– Bedre stresshåndtering kan gi bedre hjertehelse

<p>STRESSET: Hvordan man reagerer på stress kan påvirke hjertehelsen.</p>
STRESSET: Hvordan man reagerer på stress kan påvirke hjertehelsen. Foto: COLOURBOX

Ifølge amerikanske forskere er det hvordan du takler stresset, og ikke hvor ofte du er stresset, som er viktigst for helsen din.

At stress kan være skadelige for helsen kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men ifølge en ny amerikansk studie er det ikke nødvendigvis regelmessig stress du trenger å bekymre deg for.

Det viktigste er at du takler stresset på en god måte.

Les også: Bekymrer du deg syk?

Variasjon i hjerterytmen

For å undersøke hvordan stress påvirker hjertehelsen, studerte forskerne fra Penn State University og Columbia University effekten av hverdagstress på hjertefrekvensvariasjonen - variasjonen i frekvensen mellom hvert hjerteslag.

– Hjertefrekvensvariasjonen er viktig. Høyere variasjon er bedre for helsen siden det medfører en høyere kapasitet til å takle utfordringer. Folk med lavere variasjon har større risiko for hjerte- og karsykdommer og tidlig død, sier Nancy L. Sin fra Penn State i en pressemelding.

I studien samlet forskerne inn data fra 909 deltakere i alderen 35 til 85 år. Deltakerne fikk spørsmål om stressende opplevelsene via daglige telefonintervjuer over en periode på åtte dager. Hjerteaktiviteten deres ble målt ved hjelp av et elektrokardiogram.

I intervjuene fortalte deltakerne om de stressende opplevelsene de hadde hatt i løpet av den aktuelle dagen, og beskrev opplevelsene som «ikke stressende i det hele tatt», «ikke veldig stressende», «noe stressende» eller «veldig stressende».

De ga også tilbakemeldinger om negative følelser de hadde opplevd å få i løpet av dagen.

Les også: Stressa? Prøv å knuse ting

Mange stressende hendelser

Intervjuene viste at deltakerne gjennomsnittlig opplevde minst én stressende hendelse nesten halvparten av dagene de ble intervjuet. Disse hendelsene ble stort sett beskrevet som «noe stressende».

Fra disse rapportene fant forskerne at det ikke nødvendigvis var de med et høyt antall stressende hendelser i livet deres som hadde lavere hjertefrekvensvariasjon. Faktisk var det de som opplevde hendelsene som stressende – uavhengig av hvor mange hendelser de opplevde – som hadde flere negative følelser og demonstrerte lavere hjertefrekvensvariasjon, noe som medførte at de hadde en høyere risiko for hjertesykdom.

– Disse resultatene forteller oss at hvordan en person oppfatter og reagerer følelsesmessig på stressende hendelser er viktigere enn hvor ofte man blir utsatt for stress, sier Sin.

– Dette underbygger bevisene om at mindre plager kan hope seg opp og påvirke helsen. Vi håper disse funnene vil hjelpe i utviklingen av hjelpemiddel til å forbedre trivselen i hverdagen og bidra til bedre helse.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus