Sprøytemidler i tysk øl:Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

GLYFOSAT-ØL: Tysk øl kan inneholde nesten 300 ganger grenseverdien for rester av sprøytemiddelet glyfosat.
GLYFOSAT-ØL: Tysk øl kan inneholde nesten 300 ganger grenseverdien for rester av sprøytemiddelet glyfosat. Foto: Samuel Schlagintweit / Umweltinstitut München e.V.
Artikkelen fortsetter under annonsen

14 kjente ølmerker i Tyskland viser urovekkende rester av verdens mest brukte sprøytemiddel i landbruket, glyfosat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De oppsiktsvekkende opplysningene fra miljøorganisasjonen Miljøinstituttet i München, (Umweltinstitut München e.V.) kommer to måneder før Tyskland skal feire 500-årsjubileet for den bayerske renhetsloven for øl.

Den fastslår at ingrediensene i øl kun får være vann, malt og humle. Nå viser det seg altså at selskapet Monsanto også bidrar med sitt omdiskuterte sprøytemiddel glyfosat, som her i landet er kjent under merkevaren RoundUp.

Les også: Forbered deg til tidenes ølfest i Bayern!

300 ganger grenserverdien

– Glyfosat hører ikke hjemme i øl, skriver Miljøinstituttet på sin hjemmeside, og legger til at Verdens helseorganisasjon WHO mener sprøytemiddelet kan være kreftfremkallende for mennesker.

Kreftfaren går fram av en artikkel FN-forskerne publiserte i tidsskriftet The Lancet.

Det høyeste nivået på sprøytegift som ble funnet, var 29,74 mikrogram i et brygg fra verdens største bryggeriselskap, Anheuser-Busch InBev. Det er nesten 300 ganger tillatt grenseverdi på 0,1 mikrogram i drikkevann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du sjekke glyfosat-innholdet i ditt tyske favoritt-øl.

Les også: Vær forsiktig med RoundUp'en - FNs helseorganisasjon varsler kreftfare

– Du må drikke 1000 liter dagen

Bryggeriene, den tyske bondeorganisasjonen DBV og det tyske Føderale institutt for risikoanalyse BfR avviser at glyfosatrestene i øl innebærer noen helserisiko, melder kringkastingsselskapet DW.

– En voksen person må drikke omtrent 1000 liter øl om dagen for å fordøye tilstrekkelige mengder til at det blir helseskadelig, sier risikoinstituttet BfR.

I EU pågår det nå en diskusjon om tillatelsen til bruk av glyfosat skal forlenges. EUs Mattilsyn EFSA, som også Norge er underlagt, avviser WHOs påstand om kreftfare, melder DW.

Også Mattilsynet beroliger om stoffet.

«Glyfosat er undersøkt mht. mulighet for å gi genskader, kreft, reproduksjonsskader og skader på nervesystemet, men ingen alvorlige effekter ble funnet», skriver Mattilsynet.

Les også: – Vin- og ølprodusenter jukser og trikser i produksjonen