Syv glass vann daglig kan kutte 200 kalorier

Ny forskning bekrefter at et par ekstra glass vann kan øke følelsen av "fylde" og redusere daglig kaloriforbruk. Foto: Colourbox
Ny forskning bekrefter at et par ekstra glass vann kan øke følelsen av "fylde" og redusere daglig kaloriforbruk. Foto: Colourbox

Ny forskning bekrefter at et par ekstra glass vann om dagen øker metthetsfølelsen og redusere kaloriinntaket.

I september i fjor publiserte ABC Nyheter en sak om vårt behov for vann. Der avkreftet ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen blant annet myten om at du blir slank av å drikke mye vann.

Derimot fyller du magen slik at du føler deg mett.

– Da begrenses kanskje småspising og overspising, og med mer fornuftig matinntak og fornuftige porsjonsstørrelser vil du kunne merke det på vekta, fortalte hun.

Denne uken ble det publisert en amerikansk studie som understreker det ernæringsfysiologen fortalte. Forskerne fant at flertallet av de som økte sitt daglige inntak av rent vann med én prosent - hvilket tilsier mellom ett og tre glass – reduserte det totale kaloriinntaket med 200 kalorier.

Les også: Nei, du må ikke drikke to liter vann om dagen

Kroppsstørrelse, fuktighet og klima

Ifølge ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen er det ikke slik at du må drikke to liter vann hver dag, men at det er mer korrekt å si at de fleste trenger rundt to liter vann per dag.

– Deler av denne væsken kan imidlertid komme fra fuktig mat du spiser, som kokt pasta, ris og frukt. Det er også individuelt hvor mye væske hver av oss trenger. Dette avhenger blant annet av størrelse på kroppen, luftfuktighet og klima der du oppholder deg, og i tillegg har det betydning hvor mye du trener og svetter, sier Therese F. Mathisen.

Nå har altså ny forskning, publisert i Journal of Human Nutrition and Dietetics, konkludert at et par ekstra glass vann om dagen kan øke følelsen av «fylde» og redusere daglig kaloriforbruk.

Les også: – Te er bra for hjertehelsen

(Saken fortsetter under)

I Norge har vi godt vann i springen så du trenger ikke kjøpe vann på flaske. Med litt sitron, lime eller andre frukter og bær kan du enkelt «sprite» opp smaken. Foto: Colourbox
I Norge har vi godt vann i springen så du trenger ikke kjøpe vann på flaske. Med litt sitron, lime eller andre frukter og bær kan du enkelt «sprite» opp smaken. Foto: Colourbox

Reduserte med opptil 205 kalorier

De amerikanske forskerne har studert kostvaner hos mer enn 18.300 mennesker i perioden 2005 til 2012. Blant annet så de på hvor hver persons daglige vannforbruk, da først og fremst rent vann men også andre væsker som usukret te og kaffe.

I gjennomsnitt drakk hver person 4,2 glass med rent vann daglig, hvilket tilsa 30 prosent av deres daglige vanninntak. Gjennomsnittlige kaloriinntak var på 2.157, hvorav 125 kalorier kom fra sukkerholdige drikker og 432 kalorier kom fra kaloririke, men næringsfattige matvarer som desserter, kaker og snacks.

Studien fant at flertallet av de som økte sitt inntak av rent vann med 1 prosent, redusert samtidig sitt totale daglige kaloriinntak med 68 til 205 kalorier. I tillegg sank inntaket av mettet fett og salt. Undersøkelsen kan samtidig vise reduksjon i sukkerinntak på 5 til 18 gram.

Les også: Selv små bilringer rundt magen er farlige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus