Meny

Kronisk hjertesvikt:

100.000 er rammet av den «ukjente» hjertesykdommen

HJERTESVIKT: – Opplever du å bli sliten og tungpustet uten grunn, så søk legehjelp og ikke gi deg før du får hjelp, sier Kari Tangstad. Hun har pacemaker, kunstig hjerteklaff og diagnosen hjertesvikt, men lar ikke sykdommen stoppe seg i å gjøre det hun trives med, som å kjøre motorsykkel. Foto: Jørn Grønlund
HJERTESVIKT: – Opplever du å bli sliten og tungpustet uten grunn, så søk legehjelp og ikke gi deg før du får hjelp, sier Kari Tangstad. Hun har pacemaker, kunstig hjerteklaff og diagnosen hjertesvikt, men lar ikke sykdommen stoppe seg i å gjøre det hun trives med, som å kjøre motorsykkel. Foto: Jørn Grønlund

Kari (56) lever godt med hjertesvikt.

Kronisk hjertesvikt:

Ved hjertesvikt er hjertets evne til å pumpe blod til resten av kroppen nedsatt. Det fører til tung pust, tretthet, hjertebank, væskeansamling og hevelse i kroppen fordi blodforsyningen til enkelte organer blir for dårlig.

Begge kjønn rammes, men hjertesvikt forekommer ti år tidligere hos menn enn hos kvinner. Risikoen for hjertesvikt øker med alderen - omtrent 75 prosent av hjertesviktpasientene er over 75 år.

Cirka 75 prosent av all hjertesvikt skyldes tidligere hjerteinfarkt eller høyt blodtrykk. Hjertesvikt behandles med livsstilsendring og legemidler. Prognosen avgjøres av pasientens alder og kjønn, årsaken til hjertesvikten og hvor stor skade det er på hjertet.

(Kilde: Helseleksikonet.no)

----

Symptomer på kronisk hjertesvikt:

(Kilde: Helseleksikonet.no)

----

Aktuelt fra Helseleksikonet.no:

Kari Tangstad (56) trodde den utmattende trettheten og tungpusten bare var en etterreaksjon på skilsmissen.

Heldigvis møtte hun en lege som tok henne på alvor.

Hjertesvikt

– Bare det blir oppdaget tidlig, kan man leve et godt og aktivt liv selv om man får en diagnose som høres fryktelig skremmen de ut. Selv har jeg vært heldig i det uheldige. Jeg kom til en lege som tok symptomene mine på ytterste alvor. Det er viktig, for ellers er det ikke godt å si hvordan det ville gått, sier Kari til ukebladet Hjemmet.

Selv med legehjelp ble det mye drama en periode,

– Men nå føler jeg meg trygg på at dette skal gå bra. Jeg har hjertesvikt, men lever helt normalt. Jeg kjører motorsykkel, står på snowboard, går tur med hundene, jobber og har det egentlig helt ålreit.

Kari Tangstad smiler blidt. Vi er hjemme hos henne på Nøtterøy uten for Tønsberg.

Her bor hun i en enebolig sammen med en foster sønn og tre gatemixhunder. Skjønne skapninger som ingen ville ha – ikke før Kari kom og forbarmet seg over dem. Så om hjertet ikke fungerer helt perfekt, så er det stort og varmt i alle fall.

Les også: Barn kan også få hjertestans

Våknet «ferdig sliten»

Karis problemer begynte høsten 2008. Hun, som alltid hadde hatt mye energi, ble plutselig så fryktelig sliten.

Det er opp til legen å vurdere om du er syk eller «bare sliten».

– Jeg har alltid hatt stålhelse og tenkte overhodet ikke på at jeg kunne være syk. Jeg var blitt skilt en tid tidligere og hadde fått livet mitt snudd opp ned. Det var nok bare en etterreaksjon på dette, på å bli alene med til sammen tre barn, på å måtte begynne å jobbe igjen, tenkte jeg.

Men da det ikke ga seg, da jeg fortsatte å våkne like utmattet som da jeg la meg, uansett hvor mye jeg sov, da absolutt alt ble et ork, tenkte jeg at kroppen min trolig manglet noe.

Dermed gjøv hun løs på alt det reklamen fortalte at hun kanskje trengte.

– Q10. Haibrusk. Magnetplater under sengen. You name it...

Da trettheten hadde vart så lenge at hun var blitt vant til å våkne «ferdig sliten», som hun sier, kom også tungpusten. Da gikk Kari til fastlegen. Men han fant ikke noe galt. Mente at det bare hadde blitt for mye for henne.

– Jeg opplevde at jeg ikke ble hørt. Og i ettertid har jeg byttet lege. Jeg tror kanskje at han jeg hadde var litt lei av syke folk, kommenterer hun tørt.

Les også: Med hjerte på skjermen

Puls på 30

En vinter på tomgang. Slik beskriver Kari tiden som fulgte.

– Hadde jeg visst det jeg vet i dag, skulle jeg gått videre, krevd å bli nærmere utredet. For ingen skal gå med de symptomene jeg hadde over lengre tid uten å søke hjelp hos noen som evner å gi det.

Selv fikk hun hjelp bakveien, som hun sier selv. En venn av en venninne var sykehuslege.

– Da jeg fortalte ham at jeg slet med å få puste og at jeg konstant var utmattet, syntes han det var grunn til bekymring. Da han målte pulsen min til 30 slag i minuttet, sørget han for å få lagt meg inn på sykehuset i Tønsberg. Og der fant de ut av det. Jeg hadde hjertesvikt. Det er en sykdom som kjennetegnes ved at hjertet, av ulike årsaker, ikke har kraft nok til å pumpe nok blod rundt i kroppen.

Kari tok diagnosen med fatning. Hun følte seg godt ivaretatt og tenkte at dette skulle gå bra.

Hun fikk operert inn pacemaker, hjertefrekvensen ble justert til riktig nivå, og hun fikk nødvendige medisiner. Dermed begynte kroppen å fungere igjen. Og Kari var lettet.

Men det skulle ikke vare så lenge.

Les også: Rishospitalet tok ut pasients hjerte, men donorhjertet kom aldri

En følelse av å drukne på land

Noen måneder etter at hun fikk operert inn pacemakeren, var Kari på hyttebesøk hos venner i Havna på Tjøme. Det var mange trapper opp og hun bar på tunge poser.

Da kom den fryktelige tungpusten til bake.

– Inne i hytta fikk jeg en følelse av at det ikke var nok luft i rommet. Jeg måtte ut. Der ute – omgitt av svaberg og med frisk luft nok til en hel verden, opplevde jeg det fryktelige: Jeg fikk ikke puste!

Les også: Lær deg å kjenne de første symptomene på hjertesykdom

– Det var som om jeg druknet – på land. I det øyeblikket kjente jeg på panikken.

Men det varte heldigvis ikke så lenge. Kari kom seg til bake til Tønsberg og sykehuset. Der fant de nå årsaken til hjertesvikten. Hun hadde lekkasje i en hjerteklaff. Hjertet pumpet derfor ikke nok blod rundt. Det hadde ført til vann i lungene og dermed den fryktelige følelsen av å drukne.

Les også: Flere i Norge dør av demens

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HJERTESVIKT: Kari lever et aktivt liv på mange plan, og ikke minst med de tre hundene Corinne, Bali og Alice som hun tok til seg da ingen andre ville ha dem. Foto: Jørn Grønlund
HJERTESVIKT: Kari lever et aktivt liv på mange plan, og ikke minst med de tre hundene Corinne, Bali og Alice som hun tok til seg da ingen andre ville ha dem. Foto: Jørn Grønlund

Stor operasjon

– Å sette inn en pacemaker uten å reparere feilen, kan sammenlignes med å skru opp en vannkran for fullt – på dårlig pakning. Det fungerer dårlig, konstaterer Kari. Hun ble fraktet i ambulanse fra Tønsberg til Rikshospitalet.

Der ble brystkassen åpnet og en mekanisk hjerteklaff satt inn. Kari bretter opp genseren og viser oss arret.

Det går fra kragebenet og ned. Det er ikke pent. Men det gjør ingen ting. Hun puster greit igjen. Det er det eneste som betyr noe.

– Operasjonen var stor og det var ikke helt godt etterpå, men jeg kom ut av dette også uten angst. Det har jeg forstått at alle slett ikke gjør, sier hun.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

Far døde av hjerteinfarkt

Kari har gått på hjerteskole og lært mye om et hjertevennlig kosthold. Hun har tatt flere grep for å kunne holde hjertet – og resten av kroppen – så frisk som mulig, lengst mulig.

– Jeg starter dagen med en kopp sitronvann med ingefær og honning, spiser mest mulig rene råvarer, går daglige turer og har selvsagt stumpet røyken. Ved siden av tar jeg både blodfortynnende piller og blodtrykkssenkende.

– Lenge tok jeg også kolesterolsenkende, men disse tolererte kroppen dårlig. Dessuten hadde livsstilsendringene bidratt til å få kolesterolet, som viste seg å være altfor høyt, ned på et ok nivå, sier Kari.

Les også: Dette sier kolesterolet om helsen din

Karis far døde av hjerteinfarkt bare 60 år gammel.

Selv føler hun seg heldig som har fått så god hjelp og oppfølging. På hjerteskolen lærte hun betydningen av at man ikke blir et «hjertetroll», en som bruker hjertesykdommen som unnskyldning for ikke å være aktiv.

Hun har også lært at det ikke er farlig om pacemakeren slår inn en gang iblant, eller pusteproblemene melder seg sporadisk. Det kan være skremmende, men nå klarer hun å ta det med ro. Og så går det over.

– Så jeg går ikke rundt og er redd for hjertet. Da begrenser man jo livet. Det er som å være bitter. Det går bare ut over deg selv, sier hun.

Les også: Nekter å gi opp håpet om et normalt liv

Det viktigste du kan gjøre selv:

Pass på blodtrykket ditt! Til tross for at 100.000 lider av hjertesvikt i Norge, er det generelt sett liten kjennskap til denne sykdommen hos folk flest.

En stor undersøkelse gjennomført i 2014 viste at færre enn 10 prosent av befolkningen hadde kjennskap til symptomene knyttet til hjertesvikt.

Det står i kontrast til en stadig økt kjennskap til andre hjertesykdommer som infarkt , slag og flimmer.

Les også: De første tegnene på hjertesykdom

– Kanskje er årsaken at symptomene ved hjertesvikt er lett å forveksle med andre lidelser, sier fagsjef i Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke, Inger Elling.

Hun forteller at hjertesvikt oppstår når hjertets pumpeevne over tid ikke fungerer godt nok. Når pumpeevnen avtar, blir mer blod stående igjen i blodårene i lungene. Det fører til at trykket i blodårene blir høyere og at væske kan sive ut i lungevevet.

– Det fører igjen til at man blir tungpustet. Og tungpust og tretthet er de vanligste symptomene man skal være på vakt overfor – og søke legehjelp for, sier Inger Elling.

Les også: – Gen kan gi kvinner økt risiko for hjertesykdom

To typer hjertesvikt

Det finnes to typer hjertesvikt. En akutt form og en kronisk form for hjertesvikt.

– Den akutte oppstår ofte i forbindelse med et infarkt. Den kroniske, som er den absolutt vanligste, kan oppstå på grunn av høyt blodtrykk over tid, åreforkalkning, rytmeforstyrrelse , klaffefeil og et stoffskifte som ikke fungerer normalt.

– Det viktigste man kan gjøre selv for å forebygge sykdommen, er å holde blodtrykket under kontroll. Få det sjekket hos lege med jevne mellomrom, vær forsiktig med saltinntaket, ha et hjertevennlig kosthold generelt, unngå overvekt og vær i fysisk aktivitet, råder Elling.

Les også: Fant ingen negative helseeffekter av mettet fett

Det finnes mange grader av hjertesvikt og sykdommen er alvorlig. Men de aller fleste som rammes, kan likevel leve et normalt liv, uten store begrensninger.

– Utrygghet og angst er imidlertid en vanlig følgesvenn. Derfor er det viktig å ha noen å prate med og søke råd hos. Ved mange av landets sykehus er det nå etablert hjertesviktpoliklinikker hvor man kan få hjelp og støtte, sier Inger Elling.

Les også:

Disse helseproblemene bør du se opp for

Sjekk når det er greit å bruke legevakten

Hvilepulsen vår synker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane00:37 Budsjettenighet i USA00:09 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner
Siste nytt
00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane00:37VerdenBudsjettenighet i USA00:09VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus