Luftforurensing kan gi økt risiko for slag

Antall slag stiger når nivået av luftforurensing blir høyere. Det hevder en ny amerikansk studie.

– Som vi alle vet skyldes slag en rekke ulike årsaker. Vi identifiserte forurensing som en uavhengig risikofaktor, sier Longjian Liu, professor i befolkningshelse og biostatistikk ved Drexel Universitet i Philadelphia, som har ledet studien.

Hvert år dør 15.000 nordmenn av hjerneslag, som er den tredje vanligste dødsårsaken blant nordmenn. Koshold, røyking og lite aktivitet er risikofaktorer vi vanligvis forbinner med hjerneslag. Forurenset luft er enda en.

Forskningsrapporten er basert på luftforurensingsdata fra verdens to mest forurensende land, USA og Kina.

Les mer: – Dårlig luft gir økt risiko for hjerneslag

Flest slagtilfeller i forurensede områder

Liu og teamet hans fant ut at antall slag-tilfeller økte med 1,19 når den mest helseskadelige forurensningspartikkelen, PM2,5, økte med 10 mikrogram per kubikkmeter med luft. Med andre ord: flere får slag når luftkvaliteten er dårlig.

Videre fant forskningsgruppen at sørstatene i USA har høyest forekomst av partikkelen PM2,5 i landet. Der blir 4,2 prosent av befolkningen årlig rammet av slag, den største hyppigheten i USA. Veststatene har lavest forekomst av PM2,5 og lavest forekomst av slag, der 3 prosent av befolkningen får slag hvert år.

Liu mener at de med funnene sine har bevist en sammenheng mellom luftforurensing og slag, og at funnene er betydelige.

Les også: Symptomer på hjerneslag

– Byer og tettsteder mest utsatt

Tidligere har forskere ved University of Edinburgh kommet frem til en lignende konklusjon etter å ha analysert 103 studier fra 28 ulike land.

– Luftforurensning i form av gass eller partikler kan tydelig knyttes til sykehusinnleggelser og dødsfall som følge av slag. Tiltak for å redusere luftforurensning vil også kunne redusere tilfeller av slag, konkluderte forskerne i den studien som er publisert i tidsskriftet BMJ.

Da ABC Nyheter skrev om saken i 2015, forklarte seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, Christina Guerreiro at i Norge dreier problemet seg hovedsakelig om svevestøv (PM10 og PM2,5) og nitrogendioksid (NO2).

– Byer og tettsteder er mest utsatt. Når det gjelder NO2 er det gjerne høy konsentrasjon nær svært trafikkerte veier, men så fort du kommer et stykke unna går konsentrasjonen ned. For svevestøv er dette ikke tilfellet. Når høye konsentrasjoner av svevestøv oppstår er nivåene ofte ganske høye i hele sentrum av byen eller tettstedet, sa Guerreiro til ABC Nyheter den gangen.

Antall slagtilfeller varirer med årstider

Forskerne oppdaget også at antall slag-tilfeller varierte med årstider. Ifølge Liu skyldes dette både at luftforurensing også varierer med årstidene, og at varme og kulde er andre risiko-faktorer for slagpasienter.

– Pasienter med slag står i fare for å bli dehydrert på grunn av høye temperaturer om sommeren, og står i fare for å få lungebetennelse, influensa og andre luftveissykdommer om vinteren. Kvinner og eldre ser ut til å være mer sårbare for slag på grunn av luftforurensing og hjerte-relaterte sykdommer, sier professor Liu i en pressemelding.

Forskerne har brukt data fra 2010 til 2013 fra 1118 administrative sentre i 49 stater i USA, og 120 byer i 32 provinser i Kina. Funnene ble presentert på en internasjonal slagkonferanse i USA i februar.

Les også: Ny metode skal hjelpe slagpasienter med språkproblemer

Les også: Gir økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus