Meny

Vil bruke gamle, billige medisiner som ny kreftbehandling

Det koster mye tid og penger å utvikle medisiner, og prislappen legemiddelselskapene setter på den nye behandlingen kan bli svært høy. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Belønningen, om vi lykkes, vil være bedre behandling for pasientene, til en mye lavere pris enn man betaler for de nyeste kreftmedisinene fra legemiddelindustrien, sier belgisk forsker. – Spennende, mener Kreftforeningen.

Det utvikles stadig nye kreftlegemidler. Også her i Norge er det stor satsning på spennende, nye behandlingsformer.

Noen av de nye kreftmedisinene virker livsforlengende, andre ser ut til å kunne kurere svært syke pasienter. Men det koster mye tid og penger å utvikle medisiner, og prislappen legemiddelselskapene setter på den nye behandlingen blir ofte svært høy.

Forrige måned besluttet norske helsemyndigheter at lungekreftpasienter foreløpig ikke skal få den livsforlengende kreftmedisinen nivolumab, fordi prisen er for høy.

– Vi kan ikke la oss presse til å betale urimelig mye for nye kreftmedisiner, uttalte helseminister Bent Høie til ABC Nyheter.

Les også: Store kunnskapshull om eggstokkreft

Men hva om det finnes et alternativ til disse dyre, nye legemidlene? Hva om man kan finne «ny» kreftbehandling blant gamle legemidler som egentlig har vært brukt til noe annet? Den belgiske organisasjonen Anticancer Fund (ACF) satser på nettopp dette.

– Belønningen, om vi lykkes, vil være bedre behandling for pasientene, til en mye lavere kostnad enn det som er knyttet til de nyeste generasjonene med kreftmedisiner fra legemiddelindustrien, sier Pan Pantziarka, som er forsker i Anticancer Fund, til ABC Nyheter.

Han koordinerer prosjektet Repurposing Drugs in Oncology (ReDO), som er et samarbeid mellom ACF og den amerikanske organisasjonen GlobalCures.

– ReDO-prosjektet handler om å identifisere de medisinene som har det største potensialet, oppsummere dataene man har per i dag og publisere dette, slik at vi kan gjøre resten av kreft-feltet oppmerksom på dette, forklarer forskeren.

Les også: Forskning: Lavere doser cellegift kan holde kreft i sjakk

I fjor publiserte Pantziarka og kollegene blant annet en oppsummering av tilgjengelig forskning på bruk av stoffet itrakonazol som kreftlegemiddel, i tidsskriftet eCancer. Dette virkestoffet er ikke lenger patentbelagt, det finnes dermed billige kopilegemidler eller generiske legemidler som de også kalles.

– Itraconazol er et godt eksempel fordi det er et veldig godt kjent virkestoff, som er i bruk over hele verden, som behandling mot soppinfeksjoner, sier forskeren.

– Men det ser også ut som om stoffet blokkerer angiogenesen, prosessen som kreftsvulster bruker for å sikre seg tilgang på oksygen og næringsstoffer, fortsetter han.

Les også: Menn har høyere kreftrisiko ved oralsex

Angiogenese er et viktig mål i kreftbehandling. At itraconazol har denne egenskapen er dermed viktig, forklarer Pantziarka.

– Men stoffet kan også påvirke en annen viktig signalvei, som kalles Hedgehog signalveien. Dette er også et viktig fokusområde i utvikling av dyre, nye medisiner, sier han og fortsetter:

– Også her har vi dokumentasjon på at denne gamle medisinen kan ha effekt på denne signalveien. Et lite antall kliniske studier har allerede vist positive resultater og flere studier som undersøker dette, er i gang.

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

Mange muligheter

Pantziarka forklarer at itrakonazol bare er ett av flere veldig vanlige generiske legemidler som man har oppdaget at har potensial som kreftbehandling, enten for seg selv eller i kombinasjon med andre legemidler.

Andre gode eksempler er clarithromycin (antibiotika), mebendazol (bl.a. behandling mot småmark), cimetidin (syredempende), glyseroltrinitrat (hjertemedisin) og diclofenac (betennelsesdempende), ifølge forskeren.

– Alle disse medisinene er i vanlig bruk verden over, virkestoffene er ikke lenger patentbelagt og de er veldig billige. Det finnes mye dokumentasjon for at de har effekt mot kreft, inkludert data fra laboratorieforsøk, dyreforsøk og fra studier med mennesker, både noen kliniske studier og epidemiologiske analyser.

Les også: – Tvillingstudie viser at gener spiller en rolle i utvikling av kreft

– Vanskelig å skaffe finansiering til forsøkene

Pantziarka forklarer at det både er en positiv faktor og en negativ faktor at disse legemidlene er gamle og ikke lenger patentbelagt.

Et stort pluss er det at man allerede vet mye om disse medisinene, blant annet når det gjelder dosering, vanlige og sjeldne bivirkninger.

– Dette er informasjon vi ikke har om helt nye legemidler, så dette kan potensielt redusere tiden det tar å utvikle legemiddelet til kreftmedisin med flere år. Det betyr at det er gode muligheter for å starte med kliniske forsøk relativt fort, sier forskeren.

Det negative med at disse legemidlene ikke lenger er patentbelagt, er at det ikke er noen virkelige økonomiske insentiver for å betale for de kliniske studiene som må til for å vise at de er effektive, forklarer Pantziarka.

Les også: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

– Uten garanti for økonomisk avkastning vil den originale lisensholderen av legemiddelet ikke være interessert i å betale for den nye lisensen, selv om vi kan bevise at legemiddelet er effektivt i kliniske studier, sier han og legger til:

– Det er ironisk at for forskere er det lettere å skaffe finansiering for å gjøre forsøk med dyre, nye medisiner enn forsøk med eldre og billigere medisiner.

Pantziarka mener denne situasjonen krever innovasjon når det gjelder finansiering i tillegg til medisinsk innovasjon.

– Her er det rom for at myndigheter og ideelle organisasjoner investerer i de kliniske studiene som behøves, for å vise hvorvidt det potensialet vi og andre har identifisert når det gjelder disse medisinene, virkelig kan være bra for kreftpasientene, sier han og fortsetter:

– Dette er et område der målrettet filantropi kan utgjøre en forskjell – og det relativt fort, hvis vi ikke trenger å bruke tid på å utforske medisinenes toksisitet (giftighet), fordi det er gamle medisiner som har vært mye brukt allerede.

Les også: Heikie (37) fikk brystkreft da hun var gravid

– Område vi bør følge nøye

Kreftforeningen i Norge er kjent med arbeidet til Pantziarka og kollegene i Anticancer Fund.

– Dette er absolutt et interessant felt, der man undersøker legemidler som har effekt på ett område for å se om de har effekt på et annet område, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei til ABC Nyheter.

Han forteller at han har vært i møte med den belgiske organisasjonen, for å høre mer om hva de jobber med og at de ble enige om å fortsette dialogen.

– Det er et område vi bør og vil følge nøye fremover. Det vil ikke være noen økonomiske insentiver, fordi legemidlene har gått ut på patent og er billige, sier Opdalshei og fortsetter:

– Vi mener det er bra med forskningen som støttes gjennom legemiddelindustrien, men vi synes det er viktig at man i tillegg til den kommersielle legemiddelforskningen har uavhengig, akademisk forskning. Nettopp da kan man forske frem legemidler som ikke har mål om økonomisk gevinst fremover, men som kan gi betydelig pasientnytte.

Les også: Bakterier fra havet inn i kampen mot kreft og infeksjoner

Opdalshei mener det er fullt mulig å få støtte til forskning på nye bruksområder for generiske legemidler her til lands.

– I Norge er det en god del forskningsmidler som gis til akademisk forskning. Det er forskning hvor det ikke er et nødvendig krav om økonomisk gevinst. Slik jeg ser det er det ikke noen barrierer i dag for å drive slik forskning. En utfordring er at det er et enormt antall medisiner, så man bør ha en klar teoretisk tilnærming til hva som kan ha effekt på hva.

– Dette er spennende. Jeg kjenner ikke alle detaljene rundt dette, men det kan være et potensial for at legemidler som har virket på andre områder, har betydning også når det kommer til kreft. Det er absolutt et interessant område, sier Opdalshei.

Les også: Ny teknikk kan påvise dødelig kreftform

– God idé, vanskelig å gjennomføre

På Enheten for utprøvende kreftbehandling ved Oslo Universitetssykehus har man ikke gjennomført forsøk med slike generiske legemidler.

– På Utprøvingsenheten får vi nye medisiner til testing. Etter hvert sammenlignes disse med standardbehandling, men da er det i fase 3-studier som gjerne gjennomføres andre steder, sier overlege Paal Fr. Brunsvig til ABC Nyheter.

Han forklarer at han kjenner forsøkene med itrakonazol som kreftbehandling, gjennom sitt verv i styret i pasientorganisasjonen Lungekreftforeningen.

Brunsvig mener ideen er god, men han sier det kan se ut som det er vanskelig å gjennomføre studiene som må til. Han viser til at forskerne i en fase 2-studie med kombinasjonen av cellegiften Pemetrexed ogitrakonazol, bare klarte å rekruttere under en fjerdedel av pasientene de hadde satt seg mål om å rekruttere slik at det er vanskelig å tolke resultatene.

– Jeg tror at det kan ha noe for seg, men det er vanskelig å gjennomføre de studiene som kreves, sier Brunsvig.

Les også: Fant familiens arvelige kreftgen

– Neppe like bra som de nyeste kreftmedisinene

Alle pasientforsøk må godkjennes av Statens legemiddelverk og etisk komite.

Per i dag er det ikke kommet noen søknad om utprøving av de stoffene Pantziarka og Anticancer Fund trekker frem som potensiell ny kreftbehandling, forklarer medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

– Dersom det skulle vise seg at noen av disse billige legemidlene er effektive mot kreft er det en god nyhet, sier Madsen til ABC Nyheter.

– Ut fra den forskning som er gjort, tror jeg ikke at disse legemidlene vil være like virksomme som de nyeste kreftlegemidlene, men dersom de kan være et tillegg som gjør at den samlede virkningen blir bedre, er det også godt nytt for pasientene, fortsetter han.

Les også: Sprøytemiddel gir kreft hos dyr - brukes på norsk frukt og jordbær

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic
Siste nytt
20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus