Meny

Flere innlagt på sykehus - trodde kosttilskudd erstattet medisiner

UNØDVENDIG: Ifølge Statens Legemiddelverk er det unødvendig med kosttilskudd til friske mennesker med en variert kost Foto: Illustrasjonsbilde NTB Scanpix - preparatene på bildet har nødvendigvis ingen tilknytning til saken.
UNØDVENDIG: Ifølge Statens Legemiddelverk er det unødvendig med kosttilskudd til friske mennesker med en variert kost Foto: Illustrasjonsbilde NTB Scanpix - preparatene på bildet har nødvendigvis ingen tilknytning til saken.

Statens Legemiddelverk bekymret etter at pasienter slutter med vanlige medisiner.

- Vi har fått en del meldinger fra leger som har pasienter som har sluttet å ta hjertemedisiner fordi de har blitt fortalt at vitamin K2-tilskudd er godt for hjertet. Det er feil, og jeg vil advare mot dette på det sterkeste. Ingen kosttilskudd kan erstatte nødvendig legemiddelbehandling, sier medisinsk fagdirektør for Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Han advarer sterkt pasienter som bruker Marevan/warfarin mot å ta vitamin K2-tilskudd.

- Det er slik at pasienter som går på Marevan bør unngå vitamin K2-tilskudd. Det motvirker effekten av legemiddelet.

Madsen deler kosttilskudd inn i tre ulike grupper:

De som kan være bra for deg – Det er bare tre typer man regner som gunstige: Omega 3, vitamin D og folinsyre for gravide.

En rekke kosttilskudd som ikke gjør noe fra eller til. Ingen dokumentert positiv effekt. Her finner man de fleste.

Noen kosttilskudd som kan være skadelige. Kan være uheldige og skadelig for noen pasienter. Blant annet pasienter med hjerteproblemer, nyresvikt, HIV, epilepsi og organtransplanterte bør rådføre seg med lege før bruk av kosttilskudd.

LES OGSÅ: Trenger vi egentlig tilskudd av vitamin K?

Flere innlagt på sykehus

KRITISK: Medisinsk fagdirektør for Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Foto: Legemiddelverket.
KRITISK: Medisinsk fagdirektør for Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Foto: Legemiddelverket.

Flere leger hos hjerteavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge har opplevd at de i det siste har behandlet pasienter med blant annet koronarsykdom, som på eget initiativ har sluttet med hjertemedisinene sine til fordel for kosttilskudd som inneholder selolje/olivenolje og vitamin K2. Det skriver RELIS, Regionale legemiddelinformasjonssentre, på sine nettsider.

- En del produsenter kommer med udokumenterte påstander – det må de slutte med. Det kan gi alvorlige konsekvenser, sier Madsen

Han er svært bekymret over utviklingen.

- Kosttilskudd erstatter ikke medisinsk behandling. Pasienter må ikke slutte med legemidler til fordel for kosttilskudd. Vi får meldinger om at pasienter slutter med medisinene sine på bakgrunn av overdreven markedsføring. Produsentene må først og fremst ta seg sammen og gi skikkelig informasjon. Det er ikke lov å komme med medisinske påstander som ikke er godkjent av myndighetene, sier Madsen.

LES OGSÅ: Mangel på vitamin B12

ANBEFALES: I følge Statens Legemiddelverk er Omega 3 bra for deg. Foto: Foto: NTB Scanpix
ANBEFALES: I følge Statens Legemiddelverk er Omega 3 bra for deg. Foto: Foto: NTB Scanpix

Grupper som ka​​​n ha behov for kosttilskudd

Med et variert og sunt kosthold, er kosttilskudd unødvendig, skriver Helsenorge. Et kosthold i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger gjør at de fleste får i seg det de trenger av næringsstoffer gjennom maten de spiser.

Det finnes likevel personer som kan ha nytte av kosttilskudd. Ifølge Helsenorge bør disse gruppene vurdere tilskudd:

Personer med lavt energiinntak (6,5-8 MJ/dag) bør vurdere å ta et multivitamin-mineraltilskudd i tillegg til kostholdet

Personer som har meget lave energiinntak (mindre enn 6.5 MJ/dag) bø​r alltid ta et multivitamin–/ mineraltilskudd i tillegg til kostholdet. Dette gjelder spesielt eldre som spiser lite.

Personer med lavt immunforsvar (som følge av intensiv behandling mot f.eks infeksjoner, kreft)

Personer med sykdommer som gjør at næringsstoffer tas dårlig opp i kroppen (malabsorbsjonstilstander)

Personer som har fjernet deler av mage-tarmkanalen etter kirurgiske inngrep (for eksempel fedmeoperasjon)

Personer med omfattende matvareoverfølsomhet. For eksempel vil de fleste som utelater meieriprodukter fra kostholdet ha behov for kalsium- og jodtilskudd.

Enkelte kan ha behov for jerntilskudd. Dette gjelder særlig kvinner som menstruerer.

Kvinner i fertil alder bør ta folat hver dag fra én måned før forventet befruktning og graviditetens første 2-3 måneder.

Kvinner i fertil alder fra ikke-vestlige land har høyere forekomst av vitamin D-mangel enn etnisk norske kvinner. De som ikke har et tilstrekkelig inntak av vitamin D, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd daglig i perioder av året med lite sol. ​

LES OGSÅ: Vanndrivende naturmedisin

KOSTTILSKUDD: Erstatter ikke medisinsk behandling. Foto: Foto: NTB Scanpix.
KOSTTILSKUDD: Erstatter ikke medisinsk behandling. Foto: Foto: NTB Scanpix.

Vær forsiktig

Ifølge Madsen og Helsenorge er det altså unødvendig med kosttilskudd til friske mennesker med en variert kost.

- For de fleste mennesker gjør det ingenting fra eller til, sier Madsen, men legger til:

Noen kosttilskudd kan ødelegge, redusere eller forandre virkningen på legemidler. Bruker du legemidler bør kosttilskudd bare brukes i samråd med legen, ellers kan det gå aldeles galt.

Les også: Gravide advares mot stoff i kosttilskudd

Erstatningssalt må du være forsiktig med hvis du har hjertesvikt og bruker medisiner som gjør at du får høyere kaliumverdier i blodet. Det kan være farlig, og du kan i verste fall få kaliumforgiftning.

Plantelegemidler som Johannesurt, som tradisjonelt brukes mot depresjon, kan øke nedbrytningen av en rekke legemidler. Johannesurt finnes i forskjellige preparater, og kan føre til at legemiddelet mister sin virkning. Spesielt pasienter som er organtransplantert og bruker legemidler som hindrer avstøtning, bør være varsomme. Johannesurt kan også forstyrre virkningen av Marevan og p-piller.

Ginkgo biloba (kinesisk urt) kan gi økt risiko for blødning under operasjon.

- Og så er det en utfordring at det stadig kommer nye kosttilskudd. De hevdes banebrytende, men vi vet ikke hvordan dette virker sammen med legemidler. Pasienter som har alvorlige lidelser og bruker legemidler skal være forsiktig med å hoppe på slike ting. Veldig mye er helt uten okumentasjon og gir ingen effekt, sier Madsen.

Han presiserer at ingenting kan erstatte variert kost.

LEGESVAR: Spørsmål om bruk av helsekostpreparater

Uenig med Madsen

Au Naturel, en av Norges største leverandører av kosttilskudd, som blant annet fører merkene Solaray og BioCare, forteller at de er svært nøye med å følge lovverket.

- Ved fast bruk av legemidler i forhold til kroniske sykdommer og ved bruk av livsnødvendige medikamenter som Marevan anbefaler vi alltid kunder som ringer til oss om å konferere med legen sin. Det har alltid vært vår holdning. Vi følger det lovverket som vi skal følge, men jobber alltid med ennå bedre merking, sier Kathrine Hafstad, medarbeider i Solaray.

Les også: Disse medisinene bør du ikke ta sammen med kosttilskudd

Hun forteller at de ikke er enige i at det kun er Omega 3, vitamin D og folsyre som har positiv effekt på helsen.

- Det er vi ikke enige i, da hadde vi ikke drevet med dette. Det finnes rikelig med litteratur som beskriver ulike stoffers konkrete kjemiske virkning i kroppen. På samme måte som vitamin D har effekt fordi det virker inn på konkrete kjemiske prosesser i kroppen, så gjør også andre stoffer, som for eksempel magnesium det. Vi har også mye tilbakemeldinger fra kunder som bekrefter at det har en positiv effekt. Det han sier får stå for hans regning, vi er klar over at den yrkesgruppen ofte mener det. Litt av problemet er at det er lite forskning på området, sier Hafstad.

Har du spørsmål om kosthold, overvekt, undervekt, dietter, kosttilskudd og matvarevalg? Send inn ditt spørsmål til klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start
Siste nytt
22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus