Forskere: – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen

Godt nytt for sjokoladeelskere. Foto: Colourbox.com.
Godt nytt for sjokoladeelskere. Foto: Colourbox.com.

De som spiste sjokolade regelmessig, gjorde det bedre i kognitive tester, ifølge ny studie.

I en ny studie som er publisert i tidsskriftet Appetite, har forskere undersøkt sammenhengen mellom det å spise sjokolade regelmessig og kognitiv funksjon.

Resultatet av studien må sies å være oppløftende for sjokoladeelskere, og dem er det en del av i et land som er på verdenstoppen i sjokoladespising. I 2012 satte vi nordmenn til livs i snitt åtte kilo sjokolade.

Forskerne fra Australia, USA og Luxemburg fant at det å spise sjokolade jevnlig var positivt knyttet til kognitive prestasjoner, uavhengig av deltagernes andre kostholdsvaner.

Studien er basert på analyser av data fra 968 deltagere i alderen 23 til 98 år, som hadde gjennomført en rekke kognitive tester i forbindelse med at de deltok i studien Maine-Syracuse Longitudinal Study.

Forskerne peker selv på noen svakheter ved studien, blant annet at deltagerne selv rapporterte om sitt sjokoladeinntak og at de ikke ble bedt om å skille mellom mørk sjokolade, melkesjokolade eller hvit sjokolade. Det er gjerne stoffer det er mye av i mørk sjokolade som regnes som gunstige for helsa.

De understreker at studien ikke gir grunnlag for å trekke noen sikre konklusjoner om sammenhengen mellom sjokoladespising og kognitiv funksjon, og mener det vil være verdifullt å undersøke dette videre i studier som går over lang tid.

Forskerne skriver i Appetite at det vil være bra om man kan finne et kosthold som kan bidra til å utsette eller bremse kognitiv svekkelse, i og med at det finnes så lite behandling mot demens.

– Det er klart at ulike næringsstoffer i mat påvirker hjernen. Funnene våre støtter kliniske forsøk som antyder at regelmessig inntak av kakaoflavanoler kan ha en gunstig effekt på kognitiv funksjon og muligens beskytte mot vanlig aldersrelatert kognitiv svekkelse, konkluderer forskerne.

Man skal aldri legge for mye vekt på resultatet av en enkeltstudie, selv om det er et resultat man liker. Når det kommer til sjokolade, har det riktignok vært en rekke studier de senere årene, som har pekt på mulige positive helseeffekter av å unne seg godsaken jevnlig. Blant annet har svenske forskere funnet en sammenheng mellom sjokolade og redusert risiko for slag og flere studier de senere årene har pekt på at sjokolade kan være bra for hjertet.

Les også:

– Stoff i te, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes

– Sjokolade kan være bra for hjertet

- Sjokolade beskytter hodet og hjertet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus