ÅRSAKER TIL TRØTTHET:

Derfor føler du deg alltid trøtt

DEN EGENTLIGE GRUNNEN BAK GJESPEN: – I nesten alle tilfeller er stress grunnen til at du føler deg trøtt og søvnig. Ni av ti som sliter med trøtthet har stress som hovedårsak, sier søvnveileder Mikael Rasmussen ved Senter for Stress og Trivsel i København, til Det Nye. Foto: Colourbox.com
DEN EGENTLIGE GRUNNEN BAK GJESPEN: – I nesten alle tilfeller er stress grunnen til at du føler deg trøtt og søvnig. Ni av ti som sliter med trøtthet har stress som hovedårsak, sier søvnveileder Mikael Rasmussen ved Senter for Stress og Trivsel i København, til Det Nye. Foto: Colourbox.com

Nei, hvor mange timer du sover om natten er ikke årsaken.

Konsekvenser av for lite søvn:

På kort sikt:

 • Dårligere vurderingsevne
 • Dårligere konsentrasjon
 • Lettere for å tenke negativt
 • Hodepine
 • Redusert reaksjonstid
 • Generelt sett blir du mer følelsesmessig ustabil
 • Mer stress

På lang sikt:

 • Tidligere aldring
 • Dårligere immunforsvar
 • Mer utsatt for sykdommer
 • Høyere risiko for utbrenthet


(Kilde: Søvnveileder Mikael Rasmussen ved Senter for Stress og Trivsel i København)

Snork... Du har sovet åtte timer, men fortsatt føles hodet tungt samtidig som øynene svir. Alt du vil er å gjemme deg under den varme og gode dyna noen timer til. I løpet av dagen føles også kroppen døsig.

Du har høydepunkter i løpet av dagen med mye energi, men havner også ned i gropen der du gjesper og gleder deg til det blir kveld slik at du kan legge deg igjen. Hvorfor er det slik?

Man kan påstå at trøtthet har blitt den nye folkesykdommen. Og det er faktisk en årsak til trøtthet som skiller seg klart ut.

Les også: Derfor bør du sove med hunden i sengen

– I nesten alle tilfeller er stress grunnen til at du føler deg trøtt og søvnig. Ni av ti som sliter med trøtthet har stress som hovedårsak.

Det sier søvnveileder Mikael Rasmussen ved Senter for Stress og Trivsel i København. Han forklarer hvorfor.

– En stresset hjerne vil ikke kunne gi deg dyp og kvalitetsfull søvn. Negative tanker, bekymringer og stress vil aktivere hjernen, noe som gjør at du mister den dype delen av søvnen som normalt er første halvdel av natten, forklarer han.

Les også: Skarpere lys kan gi bedre søvn

Kun lett søvn

Videre forteller Rasmussen at en aktiv hjerne ikke vil stoppe å være aktiv etter at du har sovnet. Den vil fortsette å bearbeide tankene samtidig som du sover helt lett.

– Når du ikke får den dype søvnen i løpet av natten klarer ikke hjernen å restituere seg ordentlig. Det vil føre til trøtthet i løpet av dagen, selv om du har sovet lenge nok. I tillegg kommer bivirkningene som dårlig konsentrasjon, dårlig vurderingsevne og nedstemt humør.

– På lengre sikt ser vi at fedme, hjerte- karsykdommer og et generelt dårlig immunforsvar er konsekvenser av en for aktiv hjerne ved leggetid, sier han.

Les også: Problemer med å sove om natten?

Søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, stemmer i.

– Selv om du sover nok i mengde, kan du bli søvnig dersom kvaliteten på søvnen ikke er god nok. En god natts søvn har tilstrekkelig med dyp søvn, og er ikke oppstykket, sier han og legger til:

– Graden av stimulans kan påvirke søvnkvaliteten i stor grad. Mye indre stimulans som tankekjør, spenninger, angst, fantasi og bekymringer vil redusere søvnigheten. Det samme gjelder ytre stimulans som dagslys, spennende opplevelser, sosial interaksjon og fysisk aktivitet.

Les også: Mye og lite søvn kan påvirke hjerterisiko

ER DU STRESSA?: – Negative tanker, bekymringer og stress vil aktivere hjernen, noe som gjør at du mister den dype delen av søvnen som normalt er første halvdel av natten, sier søvnveileder Mikael Rasmussen ved Senter for Stress og Trivsel i København, til Det Nye. Foto: Getty Images
ER DU STRESSA?: – Negative tanker, bekymringer og stress vil aktivere hjernen, noe som gjør at du mister den dype delen av søvnen som normalt er første halvdel av natten, sier søvnveileder Mikael Rasmussen ved Senter for Stress og Trivsel i København, til Det Nye. Foto: Getty Images

Ro ned før du skal sove

Det er altså mye som kan føre til en såkalt aktiv hjerne. Felles for alle påvirkningsfaktorene er at det er vesentlig å roe ned hjernen før du skal sove. Uansett stressnivå vinner du ikke på å ta det med deg i sengen.

Rasmussen anbefaler å se på soverommet ditt som en bekymringsfri sone.

– Skap en overgangsfase mellom soverommet og de andre rommene. Du skal forbinde sengen din med noe godt og behagelig. Hvis du legger deg og merker at du ikke kan stoppe negative tanker, bør du forlate sengen igjen. Gå i et annet rom, flytt fokuset og gå tilbake når du føler deg klar, råder han.

Hvis sengen din blir en plass du ligger og bekymrer deg eller stresser over noe, vil nemlig hjernen ubevisst assosiere sengen med stress og at du ikke får sove. Dette kan bli et negativt mønster.

Derfor anbefaler ekspertene at du tar deg tid til å forberede hjernen på søvn.

– Innen en time før du skal sove bør du begynne å forberede deg. Skru av skjermer og alt av sosiale medier. Kjenn etter hvordan kroppen din har det, og gjør noe som får hjernen til å slappe av, som for eksempel å lese en bok eller å løse Sudoku. Hvis du lærer deg noen gode avspenningsøvelser, kan det være til god hjelp.

Les også: – Kroppens celler eldes altfor raskt hos folk som sover lite

Stress er overrepresentert

– Men det finnes mange flere årsaker til trøtthet, gjør det ikke?

– Jo. Faktorer som mangel på viktige næringsstoffer og inaktivitet kan naturligvis også gjøre at du føler deg trøtt. Fysiske smerter som gjør at du ikke får sove, vil selvfølgelig også påvirke søvnkvaliteten, sier Rasmussen og legger til:

– Likevel er stress den absolutte overrepresenterte årsaken til at folk føler seg trøtte. Selv om du kanskje ikke føler deg stresset selv, kan hjernen din være unødvendig mye aktiv, noe som gjør at du får dårlig søvnkvalitet.

Les også: Slik får du sove på flyet

LIKE TRØTT MORGENEN ETTER: – Selv om du sover nok i mengde, kan du bli søvnig dersom kvaliteten på søvnen ikke er god nok. En god natts søvn har tilstrekkelig med dyp søvn, og er ikke oppstykket, sier søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen. Foto: Getty Images
LIKE TRØTT MORGENEN ETTER: – Selv om du sover nok i mengde, kan du bli søvnig dersom kvaliteten på søvnen ikke er god nok. En god natts søvn har tilstrekkelig med dyp søvn, og er ikke oppstykket, sier søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen. Foto: Getty Images

En vond sirkel

Stress betyr altså dårlig søvnkvalitet. Dårlig søvnkvalitet = følelsen av trøtthet. Kanskje det er på tide å roe ned?

– I dag lever folk flest travle liv. Man skal være så effektiv som mulig, og prestere best på jobb samtidig som man skal ha tid til familie og venner. I tillegg spiller sosiale medier en viktig rolle for mange, da dette kan ødelegge for konsentrasjonen og avslapningen, sier han.

Les også: Når du hoster så du ikke får sove om natten

Det hele kan fort bli en vond sirkel.

– For dårlig søvnkvalitet kan med høy sannsynlighet gi deg depresjoner og negative følelser. Dette kan igjen føre til at du ikke får sove på kvelden, sier han.

Du er sikkert lei av å høre det, men vi sier det igjen: Pust med magen, kjenn etter hvordan kroppen din har det, og prøv å ta alt i et LITT langsommere tempo. Det vil lønne seg!

Les også:

– Feminisme handler også om friheten til å vise pupp!

– Jeg løp i hamsterhjulet fra tidlig til sent!

Derfor skal du digge kroppen din!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå
Siste nytt
00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus