Forskning:

Eldre menn fikk mer sexlyst med testosteronkrem

Eldre menn som fikk testosteronsalve, fikk et testosteronnivå som er vanlig hos menn mellom 19 og 40 år. Med det økte nivået av hormonet, kom også økt sexlyst og flere sexøkter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Eldre menn som fikk testosteronsalve, fikk et testosteronnivå som er vanlig hos menn mellom 19 og 40 år. Med det økte nivået av hormonet, kom også økt sexlyst og flere sexøkter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Antall sexøkter og prestasjonsevnen økte sammen med lysten, viser ny studie.

Testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Mange eldre menn har testosteronnivåer langt under det som er vanlig hos friske, unge menn. Amerikanske forskere gjennomfører nå en rekke forsøk der de tester effekten av å behandle eldre menn med testosteron. Forskningen er støttet av National Institutes of Health.

I en studie som denne uken ble publisert i tidsskriftet The New England Journal of Medicine, ble 790 menn på 65 år eller mer, som hadde et lavt nivå av kjønnshormonet, bedt om å bruke en krem hver dag i ett år. En gruppe fikk en salve som inneholdt testosteron, mens en kontrollgruppe fikk en salve uten hormonet (placebo).

De som fikk hormonsalven, fikk et testosteronnivå som er vanlig hos menn mellom 19 og 40 år. Med det økte nivået av hormonet, kom også økt sexlyst, skriver Forskning.no.

Mennene rapporterte også om flere sexøkter og en økt prestasjonsevne. Kontrollgruppen opplevde ikke de samme endringene.

Les også: – Eldre har mer og bedre sex enn før

Ikke sunnere eller mer energiske

Studien som ble ledet av forsker og lege Peter J. Snyder, ved Perelman School of Medicine på University of Pennsylvania i Philadelphia, målte ikke bare deltagernes aktivitet på soverommet. Forskerne ville også undersøke om testosteronet gjorde de eldre mennene livligere på andre områder. Men det var ingen ting som tydet på at testosteronkremen gjorde dem raskere til fots, sunnere eller mer energiske. De rapporterte imidlertid om at de var i bedre humør, en endring man ikke så i kontrollgruppen.

– Det har lenge vært interesse for hvorvidt testosteron er en god behandling for aldersrelaterte plager hos menn. Denne studien gir svar på noen spørsmål om behandlingens mulige fordeler. Men som forskerne selv presiserer, vil det å finne ut om mulig risiko ved slik behandling kreve videre forskning, sier leder av The National Institute on Aging (NIA), Richard J. Hodes, i en pressemelding.

Les også: Professor: – Aldersforskjell i parforhold kan være en styrke

– Slappe menn skylder på testosteronmangel

Stadig flere norske menn får testosteron av legen, og gjerne fordi de har lite energi og motivasjon, meldte NRK i fjor.

– Dette er veldig i vinden nå. Folk som er for tykke og late, skylder på testosteronmangel i stedet for å holde seg i aktivitet og trene vekk litt av bukfettet, sier Anders Palmstrøm Jørgensen, overlege ved Oslo universitetssykehus og leder for Norsk endokrinologisk forening til Forskning.no.

Når man tilfører store doser testosteron vil kroppens egen produksjon gå ned. Og de fleste som slutter med testosteronsalver, vil oppleve en liten nedeperiode før produksjonen øker igjen forklarer overlegen.

Menn som er innenfor normalen hva gjelder testosteron, skal ikke ha behandling, understreket overlege i Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo, overfor NRK.

– Vår anbefaling er å reservere testosteron til de pasientene som vil ha god nytte av det. Det vil si menn der både klinikk og laboratorieprøver taler for testosteronmangel, sa Hortemo.

Les også: – Ikke vent til du er pensjonist med å planlegge hva du skal fylle tiden med

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus