12 tips til en glutenfri start på dagen

Hva med å lage deg en omelett til frokost? Foto: Colourbox
Hva med å lage deg en omelett til frokost? Foto: Colourbox

– Alle har godt av en glutenfri periode.

Alvorlig allergireaksjon

Har du cøliaki, utløser glutenproteinet en alvorlig allergireaksjon i kroppen din som ødelegger tarmtottene. Tarmtottenes oppgave er å suge opp næringsstoffer fra maten. En ødelagt og lettblødende tarmslimhinne kan gi plager fra flere organsystem som leddgikt, blodmangel (anemi), energiløshet, nervesmerter (neuropati) og depresjon. Når du slutter å spise gluten bygges tarmtottene opp igjen.

Kilde: lege Berit Nordstrand

_________________________________

Naturlig glutenfritt

Mais, ris, bokhvete, hirse, quinoa og amarant er flotte alternativ til glutenholdige korn idag. Quinoa er spesielt bra på grunn av sitt høye proteininnhold. Havre er fritt for gliadin, den mest problematiske typen gluten. Omkring 80% av pasienter med cøliaki kan tåle havre. Havre har en annen sort gluten som kalles avenin, som tolereres bedre. Kjøp da havre merket «glutenfri» slik at den ikke er forurenset av gluten fra annen melproduksjon.

Kilde: lege Berit Nordstrand

_________________________________

Havre

Havre er glutenfritt, men på grunn av faren for forurensing fra andre glutenholdige kornsorter anbefales det at man bruker spesialprodusert, glutenfri havre.

Kilde: NCF

_________________________________

Cøliaki i Norge

Det er usikkert hvor hyppig cøliaki forekommer, men det antas at 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki. De fleste vet ikke at de har sykdommen, og er udiagnostiserte. Med et glutenfritt kosthold blir de aller fleste helt friske, og man lever et like friskt og langt liv som andre.

Kilde: NCF

– Proteinet gluten finner du naturlig i kornsorter som hvete, spelt, bygg og rug. Vår evne til å bryte ned gluten varierer av ulike årsaker. Både arv og miljøet i magetarmkanalen spiller inn, sier Berit Nordstrand.

Hun er lege, kognitiv terapeut og blogger på Beritnordstrand.no.

Les også: Så sunt er egentlig makrell i tomat

Luftige butikkbrød - stappfulle av gluten

– Man kan finne unormalt store mengder gluten i industribakt brød, nettopp for å få brødene til å heve seg raskere og større. Spesielt grovbakst kan kreve mye gluten for å bli så luftig som industribakte grovbrød kan være, sier hun.

– Du har vel undret deg over hvorfor dine egne grovbrød alltid blir mye tyngre og mindre luftig en butikkens?

Kjøper du kvalitetsmel, gjerne steinmalt og økologisk, og baker hjemme, så er sannsynligheten høy for at du ender opp med et mye sunnere brød med lavere gluteninnhold enn det meste av kjøpebrød.

– Fantastisk duft får du også, legger Nordstrand til, og gir deg hennes beste tips for en glutenfri morgen.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsen vår

12 tips til en glutenfri start på dagen

En flott måte å begrense inntaket av gluten på, er å kose seg med en lavgluten eller glutenfri frokost. For de som trenger totalt glutenkutt, finnes det glutenfrie mel- og kornvarer. Men man må ikke handle på «fri for»-hyllene i butikken for å starte dagen på en herlig og nesten glutenfri måte. Bare se her:

1. Bløtkokt egg og råkost – Utrolig herlig og kjappere enn du tror? Det tar ikke mer enn seks minutter å koke et egg. Du har revet grønnsaker til råkosten og sjenket deg en kopp te innen den tid.

2. Havregrøt med eplebiter eller banan for litt sødme, gjerne litt kanel. Du unngår da gliadin-gluten.

3. Smoothie av bær og eplejuice med en proteinkilde – som yogurt naturell, cottage cheese.

(Saken fortsetter under)

Smoothie laget på jorbær. Foto: Colourbox
Smoothie laget på jorbær. Foto: Colourbox


4. Glutenfri frokostblanding Blander du havregryn, quinoa (kokt, spiret eller malt), malte frø (linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner) og hakkede nøtter i en beholder har du en utrolig enkel og sunn frokostblanding. Server gjerne med bær og syrnet melk. Eller prøv en hjemmelaget frokostblanding, eller kjøp en glutenfri i butikken.

5. Omelett – En favoritt er med babyspinat, sopp, løk og paprika. Men nyt den med de fargerike grønnsakene du måtte ha tilgjengelig!

6. Eggerøre og laks, gjerne kalde lakserester fra en middag. Smakssett eggerøren med friske urter som gressløk eller dill.

7. Fruktsalat med yogurt naturell og nøtter/glutenfri müsliblanding (Se punkt 4).

8. Grønn salat med ulike grønne bladgrønnsaker, vårløk, avokado, kokt quinoa og olivenoljevinaigrette.

9. Glutenfri eller hjemmebakt knekkebrød (det er noe gluten i rug, som brukes i den opskriften, men den kan byttes ut med annen glutenfri mel) med en salatblad, en god pålegg – for eksempel av egg, ost, fisk – og en tjukk skive paprika eller agurk.

(Saken fortsetter under)

Tortilla fylt med friske grønnsaker og røkt laks. Foto: Colourbox
Tortilla fylt med friske grønnsaker og røkt laks. Foto: Colourbox

10. Stekt egg med tilbehør som stekte potetbåter, bacon/spekepølse og grønn salat.

11. Maistortilla med grønn salat, rømme, ost, bønner og kjøttsausrester fra en middag.

12. Eller en herlig glutenfri grønnsaksform. Gled dere til en grønnsaksform som gir dere nydelige smaker fra hele regnbuen av grønnsaker i kombinasjon med urter og egg.

Les også: Slik starter du din egen innendørs kjøkkenhage

Tre måneder uten gluten

– For dere med glutenintoleranse er en periode med tre måneder glutenfri kost flott. Den samme perioden er det lurt å spise probiotika i form av tilskudd for å rette opp en tarmbakterieflora i ubalanse råder Nordstrand.

– Så kan dere forsiktig introdusere gluten igjen i form av lavglutenprodukt som små mengder fullgrovt brød i tynne skiver. Lykke til!

Les også: Slik ser den perfekte lunsj ut

(Saken fortsetter under)

Gresk salat. Foto: Colourbox
Gresk salat. Foto: Colourbox

– Ikke nødvendigvis sunnere

Men om du ikke har cøliaki eller annen allergi eller sykdom som krever glutenfritt kosthold, så er det ingen spesielle fordeler å starte dagen med glutenfri mat, mener Nanna Mossberg Rylander.

Hun er dietist med omfattende kompetanse og erfaring innen matoverfølsomhet som allergi, intoleranse, cøliaki og irritabel tarm.

– En bra, god, sunn og mettende frokost kan man få til både med og uten gluten, sier hun.

Kan hvem som helst spise glutenfri mat?

– Ja, hvem som helst kan spise glutenfri mat, bekrefter Rylander.

Men dersom du har cøliaki eller annen allergi eller sykdom som krever glutenfritt kosthold, bør du skifte ut alt som innholder gluten så raskt som mulig.

– Ønsker du å kutte ut gluten av andre årsaker spiller det ikke noen rolle. Om du ønsker å gjøre denne kostholdsendringen fordi du tror at det er sunnere å spsie glutenfitt, må du passe på å bytte til sunne glutenfrie alternativer. Ikke alt som er glutenfritt er sunt!

Les også: – Vi må spise mindre rødt kjøtt

(Saken fortsetter under)

Eggerøre og laks. Foto: Colourbox
Eggerøre og laks. Foto: Colourbox

Kronisk sykdom

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt, sier Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk cøliakiforening.

Når vi spiser gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes.

- Sykdommen er kronisk. Det vil si at personer som har fått diagnosen må unngå å få i seg gluten resten av livet. Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig, forteller Peterson.

Cirka 10 prosent av nære slektninger til en cøliaker har cøliaki.

– En bør derfor ha lav terskel for å teste for eksempel barn i familien, men Norges Cøliakiforening (NCF) anbefaler ikke rutinemessig testing dersom barna synes å være friske, sier han.

Les også: Derfor skal du ikke koke grønnsakene

Stadig flere reagerer på gluten

– Forekomsten av cøliaki er fire ganger hyppigere nå enn for 50 år siden, ifølge en stor amerikansk studie hvor 9133 friske frivillige ble kartlagt, sier Nordstrand.

(Ref. Gastroenterology, mars 2009). En kartlegging av 7567 svenske 12-åringer viser en forekomst på omkring 3% (ref. J of Ped Gastroenterology & Nutrition, aug. 2009.)

– Cøliaki er glutenallergi og krever strengt glutenfritt kosthold hele livet, informerer legen.

– Stadig flere reagerer på gluten. De kan slite med grader av oppblåst mage, magesmerter, diare, forstoppelse, kvalme og diffuse plager som kan skyldes en ufullstendig fordøyelse og mangel på næringsstoff, forteller hun.

Det kan gi plager som energiløshet, konsentrasjonsproblemer og hodepine. Slik overfølsomhet for gluten finnes i alle varianter fra de helt lette som tåler noe gluten til de mer alvorlige som nesten sorterer i kategorien cøliaki.

– Ingen av oss har godt av de mengder gluten vi fort kan få i oss idag gjennom å spise mye industribakte bakervarer med glutenberiket mel, råder hun.

Frukt og bær kan utgjøre utgangspunktet for en god og glutenfri start på dagen, for eksempel fruktsalat eller smoothie. Foto: Colourbox
Frukt og bær kan utgjøre utgangspunktet for en god og glutenfri start på dagen, for eksempel fruktsalat eller smoothie. Foto: Colourbox

Les også:

Nyt inntil 30 gram daglig uten dårlig samvittighet

Blir du sunnere uten gluten?

IBS kan være grunnen til at du er rar i magen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk
Siste nytt
16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus