Snikende smerter ved tennis- og golfalbue

SMERTEFULLT: Tennisalbue ble inntil nylig også kalt musearm, men denne betegnelsen brukes ikke lenger da den setter et feilaktig sterkt søkelys på bare en av mange mulige årsaker. Foto: NTB/Scanpix, Lisbeth Holtan
SMERTEFULLT: Tennisalbue ble inntil nylig også kalt musearm, men denne betegnelsen brukes ikke lenger da den setter et feilaktig sterkt søkelys på bare en av mange mulige årsaker. Foto: NTB/Scanpix, Lisbeth Holtan

Vanskelig å skjenke, holde en kopp eller arbeide med hånden? Da kan du være rammet av tennis- eller golfalbue.

Begge lidelsene har fått navn etter en sport - men det er slett ikke det eneste tennis- og golfalbue har til felles.

- Golfalbue (lateral epikondylitt) er smerter og uttalt ømhet på innsiden av albuen (mediale epikondyl), ofte med utstråling mot underarm og hånd, og de er ofte kroniske murrende, sier Bo Veiersted, lege og seniorforsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Smertene kan forverres ved kraftfull bruk av hånda, spesielt ved senkning av hånda nedover i håndleddet.

- Golfalbue kan gi betydelig nedsatt funksjon av arm og hånd, spesielt i manuelt anstrengende jobb, sier Veiersted.

Tennisalbue (lateral epikondylitt), er i følge Veiersted, smerter og uttalt ømhet på utsiden av albuen (laterale epikondyl), ofte med utstråling mot underarm og hånd, og også disse smertene er ofte kroniske murrende.

- Her kan smertene forverres spesielt ved løft av hånd oppover i håndleddet.

LES OGSÅ: Dette er frozen shoulder

Ble tidligere kalt musearm

Tennisalbue ble inntil nylig også kalt musearm, men denne betegnelsen brukes ikke lenger da den setter et feilaktig sterkt søkelys på bare en av mange mulige årsaker.

Til enhver tid er rundt 0,5 prosent i den generelle befolkning rammet av golfalbue, mens én til to prosent er rammet av tennisalbue. For begge lidelsene er prosentandelen betydelig høyere i manuelle yrker. Begge diagnoser er vanligere hos menn.

Veiersted forteller at ved lette tilfeller bør man avvente spontan heling, eventuelt redusere arbeidsbelastninger som reduserer tilhelingsjanse.

- Det er også en viss korttidseffekt av manipulasjon og eksentrisk trening. Tøyingsøvelser ser i tillegg ut til å ha langtidseffekt. Det er klokt å utvise forsiktighet med kortisonsprøyter.

LES OGSÅ: Nerveskader i armer og ben

Golfalbue og tennisalbue kan gi snikende smerter

Bo Veiersted mener at det er meget varierende hvor lenge smertene varer.

- De kan vare fra flere måneder, opp til ett til to år. En nylig engelsk studie viser at fem prosent av de med diagnosen får langvarige sykemeldinger.

Ifølge Helsedirektoratets nettsider kan tennis- eller golfalbue komme som et resultat av gjentatte, ensformige bevegelser, gjerne over flere år. Smertene kommer ofte snikende over tid.

Begge tilstander kan være svært smertefulle og føre til store utfordringer i hverdagen, både i arbeid og fritid, skriver helsenorge.no.

Dersom du har en jobb hvor du gjør de samme bevegelsene mange ganger, gjerne over en årrekke, kan du være utsatt for å få en av disse smertetilstandene. Her er noen eksempler fra helsenorge.no på hva som kan forårsake tennis- og golfalbue:

Mye bruk av tastatur og mus.

Bruk av ulike arbeidsredskap i samme bevegelsesbane over lang tid (frisørenes bruk av saks, tømrernes bruk av hammer, sag og skrujern og fiskernes gjentatte bevegelser med kniv i arbeid med fangst).

Arbeid ved samlebånd og produksjonslinjer med høye krav til effektivitet.

Manglende mulighet for korte pauser gjennom arbeidsdagen.

LES OGSÅ: Leddsmerter - Hva kan årsaken være?

Symptomer på tennis- og golfalbue kan være:

brennende følelse, svie, prikking, oppfattelse av knivstikk

verkende smerter på yttersiden (tennisalbue) eller på innsiden (golfalbue) av albuen

nedsatt bevegelighet i armen

stråling ned i underarmen eller opp i overarmen

smerter i fingrene (Det er ikke uvanlig at det å løfte en kaffekopp kan være smertefullt og vanskelig. Ved tennisalbue går smertene gjerne ut i peke- og langfinger, mens du kan få klare smerter i lille- og ringfinger ved golfalbue.)

klare smerter når du vrir arm og hånd

Behandling av tennis- eller golfalbue med treningsprogram

​Behandling av tennis- eller golfalbue bør alltid starte med et treningsprogram du må gjøre selv – ofte over minst tre måneder, i følge helsenorge.no. Fastlegen din kan enten hjelpe deg direkte med instruksjon i programmet eller henvise deg videre til behandlere som jobber med treningsprogrammene daglig.

Har du spørsmål om trening, muskler, ledd, ergonomi eller fysioterapi? Ta kontakt med vår fysioterapeut Roald Danielsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus