Vil bruke gamle, billige medisiner som ny kreftbehandling

Det koster mye tid og penger å utvikle medisiner, og prislappen legemiddelselskapene setter på den nye behandlingen kan bli svært høy. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det koster mye tid og penger å utvikle medisiner, og prislappen legemiddelselskapene setter på den nye behandlingen kan bli svært høy. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Belønningen, om vi lykkes, vil være bedre behandling for pasientene, til en mye lavere pris enn man betaler for de nyeste kreftmedisinene fra legemiddelindustrien, sier belgisk forsker. – Spennende, mener Kreftforeningen.

Det utvikles stadig nye kreftlegemidler. Også her i Norge er det stor satsning på spennende, nye behandlingsformer.

Noen av de nye kreftmedisinene virker livsforlengende, andre ser ut til å kunne kurere svært syke pasienter. Men det koster mye tid og penger å utvikle medisiner, og prislappen legemiddelselskapene setter på den nye behandlingen blir ofte svært høy.

Forrige måned besluttet norske helsemyndigheter at lungekreftpasienter foreløpig ikke skal få den livsforlengende kreftmedisinen nivolumab, fordi prisen er for høy.

– Vi kan ikke la oss presse til å betale urimelig mye for nye kreftmedisiner, uttalte helseminister Bent Høie til ABC Nyheter.

Les også: Store kunnskapshull om eggstokkreft

Men hva om det finnes et alternativ til disse dyre, nye legemidlene? Hva om man kan finne «ny» kreftbehandling blant gamle legemidler som egentlig har vært brukt til noe annet? Den belgiske organisasjonen Anticancer Fund (ACF) satser på nettopp dette.

– Belønningen, om vi lykkes, vil være bedre behandling for pasientene, til en mye lavere kostnad enn det som er knyttet til de nyeste generasjonene med kreftmedisiner fra legemiddelindustrien, sier Pan Pantziarka, som er forsker i Anticancer Fund, til ABC Nyheter.

Han koordinerer prosjektet Repurposing Drugs in Oncology (ReDO), som er et samarbeid mellom ACF og den amerikanske organisasjonen GlobalCures.

– ReDO-prosjektet handler om å identifisere de medisinene som har det største potensialet, oppsummere dataene man har per i dag og publisere dette, slik at vi kan gjøre resten av kreft-feltet oppmerksom på dette, forklarer forskeren.

Les også: Forskning: Lavere doser cellegift kan holde kreft i sjakk

I fjor publiserte Pantziarka og kollegene blant annet en oppsummering av tilgjengelig forskning på bruk av stoffet itrakonazol som kreftlegemiddel, i tidsskriftet eCancer. Dette virkestoffet er ikke lenger patentbelagt, det finnes dermed billige kopilegemidler eller generiske legemidler som de også kalles.

– Itraconazol er et godt eksempel fordi det er et veldig godt kjent virkestoff, som er i bruk over hele verden, som behandling mot soppinfeksjoner, sier forskeren.

– Men det ser også ut som om stoffet blokkerer angiogenesen, prosessen som kreftsvulster bruker for å sikre seg tilgang på oksygen og næringsstoffer, fortsetter han.

Les også: Menn har høyere kreftrisiko ved oralsex

Angiogenese er et viktig mål i kreftbehandling. At itraconazol har denne egenskapen er dermed viktig, forklarer Pantziarka.

– Men stoffet kan også påvirke en annen viktig signalvei, som kalles Hedgehog signalveien. Dette er også et viktig fokusområde i utvikling av dyre, nye medisiner, sier han og fortsetter:

– Også her har vi dokumentasjon på at denne gamle medisinen kan ha effekt på denne signalveien. Et lite antall kliniske studier har allerede vist positive resultater og flere studier som undersøker dette, er i gang.

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

Mange muligheter

Pantziarka forklarer at itrakonazol bare er ett av flere veldig vanlige generiske legemidler som man har oppdaget at har potensial som kreftbehandling, enten for seg selv eller i kombinasjon med andre legemidler.

Andre gode eksempler er clarithromycin (antibiotika), mebendazol (bl.a. behandling mot småmark), cimetidin (syredempende), glyseroltrinitrat (hjertemedisin) og diclofenac (betennelsesdempende), ifølge forskeren.

– Alle disse medisinene er i vanlig bruk verden over, virkestoffene er ikke lenger patentbelagt og de er veldig billige. Det finnes mye dokumentasjon for at de har effekt mot kreft, inkludert data fra laboratorieforsøk, dyreforsøk og fra studier med mennesker, både noen kliniske studier og epidemiologiske analyser.

Les også: – Tvillingstudie viser at gener spiller en rolle i utvikling av kreft

– Vanskelig å skaffe finansiering til forsøkene

Pantziarka forklarer at det både er en positiv faktor og en negativ faktor at disse legemidlene er gamle og ikke lenger patentbelagt.

Et stort pluss er det at man allerede vet mye om disse medisinene, blant annet når det gjelder dosering, vanlige og sjeldne bivirkninger.

– Dette er informasjon vi ikke har om helt nye legemidler, så dette kan potensielt redusere tiden det tar å utvikle legemiddelet til kreftmedisin med flere år. Det betyr at det er gode muligheter for å starte med kliniske forsøk relativt fort, sier forskeren.

Det negative med at disse legemidlene ikke lenger er patentbelagt, er at det ikke er noen virkelige økonomiske insentiver for å betale for de kliniske studiene som må til for å vise at de er effektive, forklarer Pantziarka.

Les også: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

– Uten garanti for økonomisk avkastning vil den originale lisensholderen av legemiddelet ikke være interessert i å betale for den nye lisensen, selv om vi kan bevise at legemiddelet er effektivt i kliniske studier, sier han og legger til:

– Det er ironisk at for forskere er det lettere å skaffe finansiering for å gjøre forsøk med dyre, nye medisiner enn forsøk med eldre og billigere medisiner.

Pantziarka mener denne situasjonen krever innovasjon når det gjelder finansiering i tillegg til medisinsk innovasjon.

– Her er det rom for at myndigheter og ideelle organisasjoner investerer i de kliniske studiene som behøves, for å vise hvorvidt det potensialet vi og andre har identifisert når det gjelder disse medisinene, virkelig kan være bra for kreftpasientene, sier han og fortsetter:

– Dette er et område der målrettet filantropi kan utgjøre en forskjell – og det relativt fort, hvis vi ikke trenger å bruke tid på å utforske medisinenes toksisitet (giftighet), fordi det er gamle medisiner som har vært mye brukt allerede.

Les også: Heikie (37) fikk brystkreft da hun var gravid

– Område vi bør følge nøye

Kreftforeningen i Norge er kjent med arbeidet til Pantziarka og kollegene i Anticancer Fund.

– Dette er absolutt et interessant felt, der man undersøker legemidler som har effekt på ett område for å se om de har effekt på et annet område, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei til ABC Nyheter.

Han forteller at han har vært i møte med den belgiske organisasjonen, for å høre mer om hva de jobber med og at de ble enige om å fortsette dialogen.

– Det er et område vi bør og vil følge nøye fremover. Det vil ikke være noen økonomiske insentiver, fordi legemidlene har gått ut på patent og er billige, sier Opdalshei og fortsetter:

– Vi mener det er bra med forskningen som støttes gjennom legemiddelindustrien, men vi synes det er viktig at man i tillegg til den kommersielle legemiddelforskningen har uavhengig, akademisk forskning. Nettopp da kan man forske frem legemidler som ikke har mål om økonomisk gevinst fremover, men som kan gi betydelig pasientnytte.

Les også: Bakterier fra havet inn i kampen mot kreft og infeksjoner

Opdalshei mener det er fullt mulig å få støtte til forskning på nye bruksområder for generiske legemidler her til lands.

– I Norge er det en god del forskningsmidler som gis til akademisk forskning. Det er forskning hvor det ikke er et nødvendig krav om økonomisk gevinst. Slik jeg ser det er det ikke noen barrierer i dag for å drive slik forskning. En utfordring er at det er et enormt antall medisiner, så man bør ha en klar teoretisk tilnærming til hva som kan ha effekt på hva.

– Dette er spennende. Jeg kjenner ikke alle detaljene rundt dette, men det kan være et potensial for at legemidler som har virket på andre områder, har betydning også når det kommer til kreft. Det er absolutt et interessant område, sier Opdalshei.

Les også: Ny teknikk kan påvise dødelig kreftform

– God idé, vanskelig å gjennomføre

På Enheten for utprøvende kreftbehandling ved Oslo Universitetssykehus har man ikke gjennomført forsøk med slike generiske legemidler.

– På Utprøvingsenheten får vi nye medisiner til testing. Etter hvert sammenlignes disse med standardbehandling, men da er det i fase 3-studier som gjerne gjennomføres andre steder, sier overlege Paal Fr. Brunsvig til ABC Nyheter.

Han forklarer at han kjenner forsøkene med itrakonazol som kreftbehandling, gjennom sitt verv i styret i pasientorganisasjonen Lungekreftforeningen.

Brunsvig mener ideen er god, men han sier det kan se ut som det er vanskelig å gjennomføre studiene som må til. Han viser til at forskerne i en fase 2-studie med kombinasjonen av cellegiften Pemetrexed ogitrakonazol, bare klarte å rekruttere under en fjerdedel av pasientene de hadde satt seg mål om å rekruttere slik at det er vanskelig å tolke resultatene.

– Jeg tror at det kan ha noe for seg, men det er vanskelig å gjennomføre de studiene som kreves, sier Brunsvig.

Les også: Fant familiens arvelige kreftgen

– Neppe like bra som de nyeste kreftmedisinene

Alle pasientforsøk må godkjennes av Statens legemiddelverk og etisk komite.

Per i dag er det ikke kommet noen søknad om utprøving av de stoffene Pantziarka og Anticancer Fund trekker frem som potensiell ny kreftbehandling, forklarer medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

– Dersom det skulle vise seg at noen av disse billige legemidlene er effektive mot kreft er det en god nyhet, sier Madsen til ABC Nyheter.

– Ut fra den forskning som er gjort, tror jeg ikke at disse legemidlene vil være like virksomme som de nyeste kreftlegemidlene, men dersom de kan være et tillegg som gjør at den samlede virkningen blir bedre, er det også godt nytt for pasientene, fortsetter han.

Les også: Sprøytemiddel gir kreft hos dyr - brukes på norsk frukt og jordbær

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Siste nytt
13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus