Meny

Derfor får du grått hår

Ny forskning kaster lys over gener som påvirker håret vårt, blant annet genet som sørger for at det går fra farget til grått. Se video.

Forskere prøver å kunne hindre at hår blir grått.

For første gang har forskere identifisert genet som sørger for at håret ditt blir grått. Genet, som lyder navnet IRF4, har tidligere vært kjent for å påvirke hårfargen, men en ny studie er den første til å tydeliggjøre dets unike rolle i overgang fra farget hår til de første uunngåelige grå nyansene.

Gjennom ytterligere studier av hvordan genet fungerer, håper forskerne å finne løsningen på hvordan vi kan bremse fargetapet. Kanskje til og med stanse prosessen fullstendig.

Les også: Derfor mister menn håret

Finnes ikke hos indianere

Studien, som er publisert i Nature Communications, har sett på genene som trigger ansiktshår, utbredelsen av sammenvokste øyenbryn, hårfarge og form, skallethet og grått hår.

Andres Ruiz-Linares er professor ved University College London Genetics Institute. Han har ledet tre dusin kolleger som har studert 6.630 frivillige i Brasil, Colombia, Chile, Mexico og Peru med ulikt opphav – 48 prosent europeere, 46 prosent nordamerikanske indianere og 6 prosent afrikanere.

(Saken fortsetter under)

Lenge har kvinner farget sine grå røtter for å se mer ungdommelige ut, men nå går trenden en annen vei; håret skal være grått. Foto: Colourbox

– Denne variasjonen i opphav har gjort oss i stand til å identifisere gener som påvirker hårtype og vekst, deriblant RFA4 og dets tilknytning til grånende og gtått hår, forteller Ruiz-Linares til nyhetsbyrået AFP.

– Rundt 15 prosent av europeerne bærer RFA4, men det er ikke blitt funnet i indianere. Ved å forstå hvordan det samhandler med de andre genene som kontrollerer hårfarge, kan vi få kosmetiske programmer som kan stanse gråningsprosessen. Ikke bare etter at det er vokst, men mens det fremdeles formes i hårsekken.

Les også: Fikk tilbake seks ganger så mye hår

Færre blondiner

Samlet har studien fjernet sløret over ti tidligere ukjente sammenhenger mellom gener og hår-relaterte egenskaper, deriblant RFA4 og dets rolle når det kommer til utvikling av grått hår.

Andres Ruiz-Linares mener deres forskning vil være av stor interesse for den kosmetiske industrien.

– Særlig gjelder dette gener tilknyttet til grått hår, gråning og hårtype. Men IRF4-genet produserer samtidig lyst hår, og tukling med genet kan derfor føre til færre blondiner.

Les også: – Slik beholder jeg håret under kreftbehandlingen

Opprinnelse spiller inn i forhold til hvor gammel du er når de første grå hårene gjør sin entré. Foto: Colourbox

Gråning avhenger av opphav

Studien kom frem til at vi grånes på ulike stadier i livet, avhengig av vårt opphav.

– Gjennomsnittsalderen for grått hår hos hvite er midten av 30-årene, mens hos østasiater starter fargetapet i slutten av 30-årene. Afrikanere med opprinnelse i og rundt Sahara får i gjennomsnitt sine første grå hår i midten av 40-årene, forklarer Andres Ruiz-Linares til AFP.

– På samme måte kan vi si at gråningsprosessen er for tidlig ute dersom den begynner hos de med europeisk bakgrunn før de er fylt 20, mens før 25 og 30 hos henholdsvis asiater og afrikanere.

Les også: Slik får du langt hår

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus