Så du trodde du burde bytte ut disse?

AMALGAM-FYLLING: Tannlegene foretrekker i utgangspunktet å unngå å legge fyllinger i tennene dine. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox ILLUSTRASJONSFOTO: ScanStockPhoto
AMALGAM-FYLLING: Tannlegene foretrekker i utgangspunktet å unngå å legge fyllinger i tennene dine. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox ILLUSTRASJONSFOTO: ScanStockPhoto

I mange tilfeller frarådes det faktisk. Sjekk om du bør bytte fyllinger.

Har du hørt at du bør bytte ut amalgamfyllingene dine med nye fyllinger, eller synes fyllingene dine er så skjemmende at du helst vil erstatte dem med noen som er hvite?

Rådet fra tannlegen er at du bør tenke deg om før du gjør dette.

Bytte tannfyllinger

- Det er ingen grunn til å bytte ut amalgamfyllinger hvis det ikke har oppstått sprekker, falt av biter, eller oppstått ny sykdom under eller rundt fyllingen, sier tannlege og president i Den norske tannlegeforening, Camilla Steinum.

Noen fyllinger byttes også av estetiske årsaker fordi pasienten ønsker det.

- Når vi bytter fyllinger, må vi imidlertid alltid fjerne mer tannsubstans og dermed svekke tannen. Anbefalingen er derfor å bytte fyllinger kun når det er en grunn til å bytte dem, sier hun.

Les også: Derfor bør du bytte hånd når du pusser tenner

Hvit fylling

Når en amalgamfylling byttes, erstattes den vanligvis av en type hvitt fyllingsmateriale.

Som oftest kompositt, som er en plastfylling.

- Tannleger legger fyllinger først når vi må, og vi legger stor vekt på å forebygge slik at vi skal slippe å legge fyllinger. Første bud er å unngå karies med god hygiene og riktig kosthold. Heldigvis er også mye av den gamle fyllingsterapien nå erstattet av vevsbesparende teknikker, sier hun.

Små kariesangrep, altså hull, blir nå ofte behandlet uten at det legges fyllinger.

Les også: Dette gir deg hvite tenner

Skånsom behandling

- For ikke så lenge siden boret tannlegen opp store hull også ved små kariesangrep, men i dag behandles små hull mye mer forsiktig, bekrefter tannlege Erik Svendsrud.

Han forteller at utviklingen av hull kan stanses før behandling er nødvendig, og at det er å foretrekke fordi de beste tennene er de uten fyllinger.

- Og hvis hullet likevel fortsetter å utvikle seg, vil tannlegen forsøke å behandle tannen så skånsomt som mulig, sier han.

Les også: Sjekk hvilken grønnsak som kan gi deg hvitere tenner

Flere alternativer

Valget står da mellom en rekke varianter av fyllinger og teknikker, og det er tannlegens oppgave å vurdere hvilket alternativ som er det beste for hver enkelt pasient.

- Når valget er gjort, vil pasienten som regel få bedøvelse slik at han eller hun slipper smerte og slapper bedre av. Om hullet er lite, velger vi som regel en fylling av kompositt, mens det ved større hull og skader kan være bedre å velge en indirekte løsning, et dekkende innlegg eller krone, sier han.

Det kan fremstilles ved at det tas et avtrykk som sender til en tanntekniker.

- Tannteknikeren lager da en vakker og holdbar porselensfylling, men det er også mulig for tannlegen å ta et digitalt avtrykk og frese ut fyllingen i en datamaskin mens pasienten er der, sier han.

Les også: Det er ikke bare godteri og brus som skader tennene

Myk fylling

Dersom tannlegen velger å tette igjen hullet med en fylling, er det altså kompositt som er det vanligste materialet i Norge i dag.

- Det er et lettflytende plaststoff som er tilsatt mikroskopiske fyllpartikler for å oppnå rett styrke og konsistens. Kompositten er myk når den legges på plass i tannen, og herder ved at det lyses på den med et sterkt, blått lys, sier Steinum.

Hun forteller at fyllingen er teknisk krevende å legge, og kommer i mange forskjellige tannfarger.

- Det gjør det mulig å lage estetisk pene fyllinger, sier hun.

Les også: Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

Ikke lov med amalgam

Likevel kan kompositt ha enkelte begrensninger.

- Den kan for eksempel være for svak der tannen utsettes for store tyggekrefter, og i slike tilfeller kan keramisk innlegg eller en krone brukes i stedet, sier hun.

Tannlegen forteller at årsaken til at amalgam ikke lenger brukes, er at Miljøverndepartementet, med virkning fra 1. januar 2008, endret produktforskriften og fastsatte et forbud mot bruk av kvittsølv i produkter.

- Det gjelder blant annet tannfyllingsmaterialet amalgam, sier hun.

Selv om helseplagene knyttet til amalgamfyllinger er omdiskutert, er noen plager godt dokumentert.

Varierende varighet

Hvor lenge en fylling varer, vil påvirkes av flere faktorer.

- Fyllingen størrelse og plassering i tannen er en av disse faktorene. En liten fylling som er lett å holde ren, kan forventes å holde lenger enn en stor fylling med vanskelig tilgjengelighet for renhold, sier hun.

Pasientens bittforhold har også betydning.

Hvis du gnisser eller presser tennene sammen, utsettes både tenner og fyllinger for store krefter, og da kan levetiden til fyllingene reduseres.

- Videre vil godt renhold og kosthold, som forebygger nye hull i tennene, øke fyllingens levetid. Til slutt har det betydning hvor god evne tannlegen har til å utnytte komposittens egenskaper og lage en best mulig fylling, sier hun.

Varer ikke evig

Det er likevel viktig å være klar over at fyllinger før eller siden må skiftes.

En fylling holder ikke evig, og det gjør heller ikke en krone.

- For å lage en krone, må det som er igjen av tannen slipes og formes til. Det tas så et avtrykk før den slipte tannen dekkes med en midlertidig krone, sier Steinum.

Etter en til to uker er den permanente kronen ferdig og kan sementeres på plass, men det har også noen steder blitt vanlig at kronen lages av tannlegen mens pasienten venter.

- Den kan da settes inn allerede samme dag, sier hun.

Ulike kroner

- Kronens farge og fasong er tilpasset de andre tennene og resultatet blir derfor pent. Prosessen er krevende og teknisk vanskelig både for tannlegen og tannteknikeren, hvilket er årsaken til at prisen på en krone er høyere enn prisen på en fylling, sier hun.

Du har krav på et overslag fra tannlegen om hva behandlingen kommer til å koste deg.

Steinum forteller videre at det finnes flere ulike kronetyper, og at disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk.

- Varigheten av kronen avhenger derfor av både kronetype, forhold i munnen og pasientens hygiene og kosthold, sier hun.

Les også: Derfor får du halsbrann

Skadede tenner

Steinum bekrefter at et annet alternativ er innlegg.

- Det er en tannrestaurering som kan brukes i stedet for tannfargede fyllinger i plast. Det benyttes til å reparere tenner som er skadet, sier hun.

Ofte lages innlegg i tenner som har store fyllinger fra før, men da må først den gamle fyllingen fjernes og tannen slipes ned.

- Det tas så et avtrykk før tannen dekkes med et midlertidig fyllingsmateriale. Det vanligste har vært at avtrykket sendes til en tanntekniker som lager selve innlegget, men i likhet med kroner kan også innlegg i en del tilfeller lages av tannlegen mens pasienten venter, sier hun

Les også: Store kunnskapshull om eggstokkreft

Gulltann

- Det finne ulike typer innlegg som har ulike egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er gullinnlegg og keramisk innlegg eller porselensinnlegg, sier hun.

Fordelen med gullinnlegg er at de ikke kan knekke, og den største ulempen er rett og slett at de er gullfargede.

- Det er derfor mange som heller velger keramisk innlegg. De er imidlertid også svært sterke og har en overlegen estetikk, sier tannlegen.

Les også:

Dette er årsaken til ising i tennene

Slik kan du halvere tannlegeregningen

6 årsaker til at det gjør vondt i tennene

Denne saken er først publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:53 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet
Siste nytt
15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:53NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus