Meny

– Unødvendig med antibiotika mot urinveisinfeksjon

Overforbruk av antibiotika kan medføre at vi dør av sykdommer det egentlig har vært enkelt å behandle. Foto: Colourbox
Overforbruk av antibiotika kan medføre at vi dør av sykdommer det egentlig har vært enkelt å behandle. Foto: Colourbox

Overforbruk av antibiotika kan føre til unødvendige dødsfall.

Viktige tiltak i regjeringens handlingsplan

  • Fastleger og legevaktsleger skal få tilbud om å delta i grupper med kollegabasert gjennomgang av egen forskrivningspraksis av antibiotika
  • Fastleger, legevaktsleger og leger på sykehjem skal få tilbud om individuelle veiledningsbesøk om riktig antibiotikabruk
  • Fastlegens elektroniske pasientjournal skal utformes slik at legene får hjelp til å ta riktige beslutninger om antibiotika. Journalene skal i 2017 kobles mot faglige retningslinjer for antibiotika
  • Helsedirektoratet skal i løpet av 2016 vurdere informasjonskampanjer mot befolkingen om antibiotikabruk og antibiotikaresistens
  • Gyldighetstiden for resept på antibiotika skal reduseres
  • De regionale helseforetakene vil i 2016 få i oppdrag å starte innføringen av antibioikastyringsprogrammer i sykehus som skal redusere bruken av bredspektret antibiotika
  • Tannlegeforeningen vil opprette en fagkomité som skal føre til at faglige retningslinjer for antibiotikabruk blir bedre kjent og implementert i tannhelsetjenesten

Kilde: Regjeringen.no

– Det er veldig viktig å få ned forbruket av antibiotika. Overforbruk av antibiotika fører til resistens, og da blir ikke medisinene lenger like effektive når vi får sykdommer som krever antibiotikabehandling, sier Petter Brelin.

Han er fastlege i Halden og leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Tidligere i år lanserte helseminister Bent Høie nasjonal handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Målet er å bekjempe antibiotikaresistens gjennom redusert bruk av antibiotika, og målsetningen er å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020.

Les også: Over 50.000 nordmenn får unødvendig antibiotika

Virker ikke lenger

Ifølge Brelin er det av stor betydning at vi tar dette på alvor.

I verste fall blir følgene av overforbruket at vi dør av sykdommer det egentlig har vært enkelt å behandle.

Brelin mener de fleste norske leger er gode til å holde igjen når det gjelder bruk av antibiotika.

Mange andre steder i verden, som for eksempel i middelhavslandene, er det langt større forbruk av disse medisinene.

– Likevel kan også vi bli bedre. De mest vanlige sykdommene det skrives ut unødvendig antibiotika mot, er luftveisinfeksjoner og urinveisinfeksjon. Mange av disse infeksjonene skyldes ikke bakterier, og medisinene har derfor ingen effekt, sier han.

Les også: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

(Saken fortsetter under)

Hvis du ellers er frisk, bekjemper kroppen som regel selv en luftveisinfeksjon eller urinveisinfeksjon. Foto: Colourbox
Hvis du ellers er frisk, bekjemper kroppen som regel selv en luftveisinfeksjon eller urinveisinfeksjon. Foto: Colourbox

En realitet

– Da det for noen år siden ble ropt varsko om at enkelte bakterielle infeksjoner ikke kunne behandles på grunn av antibiotikaresistens, var både leger og pasienter sikre på at den farmasøytiske verden snart ville finne en ny kombinasjon og løsning, sier lege Kjell Vaage.

Etter mange år som allmennlege i Bergen, har han arbeidet som lege på Gran Canaria siden 2006, og han er svært opprørt over overforbruket i området.

Løsningen Vaage nevner har imidlertid ingen funnet, og bakteriene blir ifølge legen på kort tid resistente for de nye medikamentene.

– Resultatet er en alvorlig global krise der en rekke farlige bakterier ikke lar seg stoppe. Dette er ikke lenger noe framtidsmareritt, for allerede nå kan lek i hagen med skrubbsår på kneet føre til en alvorlig infeksjon med døden til følge, sier han.

Les også: Kombinasjon av tre antibiotika tar livet av multiresistente bakterier

Sjelden behov

Det er derfor ikke uten grunn at helsemyndighetene i Norge har slått alarm og startet en intensiv omskolering for leger.

– Antibiotikaresistens har oppstått på grunn av feilbruk og overforbruk, og i dag er situasjonen kommet så langt at vi snart kun kan bruke antibiotika ved infeksjoner som er truende for liv og helse. For normalt friske mennesker er det nesten ikke tilfelle, og det er derfor svært sjelden behov for antibiotikabehandling, sier han.

Les også: Chilensk antibiotika gir norsk lakseopptur

(Saken fortsetter under)

Mens leger i Norge altså allerede er ganske forsiktige med å dele ut antibiotikakurer, er det ifølge lege Kjell Vaage annerledes på Gran Canaria. Foto: Colourbox
Mens leger i Norge altså allerede er ganske forsiktige med å dele ut antibiotikakurer, er det ifølge lege Kjell Vaage annerledes på Gran Canaria. Foto: Colourbox

Oppfølging av lege

Vaage forteller at antibiotika i utgangspunktet skal brukes til pasienter som har redusert allmenntilstand og immunforsvar.

– Men snart kan antibiotika kun bli benyttet til de personene som er under alvorlig kreftbehandling eller er alvorlig hjerte- eller lungesyke. Altså der slik behandling er livreddende, sier han.

Mennesker med normal motstandskraft klarer nemlig å bekjempe de fleste infeksjoner uten medikamentell hjelp.

– For at dette skal fungere trygt, må de imidlertid ha nær oppfølging av sin lege ved infeksjoner for å få rett behandling, sier han.

Les også: Fastlegene må lukke medisinskuffen

Moderne blodprøver

Mens leger i Norge altså allerede er ganske forsiktige med å dele ut antibiotikakurer, er det ifølge Vaage annerledes på Gran Canaria.

– Her kan det virke som om tiden har stått stille når det gjelder dette. Her behandles fremdeles mange med feber og hoste med antibiotika og gjerne i sprøyteform med daglige oppmøter på legekontoret, sier han.

De fleste infeksjoner skyldes imidlertid virus, og da virker ikke antibiotika.

– Ved enkle rutiner og blodprøver kan vi med stor grad av sikkerhet avgjøre årsaken til infeksjonen.

Vaages oppfatning er at blodprøver er mangelvare ved mange legekontorer der han holder til.

Les også: FHI krever dugnad for antibiotikakutt

Mange dør

Vaage mener det er viktig å få med flere grupper i kampen mot antibiotikaresistens, som for eksempel turistene som besøker blant annet Gran Canaria.

Vaage mener de som arbeider med turistnæringen bør prioritere god informasjon.

– Hvert år dør allerede mer enn 25.000 mennesker helt unødvendig på grunn av antibiotikaresistens i Europa, og situasjonen forverres fra måned til måned. Dessverre er det en rekke land som fremdeles har en ukritisk holdning til denne globale krisen, så vi får håpe at endringen kommer raskt og at vi alle kan gjøre vårt for å bedre situasjonen, sier han.

Les også: Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennleger. Foto: Sykehuset i Østfold
Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennleger. Foto: Sykehuset i Østfold

Ikke så lett

Brelin understreker at det likevel ikke er så enkelt som det kanskje høres ut å redusere forbruket.

– Det høres sikkert lett ut, for legene kan vel bare slutte å skrive ut resepter. Så enkelt er det dog ikke. Hvis vi lar være å skrive ut resept på antibiotika til pasienter som virkelig trenger det, kan jo det være katastrofalt. Det er i blant vanskelig å skille mellom en bakterie- og virusinfeksjon, og det er vanskelig vite hvem som er så alvorlig syke at de trenger medisiner og hvem som klarer seg greit uten, sier han.

Som regel vil imidlertid altså en blodprøve avgjøre om det er snakk om bakterie- eller virusinfeksjon.

Les også: Frykter at forsikringsselskap skal bruke data fra treningsapper mot deg

God hygiene

Og selv om vi her i Norge i mindre grad overbehandles med antibiotika, er det ikke uten betydning at det skjer andre steder i verden, som for eksempel rundt Middelhavet.

– Vi nordmenn er glade i å reise. Blir du syk i utlandet og drar med det resistente bakterier hjem, hjelper det jo lite at du har brukt lite antibiotika tidligere i livet. Det er også uten betydning om du ble smittet av bakteriene hjemme eller i utlandet, sier Brelin som oppfordrer alle til god hygiene når de er ute og reiser.

Les også:

Disse bør ikke trene

Slik vurderer legen om du er syk eller "bare" sliten

Dette kan du kreve av fastlegen din

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 – Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lovproblemer i kø for Netanyahu16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes
Siste nytt
17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46Penger– Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLovproblemer i kø for Netanyahu16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus