De vanligste symptomene på magesår

Magesmerter i øvre del av magen er det vanligste symptomet på magesår, men det er flere. Foto: Colourbox.com
Magesmerter i øvre del av magen er det vanligste symptomet på magesår, men det er flere. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vondt i magen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om magesår:

Magesår er et sår som oppstår på slimhinnen i magesekken eller i øvre del av tolvfingertarmen. De fleste magesår skyldes en bakterie som kalles helicobacter pylori. Magesår er en hyppig forekommende sykdom, og det anslås at ca ti prosent av den norske befolkningen vil få magesår i løpet av livet. Forekomsten øker med alderen.

Av de som er bærere av bakterien, har stress betydning for hvem som får magesår, og når det slår ut.

Smerter i øvre del av magen , kvalme , nedsatt matlyst og halsbrann kan opptre ved magesår, men i utgangspunktet er symptomene ved magesår lite karakteristiske med stor variasjon. Behandlingen av magesår er hovedsakelig medisiner som reduserer magesekkens naturlige syreproduksjon, samt antibiotika.

Vellykket gjennomgått antibiotikabehandling gir som hovedregel helbredelse av magesår.

Kilde: Helseleksikonet.no

_________________________________

Blødende magesår med livstruende symptomer

Hvis du kaster opp blod eller avføringen blir blodig eller svart, bør du raskt oppsøke legevakt eller ringe 113. Det kan skyldes en blødning i magesekken eller tarmen. Blødende eller sprukne magesår er livstruende.

Dype sår kan lage hull gjennom veggen i magesekken og tolvfingertarmen. Det fører til at mageinnhold kan lekke ut i bukhulen. Da får du gjerne sterke magesmerter, og bukveggen kjennes stram. Skjer det, må du få medisinsk hjelp øyeblikkelig.

Kilde: Store Medisinske Leksikon

_____________________________________

Kjerringråd mot magesår:

Potetvann er et gammelt kjerringråd mot sur mage og begynnende magesår. Rasp eller skjær en potet i skiver og legg i vann i minst åtte timer. Drikk noen slurker hver morgen og kveld. Poteten inneholder stoffer som sies å virke lindrende og hemme syreproduksjonen. Etter et par uker skal du kunne klare deg med å bare drikke potetvannet om kvelden.

Kålsaft skal hjelpe til med å få sår i mageslimhinnene til å gro. Saften lager du ved å kjøre frisk hodekål gjennom en saftsentrifuge. Dette inntas på samme måte som potetvannet. NB: Har du lett for å få luft i magen, bør du ikke bruke denne kuren.

Kamille-te skal være en mild, men virksom kur. Drikk en stor kopp mellom måltidene, fire ganger daglig, i minst tre uker. Kamille skal virke betennelsesdempende og krampeløsende, slik at magen får ro.

Kilder: Kjerringrad.com og dinside.no


Å få et sår inni magen – det høres vondt ut, og det er vondt.

Brennende, sviende smerter i magen, kvalme og oppkast er blant de vanligste symptomene på magesår.

Magesår kan oppstå på to forskjellige steder: I magesekken eller tolvfingertarmen. Såret oppstår når du får en skade på slimhinnen i ett av disse organene, og syren kommer i kontakt med dypere vev.

Les også: Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

De to vanligste årsakene til magesår

- Sår på tolvfingertarmen er omtrent fem ganger hyppigere enn sår i magesekken, sier Ranjeet Aingh Dhatt, spesialist i generell indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Aleris sykehus og medisinsk senter.

De to vanligste årsakene til magesår er enten infeksjon av en bakterie som heter helicobacter pylori, eller bivirkninger av legemidler som virker etsende.

Helicobacter pylori-bakterien lever fredelig i magen til de fleste, men hos noen kan den gi infeksjon og altså magesår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder medisiner som kan gi magesår, er det først og fremst snakk om betennelseshemmende, smertestillende og febernedsettende midler som Ibux, Naproxen, Voltaren og annet.

Disse kan virke etsende på slimhinnen i magesekken.

- Røyking og alkohol, og trolig også stress, er faktorer som kan bidra til å utløse eller forverre magesår, sier Dhatt.

- Arv spiller også en rolle.

Les også: Så sunt er egentlig makrell i tomat

Symptomer på magesår

Har du opplevd halsbrann? Da vet du at det er ubehagelig, men heldigvis går det gjerne over av seg selv eller ved hjelp av syrenøytraliserende midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halsbrann eller brystsmerter kan oppleves i forbindelse med magesår, men behøver ikke bety at du har det.

Langt vanligere symptomer er:

Magesmerter av brennende, sviende type, spesielt fra øvre del av magen

Smertene blir verre på tom mage og lindres ofte når du får i deg litt mat og drikke – spesielt melkeprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sure oppstøt, kvalme og eventuelt oppkast.

Du kan ikke avgjøre hvilken type magesår du har ut fra symptomene.

- Magesår er magesår, uansett årsak, og gir de samme symptomene: Smerter høyt i magen, eventuelt oppkast og blødning, sier Peter Coll, spesialist i medisinske fordøyelsessykdommer ved Kanalspesialistene, Klinikk for mage- og tarmsykdommer.

Les også: Rådene mot urinveisinfeksjon

(Saken fortsetter under)

Røyking og alkohol, og trolig også stress, er faktorer som kan bidra til å utløse eller forverre magesår. Foto: Colourbox
Røyking og alkohol, og trolig også stress, er faktorer som kan bidra til å utløse eller forverre magesår. Foto: Colourbox

Slik undersøkes magesår

Den viktigste undersøkelsen for magesår er gastroskopi: Legen fører en bøyelig slange ned i magen din gjennom munnen og spiserøret. Den er utstyrt med et bitte lite kamera og utstyr til å ta prøver. Slangen er tynnere enn mye av den maten du svelger ned.

Like før undersøkelsen vil du få sprayet lokalbedøvelse i svelget, og du kan få beroligende midler om ønskelig. Undersøkelsen er gjort på 10-30 minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helicobacter pylori-bakterien kan også påvises gjennom prøver av pusten, avføringen eller blodet.

Les også: Skal du ned i vekt bør du lese disse rådene

Slik behandles magesår

- Behandling av magesår omfatter dels tilheling av akutte sår, dels håndtering av komplikasjoner, men først og fremst å fjerne magesårbakterien hvis den er tilstede, sier dr. Dhatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis magesåret skyldes denne bakterien, behandles det med en kombinasjon av forskjellige antibiotika og syrehemmende medikamenter (trippelkur) i 7–10 dager.

Er magesåret en bivirkning av medisiner, bør du slutte å ta medisinen hvis du kan. Dersom det ikke er mulig, bør du få medisiner som beskytter slimhinnen, og ta disse samtidig som de andre.

Har du magesår bør det uansett behandles. Ubehandlet magesår kan over tid gi til dels alvorlige komplikasjoner, som blødning, gjennomhulling eller innsnevring av spiserøret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ubehandlet magesår gir ikke kreft, men ubehandlet helicobakter-infeksjon kan i sjeldne tilfeller gjøre det, sier dr. Coll.

- De fleste av oss lever godt med denne bakterien. Men magesår som ikke vil gro, kan være kreft.

Les også: – Te er bra for hjertehelsen

(Saken fortsetter under)

Kamille-te skal være en mild, men virksom kur. Drikk en stor kopp mellom måltidene, fire ganger daglig, i minst tre uker. Kamille skal virke betennelsesdempende og krampeløsende, slik at magen får ro. Foto: Colourbox
Kamille-te skal være en mild, men virksom kur. Drikk en stor kopp mellom måltidene, fire ganger daglig, i minst tre uker. Kamille skal virke betennelsesdempende og krampeløsende, slik at magen får ro. Foto: Colourbox

De fleste blir friske

De aller fleste med magesår som skyldes helicobacter pylori blir friske etter trippelbehandling. Hvis magesåret skyldes legemidler, vil du bli bedre når du slutter med disse.

- De fleste blir friske av magesår, og tilbakefallstendensen forsvinner nesten fullstendig dersom magesårbakterien fjernes, sier dr. Dhatt.

I gamle dager fikk magesårpasientene beskjed om å gå på diett med mild mat. Men dette behøves ikke lenger, med de gode behandlingsmetodene vi har i dag.

- Diettbehandling har ikke vært aktuelt de siste 30 år, sier Peter Coll.

Les også:

Slik vet du om du har en intoleranse

75 prosent av norske kvinner sliter med det - bare 30 prosent går til legen

Sju ting avføringen kan fortelle om helsa

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no