeg merket resultater av treningen etter kort tid. Allerede etter én uke følte jeg meg sterkere, og etter én måned kunne jeg oppdage muskler i kroppen som jeg ikke hadde sett før. En dag trodde jeg stolen var blitt hardere, men det var bare jeg som hadde fått en strammere rumpe, sier Gry.

Les også: Test av sko til innetrening

Trening viktig ved vektreduksjon

Kombinasjonen styrjetrening og sunnere kosthold gjorde utslag for Gry. Foto: Colourbox
Kombinasjonen styrjetrening og sunnere kosthold gjorde utslag for Gry. Foto: Colourbox

Styrketrening er viktig både for å holde forbrenningen oppe og for å ha en funksjonell kropp, sier Ruth Sørum.

Hun er idrettsfysiolog, tidligere toppidrettsutøver og har jobbet med livsstilsendring og helse i 10 år.

- Ved vektnedgang ønsker vi primært å miste lagret overskuddsenergi i form av fettvev, men ved å slanke deg, vil du også miste muskelmasse. For å unngå dette er det viktig å trene styrke slik at muskelmassen i størst mulig grad opprettholdes under vektnedgangen, forteller Sørum.

Hun sier det er dumt å tape muskelmasse fordi muskler er et mer aktivt vev enn fettvev.

– Muskler krever mer energi per døgn enn fett. Dermed får du høyere forbrenning når du har mer muskelmasse. Mange overvektige har i utgangspunktet en relativt stor muskelmasse, spesielt i bena som har hatt stor vektbelastning over tid. Det er dermed et godt utgangspunkt for senere livsstil hvis man klarer å opprettholde dette i størst mulig grad, sier hun.

Les også: Strides om effekten av korte treningsøkter

Hverdagsaktivitet viktig

Sørum mener også hverdagsaktivitet er viktig ved vektreduksjon fordi det vil føre til større eller mindre energiforbruk.

– Du vil forbrenne mer dersom du går 10 000 skritt om dagen, enn hvis du ikke gjør det. Samtidig vil en vektreduksjon gjøre at du naturlig forbruker mindre kalorier på et døgn. Det er ikke fordi hvilemetabolismen i utgangspunktet har gått ned, men fordi det er en mindre kropp som skal driftes. Da er det gunstig å være i bevegelse, sier Sørum.

Sjekk hvileforbrenningen din her.

Les også: Tre ting må til for å komme i gang med treningen igjen

Styrketrening bra for blodsukkeret

Styrketrening er også viktig for å ha en velfungerende kropp med tanke på leddfunksjon og bevegelse.

– I tillegg kan muskulaturen hjelpe til å regulere blodsukkeret, noe mange overvektige har problemer med. Strekkreseptorer i musklene fungerer som døråpnere for å frakte blodsukker fra blodet og inn i cellene. Muskelaktivitet vil dermed ha tilnærmet samme funksjon som hormonet insulin, altså være blodsukkerregulerende, forklarer Sørum.

Les også:

Trikset som får deg til å spise mindre

Tre ting må til for å komme i gang med treningen igjen

Hvilepulsen vår synker

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23 Store opptøyer i Libanon03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover
Siste nytt
06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23VerdenStore opptøyer i Libanon03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus