Kreftleger frykter todelt helsevesen

DYR BEHANDLING: – Selv om jeg ville gitt behandlingen til pasientene mine, kan jeg det ikke. Mens standard cellegift koster 10-12.000 kroner, er en pris på 1 millioner kroner per pasient per år uvanlig høyt, sier kreftlege om behandlingen Beslutningsforum sa nei til. Foto: Colourbox.com
DYR BEHANDLING: – Selv om jeg ville gitt behandlingen til pasientene mine, kan jeg det ikke. Mens standard cellegift koster 10-12.000 kroner, er en pris på 1 millioner kroner per pasient per år uvanlig høyt, sier kreftlege om behandlingen Beslutningsforum sa nei til. Foto: Colourbox.com

Tre kreftoverleger i Stavanger er bekymret for at dyre kreftmedisiner kan bli forbeholdt dem som kan betale selv.

Forrige uke sa Beslutningsforum for nye metoder nei til å betale for en kostbar og livsforlengende immunterapibehandling for en type lungekreft som rammer 600-700 pasienter årlig. Om lag 250 pasienter i denne gruppen vil være aktuelle for behandlingen. Andre nye behandlingsformer er godkjent, men det er fortsatt ikke avklart om det offentlige tar regningen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er bra at det offentlige helsevesenet er likt for alle. Derfor bekymrer jeg meg for en utvikling mot en gradvis todeling der de med gode forsikringer og mye penger vil kunne oppsøke private helsetjenester og få en annen behandling enn folk flest har mulighet til, sier Bjørnar Gilje. Han er seksjonsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) og arbeider med prostata- og brystkreft. Han får støtte av kollegene Ingvil Mjaaland og Tesfaye Madebo.

Les også: Kreftpasienter nektes medisin som kan forlenge livet deres

Madebo sier det er vanskelig å formidle til pasienter at de ikke kan få bedre og godkjent behandling fordi helsevesenet ikke tar regningen.

– Selv om jeg ville gitt behandlingen til pasientene mine, kan jeg det ikke. Mens standard cellegift koster 10-12.000 kroner, er en pris på 1 millioner kroner per pasient per år uvanlig høyt, sier Madebo om kreftbehandlingen Beslutningsforum sa nei til.

Også leder av Lungekreftforeningen, Rita Slåbakk, frykter at man beveger seg i retning av et todelt helsevesen.

– Vi kommer stadig nærmere et todelt helsevesen der de rikeste får bedre behandling i det private enn andre som må forholde seg til det offentlige, sa Slåbakk til ABC Nyheter forrige uke.

Les også: Hjelper immunforsvaret med å angripe de farligste kreftcellene

– Viser at forsikring er lurt

Immunterapilegemiddelet nivolumab kan forlenge livet til svært syke lungekreftpasienter i snitt seks til ni måneder sammenliknet med dagens cellegiftbehandling, viser analyser fra Statens legemiddelverk basert på studier utført av produsenten av legemiddelet.

Aleris Helse er en privat aktør som behandler pasienter med medisinen nivolumab. De fleste pasientene dekker behandlingen selv, men noen får den dekket fordi de har helseforsikring.

Administrerende direktør Grethe Aasved uttalte tidligere denne uken at situasjonen der det offentlige ikke dekker behandling som pasienten kan få privat, viser at det er lurt med helseforsikring.

– Dersom en skulle lete etter en grunn for å ha helseforsikring, så må det være slike tilfeller som de immunterapeutiske legemidlene aktualiserer, sa Aasved til Dagens Medisin.

Les også: – Immunterapi vil få store konsekvenser for behandlingen av kreft

– Kan ikke la oss presse til å betale urimelig mye

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at de jobber for å nå målet i kreftstrategien om raskt å tilby den beste behandlingen til norske kreftpasienter.

– Men at Norge er i en økonomisk posisjon som gjør det mulig for oss å satse offensivt på helse og tilby befolkningen et godt helsetilbud, betyr ikke at vi skal la oss presse til å betale urimelig mye for nye og dyre kreftlegemidler, sa Høie til ABC Nyheter forrige uke.

Les også:

Dette bør du spise for å unngå kreft

Mange liv kan reddes med tarmkreft-screening

– Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus