Slik bytter du fastlege

Alle kan selv bytte fastlege - på nett eller telefon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Alle kan selv bytte fastlege - på nett eller telefon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Alle kan enkelt bytte fastlege inntil to ganger i året.

– Det er ganske få som bytter fastlege i Norge. Helsedirektoratets statistikk viser at i 2014 var andel legebytter etter eget ønske 1,3-1,8 prosent per kvartal – med andre ord cirka 6,5 prosent per år. Dette tallet inkluderer alle som flytter, så tallet som bytter fastlege fordi de er misfornøyd er veldig lavt, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Fastlegeordningen ble innført i Norge i 2001, og innebærer at alle som ønsker det det skal kunne få en fast lege å forholde seg til. Mange hadde nok allerede mer eller mindre faste leger de forholdt seg til, men med den nye ordningen ble dette overført til kommunene. I dag er det hjemkommunen din sitt ansvar å sørge for at du får den nødvendige helsehjelpen du trenger.

– De fleste som er bosatt i Norge har krav på fastlege. 1. januar var antall innbyggere som var deltakere i fastlegeordningen 5.239.509. Antall innbyggere som ikke deltar i ordningen er 23.523, opplyser avdelingsdirektør Toril Lislien i Helfo.

Les også: Slik får du den fastlegen du vil ha

– Fastlege er en god ordning

– Vi kan være ganske sikre på at fastlegeordningen er en god ordning. Den har meget høy legitimitet i befolkningen, og oppleves som velfungerende. Når myndighetene spør befolkningen hvilke offentlige tjenester som er mest velfungerende, så kommer fastlegeordningen på andre plass. Dette betyr ikke at vi ikke skal utvikle oss, men kanskje bør den utviklingen skje i forsiktighet, sier Brelin.

Da ordningen ble innført fikk alle nordmenn tildelt en egen fastlege i hjemkommunen.

I 2015 var det totalt 366 000 fastlegebytter etter innbyggernes eget ønske, opplyser avdelingsdirektør i Helfo, Toril Lislien. Foto: Morten Rakke/Helfo
I 2015 var det totalt 366 000 fastlegebytter etter innbyggernes eget ønske, opplyser avdelingsdirektør i Helfo, Toril Lislien. Foto: Morten Rakke/Helfo

– Der foreldrene har felles foreldreansvar og samme adresse, plasseres barnet på samme liste som mor. Dette skjer automatisk kun ved første tildeling. Bytter foreldre fastlege senere, må de krysse av for at det også skal gjelde barna – det skjer ikke helt automatisk, sier Toril Lislien i Helfo.

Der foreldre har felles foreldreansvar og forskjellig adresse, plasseres barnet på samme liste som den av foreldrene som har samme folkeregisteradresse som barnet.

– Den som har foreldreansvaret velger/bytter eventuelt fastlege på vegne av barn under 16 år. Barn over 16 år må velge fastlege selv, sier Lislien.

Les også: Fastlege: – Pasienten som person, ser ut til å bli borte i medisinen

(Saken fortsetter under)

Mange foretrekker en fastlege av samme kjønn, og da er det lett å bytte om man ønsker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Mange foretrekker en fastlege av samme kjønn, og da er det lett å bytte om man ønsker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Disse har rett til å ha fastlege:

Alle personer som har folkeregistrert adresse i Norge

Asylsøkere som har D-nummer

NATO-personell som har D-nummer, og deres familie

Tak på 2500 pasienter

Da fastlegeordningen ble innført fikk mange beholde sin vante lege, men ikke alle. Det er nemlig et tak på 2500 pasienter per fastlege – og mange har mindre kapasitet fordi de jobber deltid etc. Man kan ikke ha mindre enn 500 faste pasienter.

Kommunene inngikk i 2001 avtaler med den enkelte lege, og betaler en viss sum per fastpasient til legene. Ifølge Legeforeningen er det 4883 fastleger i Norge (per 03.2015). Hver fastlege hadde i 2014 1132 pasienter i snitt.

Les også: Spørsmål og svar om fastlegeordningen

Å ha en lege man stoler på og føler seg komfortabel med, er viktig for mange. Det er også enklere i forhold til journaler, tidligere sykehistorie etc. Mange ønsker også en lege av eget kjønn – eller er av en eller annen grunn misfornøyd med fastlegen sin. Da er det fullt mulig å bytte fastlege – inntil to ganger per år. Hvis du flytter, eller legen din slutter – eller kutter i listene sine, kan du få et ekstra bytte.

– Hvem er det som bytter fastlege – og hvorfor?

– Ingen behøver oppgi noen grunn til å bytte fastlege. Statistikken forteller derfor ingenting om hvorfor noen innbyggere ønsker å bytte fastlege – eller hvem de som bytter er, sier Lislien.

– Det vil alltid finnes mennesker i alle kategorier som ikke fungerer så godt sammen. Kanskje har du hatt opplevelser med fastlegen din som du ikke syntes var så ålreit, og hvis du føler det ikke går så greit mellom deg og fastlegen din, så bør du vurdere å bytte, sier Petter Brelin.

Les også: Fastlege slår alarm: – Feige leger dreper pasienter

Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennleger, mener det finnes flere grunner til at folk bytter fastlege. Foto: Sykehuset i Østfold
Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennleger, mener det finnes flere grunner til at folk bytter fastlege. Foto: Sykehuset i Østfold

Bytte fastlege ved flytting

– Man bør bytte fastlege hvis man flytter. Noen er så glade i den fastlegen de har at de blir stående på listen til en fastlege langt unna. Det kan oppleves som et problem, og du bør ha en fastlege i rimelig nærhet av der du bor, råder lederen i Norsk forening for allmennmedisin.

Hvis du flytter fra en kommune til en annen kan du velge å beholde fastlegen du hadde før, eller du får tilsendt informasjon fra HELFO om hvordan du bytter. Det er HELFO (helseøkonomiforvaltningen) som administrativt forvalter fastlegeordningen. Hvis du bytter lege, og flytter tilbake til din forrige hjemkommune innen tre år, har du krav på å få tilbake din gamle fastlege – selv om han eller hun har fulle lister. Dette gjelder også studenter. Hvis du flytter til utlandet mister du fastlegen din.

Så – hvordan går du fram for å bytte fastlege? Før du bestemmer deg kan det være lurt å rådføre deg med venner eller familie – eventuelt din gamle fastlege. På nettet på helsenorge.no finner du en liste over alle landets fastleger – sortert etter kommune. Her vil du også se hvor mange pasienter de har, og hvor mange ledige plasser de har.

Les også: Helsedirektoratet advarer mot fastlegenettsteder

Hvordan velge ny fastlege?

– Det er vanskelig å gi noen absolutte råd når folk skal velge ny fastlege, fordi forskjellige mennesker har forskjellige ønsker om hvordan fastlegen skal være. Jeg har inntrykk av at mange snakker med venner, familie og bekjente før de velger lege, og danner seg et bilde ut fra det. Å snakke med noen som kjenner både deg og legen kan være lurt, sier Brelin.

Mange velger gjerne de mest “populære” legene, men å velge lege bør være et personlig valg. Mange foretrekker å ha en lege så nært hjemmet som mulig, noe som kan være praktisk hvis du trenger å komme deg til legen når du er akutt syk.

Les også: Slik får du europeisk helsetrygdkort

Gjør research på forhånd

I noen tilfeller deler leger i samme kontorfellesskap på fastlegelistene, det vil si at du kan komme til en annen lege ved samme kontor når du bestiller time. Dette finner du også ut av på nettsiden. Dersom du kun ønsker å gå til samme lege, bør du velge en lege som ikke deler lister med andre.

Du kan likevel få tilbud om å komme til en kollega dersom din lege har fulle timelister/er bortreist når du ønsker legetime.

Du kan enkelt bytte fastlege på internett. Det gjør du på den offentlige portalen helsenorge.no. på Min helse. her finenr du også en oversikt over alle fastlegene i din kommune - og over hele landet.

En oversikt over fastleger finner du også på legelisten.no – her med kommentarer fra andre pasienter, noe som kan være til hjelp for noen. Men husk at et legebesøk ofte oppfattes subjektivt.

Les også: Fastelegen påvirker pasientenes sykefravær

(Saken fortsetter under)

Barn får automatisk samme fastlege som mor - eller den forelderen som har foreldreansvar. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Barn får automatisk samme fastlege som mor - eller den forelderen som har foreldreansvar. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Slik bytter du fastlege

Selve byttet gjør du på helsenorge.no. Husk at du må ha bankID (kodebrikke fra banken din) eller annen elektronisk ID (buypass ) for å benytte tjenesten. Herfra går du videre til å bytte fastlege. Her finner du også lister over ledige fastleger.

Samme sted er det også mulig å melde seg ut av fastlegeordningen dersom du ønsker. Det er nemlig en frivillig ordning, og vil du ikke ha fastlege, så er det greit. Men da kan du måtte regne med lengre ventetid når du trenger legetime. De aller fleste nordmenn er med i fastlegeordningen.

Det er også mulig å bytte fastlege på telefon – på 800HELSE (80043573). Byttet er gjeldende fra den 1. i påfølgende måned.

Les også: Slik skifter du fastlege på nett

Hva med journalen?

Hvis du vil ha med journalen din fra den gamle legen til den nye må du sannsynligvis betale et gebyr. Dette går nemlig ikke automatisk – av hensyn til personvernet. Men har du en sykdomshistorie du vil den nye legen din skal vite om, så bør du overføre journalen.

Regelverket åpner for at en pasient kan be om å få sin journal oversendt til ny fastlege, men det er ingen automatikk i at journalen skal sendes over. Dersom pasienten ønsker at journalen skal følge med over til ny fastlege, kan den opprinnelige fastlegen kreve 85 kroner for dette fra pasienten, sier Lislien.

– Kan jeg gå til en annen lege enn fastlegen min – selv om jeg ikke bytter?

– Når du har fått tildelt eller selv har valgt en fastlege, skal fastlegen prioritere deg og de andre pasientene legen har på sin liste. Dersom du ønsker å gå til en annen lege enn den som er fastlegen din, har du anledning til det, men denne fastlegen vil kunne prioritere sine listepasienter framfor deg når det gjelder å tildele time, sier Toril Lislien i Helfo.

Har du spørsmål om fastlegeordningen - eller andre helsespørsmål? Kontakt en av lommelegene her.

Les også:

Lav blodprosent (anemi)

Høy blodprosent

Urinprøve - dette kan den fortelle deg

Legevaktens nye telefonnummer: 116117

Hva bør du ta med deg på sykehuset?

Hypokonder - symptomer og behandling

Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka
Siste nytt
21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus