Nye funn i gåten om overgangsalderen

Biologer har lenge undret seg over hvorfor kvinner mister evnen til å få barn rundt den siste tredjedelen av livene sine. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Biologer har lenge undret seg over hvorfor kvinner mister evnen til å få barn rundt den siste tredjedelen av livene sine. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Overgangsalderen hos kvinner er antageligvis en ren naturlig tilfeldighet, ifølge en fersk studie.

Biologer har lenge forsøkt å finne ut hvorfor kvinner mister evnen til å få barn når de blir eldre.

Forskere klør seg rett og slett i hodet over hvorfor hunner fra en rekke arter, blant annet spekkhoggere og mennesker, fortsetter å leve lenge etter at de ikke kan få barn lenger?

Les også: Sjekk om du er i faresonen for å komme i tidlig overgangsalder

– Et paradoks

– Menopause er et evolusjonært paradoks, sier Hazel Nichols, som er biolog ved Liverpool John Moores University og ledende forfatter av studien.

– Å tidlig miste evnen til å få barn synes å stride med prinsippene i naturlig seleksjon, hvor videreføring av gener til den neste generasjonen er hovedmålet.

Nichols påpeker videre at hunner blant de fleste pattedyr får barn til de er kommet langt opp i årene.

Les også: Overgangsalder: Symptomer og gode råd mot plagene

«Bestemor-hypotesen»

Evolusjonærbiologer har kommet med ulike forklaringer på den utvidede levetiden.

«Bestemor-hypotesen» sier at kvinner lever lengre enn de er fruktbare for å hjelpe med oppdragelsen av barnebarn, og at de dermed styrker sannsynligheten for at deres egne gener skal overleve.

I dette scenarioet drives bestemødrene av et biologisk imperativ, forklarer Nichols til AFP.

Selv blant spekkhoggere har forskere vist at hunner holder seg sammen med ungene sine, og at de sannsynligvis lærer dem jaktstrategier.

En tilfeldighet

En annen teori sier at overgangsalderen ikke gir noen fordel i den darwinske kampen om å videreføre gener fra én generasjon til den neste, men at den bare er en tilfeldighet som resulterer i et avvik i aldringsprosessen.

– Ulike deler av kroppen blir eldre på ulike tider, på den samme måten som enkelte deler av en bil slites ut før andre, sier Nichols.

Tanken her er at moderne medisin og ernæring har ført til at den evolusjonære prosessen blir overgått, noe som forlenger den menneskelige levetiden utover hva som er «naturlig».

Les også: Kvinner kan plages av hetetokter i opptil 14 år

Undersøkte 26 forskjellige arter

For å komme til bunns i hva som var riktig, undersøkte Nichols og kollegene hennes data fra 26 forskjellige arter pattedyr. Etter undersøkelsene fant de at ingen av teoriene var tilstrekkelige til å kunne forklare gåten om overgangsalderen hver for seg, men at et sammenhengende bilde dannet seg da de ble kombinert.

– Levetiden etter overgangsalderen ser ut til å oppstå ved en tilfeldighet, sier Nichols i en e-post til AFP.

– Men så kommer evolusjonær «tukling» på toppen av dette for å forlenge levetiden blant arter som drar nytte av at hunner tar vare på sønnene og barnebarna sine.

Blant spekkhoggere er båndet så sterkt at «mange spekkhoggerkalver dør året etter morens død», sier Nichols.

Funnene ble publisert i Biology Letters, et tidsskrift fra Britain's Royal Society.

Les også: – Økt seksuell nytelse er mulig etter overgangsalderen

Oversatt og tilrettelagt av Sverre Frugård / ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus