Migrenepasienter smertefrie i lang tid med ny behandling

Migrenesmerter kan være uutholdelige og sette deg ut i flere dager. En lege har nå funnet ut at å fryse de relevante nervene kan gi flere smertefrie måneder. Se video.

Pasienter går måneder uten smerter med kuldesprøyte.

Enten hun skal feriere med barna eller bare hjelpe dem med leksene, er amerikanske Keisha McQueen alltid bekymret for at migrenen skal ødelegge planene.

– Det er helt forferdelig. Jeg blir kvalm og smerten er veldig, veldig intens, forteller småbarnsmoren til ABC News.

Se video øverst i artikkelen.

Les også: – Medisin som gis til migrenepasienter, virker ikke

Smerten forsvinner på 20 sekunder

Etter år med medisiner som ikke har hjulpet, har McQueen nå satt snuten mot Stanford i California. På smerteavdelingen på sykehuset Stanford Health Care møter hun lege Einar Ottestad som tester ut en behandling som så så langt ser ut til å være god hjelp for pasientene.

Ved hjelp av en enhet kalt Iovera, som også brukes i forbindelse med behandling av rynker, sprøyter legen kulde rett inn i nervene som er knyttet til migreneplagene.

– Jeg har hatt pasienter som har gått opptil fire måneder før smerten kommer tilbake med denne behandlingen, sier Ottestad.

Legen bruker først ultralyd for å finne de relevante nerver og for å kartlegge pasientens smerterespons. Deretter bruker han Iovera-nålen til å «skyte» kulde rett inn i nervene. Pasienten føler ofte en svak sviende følelse når kulden treffer nerven.

– Og det er et godt tegn. Etter 20 sekunder blir nerven frosset og smertene blir gradvis bedre, forklarer legen.

Les også: De ni vanligste årsakene til svimmelhet

Kun midlertidig

Einar Ottestad forteller til ABC News at han har hatt flere fornøyde pasienter som fortsetter å komme tilbake til Stanford. Resultatene av behandlingen varer dessverre ikke livet ut, men hvor lang tid det tar før nervene «tiner» varierer fra pasient til pasient.

– Til nå har jeg vært vitne til pasienter som kommer tilbake etter alt fra seks uker til fire måneder, sier han, og legger til at kryoterapi (ekstern lenke), hvor områder på kroppen fryses ved hjelp av flytende nitrogen, kan vare lenger.

Men for småbarnsmoren Keisha McQueen er bare tanken på et par smertefrie måneder en etterlengtet drøm.

– Jeg vil bare være i stand til å nyte mine barn uten smerte. At de kan snakke rundt middagsbordet uten å være redd for at mamma skal få hodepine, sier hun lettet etter behandlingen.

Les også: De beste hodepinetipsene

Personvernpolicy