Meny

Slik blir du IKKE smittet av HIV

Man kan leve et tilnærmet normalt liv selv om man har hiv-viruset. Foto: NTB Scanpix
Man kan leve et tilnærmet normalt liv selv om man har hiv-viruset. Foto: NTB Scanpix

Mange personer bekymrer seg for om de har HIV, eller om de kan bli smittet. Sannsynligheten for å få viruset er svært liten.

Hiv er et virus som fører til at immunforsvaret blir svekket, slik at kroppen blir mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Det finnes ingen helbredende behandling for hiv, men dagens behandlingsmetoder vil gjøre leveutsiktene svært gode, i motsetning til tidligere. De fleste vil kunne leve et tilnærmet normalt og langt liv.

Man skulle kanskje tro at folk flest i 2016 har kunnskap om hvordan denne fryktede kjønnssykdommen smitter, men slik er det ikke.

– Smittefrykt ser ut til å ligge latent i mennesker. Mange blir redde uansett hva vi sier, dette inntrykket har ikke blitt endret gjennom de siste årene – alle holdningsundersøkelser viser at smittefrykten ikke er redusert, sier Øyvind Jul Nilsen, seniorrådgiver i Nasjonalt folkehelseinstitutt, avdeling for infeksjonsovervåking.

Nilsen har jobbet med temaet i over 30 år. Han forklarer at det samme skjer hver gang: Det dukker opp smittestoffer, og folk blir redde. Media hauser det opp, og så har vi det gående.

– Dette skyldes en kombinasjon av mangel på kunnskap eller mangel på personlig erfaring, kombinert med den iboende smittefrykten, sier han.

Les også: Symptomer på kjønnssykdommer

Hiv smitter ikke kun via nærkontakt

Mange assosierer hiv fortsatt med et potensielt dødelig virus – ingen ønsker å bli smittet av det.

– Dersom du ikke har ubeskyttet sex med personer i risikogruppene, er sjansen for å bli smittet minimal. Og ja, du kan ta, klemme og kysse på hiv-positive personer så mye du vil, uten å bli smittet.

Øyvind Nilsen, Seniorrådgiver i Nasjonalt folkehelseinstitutt. Foto: Privat
Øyvind Nilsen, Seniorrådgiver i Nasjonalt folkehelseinstitutt. Foto: Privat

Hiv finnes i kroppsvæsker hos smittede personer, og de væskene som inneholder nok virus til å overføre smitte er blod, sæd, skjedesekret og morsmelk. Svette, tårer, spytt og urin inneholder ikke nok virus til å kunne smitte.

Les også: Ambulansene kommer ikke raskt nok fram

Vanligst å bli smittet med hiv ved seksuell kontakt

Seksuell kontakt er vanligste smittemåte, og mer enn ni av ti blir smittet av hiv på denne måten. For å bli smittet, må viruset komme inn i din blodbane. Felles bruk av sprøyter er nest hyppigste måte å bli smittet på.

Hiv kan smitte ved rikelige blodmengder i kontakt med slimhinner eller synlig skadet hud, det vil si åpne sår. Det kan for eksempel lettere oppstå rifter ved analsex, derfor er homoseksuelle mer utsatt for å få hiv.

Risikoen for at en mor kan smitte barnet sitt ved svangerskap, fødsel og amming, er rundt 30 prosent. Risikoen kan reduseres til under 1 prosent ved antiviral behandling de første ukene etter fødsel, samt å unngå amming.

Les også: Analkreft

Kan ha sex uten å bli smittet med hiv

Man kan ha sex med en hivsmittet person uten å bli smittet selv, men det anbefales å bruke kondom ved hvert eneste samleie, som også beskytter mot andre seksuelt overførbare sykdommer, slik som for eksempel klamydia. Kvinner anbefales å bruke vannbasert glidemiddel for å unngå rifter i slimhinner.

– En heterofil kvinne har vanligvis liten risiko for å bli smittet, men er hun så uheldig at partneren har pådratt seg hiv blir risikoen betydelig etter hvert, sier Nilsen.

(Saken fortsetter under)

Man kan unngå smitte selv om partneren er hiv-positiv. Foto: NTB Scanpix
Man kan unngå smitte selv om partneren er hiv-positiv. Foto: NTB Scanpix

Selv om det gjelder et fåtall, blir de fleste heterofile kvinner smittet i parforhold, da heteroseksuelle stort sett ikke bruker kondom. De tror det ikke er noe å beskytte seg mot, men det kan man ikke vite.

– Det foregår en debatt om kondom trengs i det hele tatt, da faren for å bli smittet av en velbehandlet partner er minimal, sier Nilsen.

Les også: Lever på lånt tid

Betydelige mørketall

Kun 30-50 prosent av de som smittes av hiv, får symptomer. Det kan derfor være mange som har det uten å vite om det.

– Det antas at rundt 500-700 nordmenn lever med hiv uten å vite om det. Hovedtyngden av de er homoseksuelle menn, en del innvandrere, og en del heteroseksuelle menn, sier Nilsen.

Blant homoseksuelle menn vil det til enhver tid være betydelige mørketall, da mange smittes hvert år. En del innvandrere rekker ikke å teste seg før ankomst til Norge, og det kan ta lang tid før de tester seg.

Blant heterofile menn er det ikke høy testaktivitet, dermed er mørketallene usikre. De får ikke noe generelt tilbud om hivtest, og de tester seg ikke like mye som homoseksuelle menn.

– Blant heteroseksuelle kvinner er det et veldig lavt mørketall. Det vet vi fordi rundt 60 000 gravide kvinner tar imot tilbud om hivtest hvert år, så vi kan følge utviklingen veldig godt i den gruppen.

Les også: Zikaviruset knyttes til flere alvorlige sykdommer

Hiv fører sjelden til dødsfall

Her til lands er det i praksis begrenset hvor lenge du kan gå med hiv, uten å få symptomer. Det er noen få personer som dør av AIDS i Norge hvert år – det gjelder oftest de som har gått for lenge uten å få behandling.

– De aller fleste oppdager det før den tid, selv om de har gått lenge uten å få effektiv behandling, sier Nilsen.

Før 1985 ble en god del smittet via blodtransfusjon. Dette er i praksis ikke lenger noen risiko i Norge, da kontrollen for blodgivere er svært streng.

Les også: Kjønnssykdommene du kan få av oralsex

Hva er egentlig en risikosituasjon?

Mye tyder på at mange har dårlige kunnskaper om hiv, og er veldig redde for å bli smittet. Noen er bekymret for å dele samme toalett med en hiv-positiv på jobben, men dette skal man ikke bekymre seg over.

(Saken fortsetter under)

Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen. Foto: Arne Walderhaug
Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen. Foto: Arne Walderhaug


Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, er selv hiv-positiv. Han forteller at de får mange spørsmål fra bekymrede personer som tror de har vært i en risikosituasjon. Det kan være å ha kommet borti blod fra en annen person, holdt i samme dørhåndtak som en narkoman, delt sigarett med noen som har munnsår, og lignende.

– Vi forteller at det ikke er mulig å bli smittet av hiv ved slik kontakt, det skal mer til. Men er man veldig bekymret, kan man ta en test for å få det ut av hodet.

Over 90 prosent av hivpositive i Norge går på behandling, og mange leger mener at sannsynligheten for smitte ikke er tilstede selv ved ubeskyttet samleie.

– Blodprøveresultater tatt av de som lever med hiv, som tar medisiner hver dag, viser at immunforsvaret er optimalt, og at hiv-viruset ikke har vært målbart på flere år. Vi bare venter på forskningsrapporten som skal slå fast det vi ser, så vi slipper å diskutere det samme igjen og igjen, sier Hansen.

Har du et spørsmål om hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer? Send inn ditt spørsmål til dr Johannes Thorvaldsen!

Les også:

Ønsker å innføre vaksine mot hepatitt B

Gule stafylokokker

Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Nå kommer influensaen

Tørrhoste og slimhoste: Rådene som kan hjelpe

For syk til å være i barnehagen eller på skole?

Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Stavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker
Siste nytt
08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeStavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus