Studie: – Osteopati effektivt i behandling av kroniske ryggsmerter

Osteopati reduserte smerten med 50 prosent hos flertallet av pasientene med kroniske ryggsmerter, i en fersk amerikansk studie av 455 menn og kvinner.
Osteopati reduserte smerten med 50 prosent hos flertallet av pasientene med kroniske ryggsmerter, i en fersk amerikansk studie av 455 menn og kvinner. Foto: Piotr Marcinski / AFP Relaxnews
Artikkelen fortsetter under annonsen

En studie viser at den alternative behandlingsformen kan redusere smerte med 50 prosent hos et flertall av pasienter med kroniske smerter i korsryggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man bør gi osteopati en sjanse før man velger kirurgiske inngrep mot kroniske smerter i korsryggen, ifølge en fersk studie.

Den amerikanske studien fant at seks timer med osteopati i løpet av en åtte ukers periode i enkelte tilfeller var nok til å redusere smerte og se generelle bedringer, særlig i førlighet.

Osteopati er en komplementær eller alternativ behandlingsform basert på fysisk manipulering av muskler og ledd.

Forskerne fra Universitetet i Nord-Texas fant at behandlingsformen kunne redusere smerte og bedre bevegelsesevnen til pasienter som led av kroniske smerter i den nedre delen av ryggen. Det gjaldt særlig dem med den høyeste graden av smerte og uførhet.

Les også: Nakkesmerter: Derfor får du vondt i nakken

«Hekseskudd»

Lumbago (hekseskudd) er en diagnose og samlebetegnelse på korsryggsmerter. Smertene skyldes ofte skade på muskler, sener og leddbånd. Slike smerter anses som «akutte» når de varer mindre enn seks uker, og «kroniske» når de varer lenger enn tre måneder. Isjias, som forårsakes av press på isjiasnerven, kan fremprovosere en skarp smerte som iler som et støt fra nederst på ryggen og ut i tærne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene ble nylig offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Osteopathic Association, og studiens forfattere anbefaler osteopatisk behandling før man går til kirurgiske inngrep. Selv om hvile og betennelsesdempende legemidler er de vanligste behandlingene mot tilstanden mener forskerne at studien viser at osteopatisk behandling kan dempe smerten og forebygge mot tilbakefall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mer fornøyd med alderen

Åtte ukers behandling

Studien ble gjennomført i to deler. Først fikk 455 menn og kvinner i alderen 21 til 69, som led av smerter i korsryggen i minst tre måneder i forkant, foreskrevet seks behandlingstimer med osteopati over en periode på åtte uker. Rekonvalesens og forbedringer ble vurdert fire uker etter den siste timen, der man målte smerteintensitet og pasientenes funksjonsevne.

I den andre delen av studien tok forskerne for seg hvilke typer pasienter som lot til å ha størst utbytte av behandlingen. Resultatene viste at de med høyest grad av uførhet hadde de største forbedringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne konkluderer at dersom en betydelig fremgang defineres som reduksjon av halvparten eller mer av smerte og uførhet er osteopati effektivt for et flertall av pasientene. Det bør derfor alltid vurderes før man tyr til operasjon.

Studien fant også at osteopati har fordeler for pasienter med mer moderate smerter i nedre korsrygg.

Studien kan leses i sin helhet her