Ny forskning:

Partilojalitet kan måles på huden

<p>Nå har danske forskere funnet ut av politisk lojalitet enkelt kan måles. Bildet viser en ung amerikansk kvinne som har malt sitt politiske standpunkt på egen hånd under valgkampen i USA.</p>
Nå har danske forskere funnet ut av politisk lojalitet enkelt kan måles. Bildet viser en ung amerikansk kvinne som har malt sitt politiske standpunkt på egen hånd under valgkampen i USA. Foto: Brian Snyder / Reuters

Om du støtter et politisk parti gjennom medgang og motgang, kan det måles på huden din. Det viser ny dansk forskning.

Om du liker å holde dine politiske holdninger tett til brystet, bør du lese dette.

Danske forskere har nemlig funnet ut at folks politiske holdninger, enkelt kan måles ved hjelp av strøm, skriver Videnskab.dk.

Testet studenter med strøm

58 mannlige og kvinnelige studenter mellom 19 og 32 år ved Aarhus Universitetet deltok i forsøket. Forskerne så hvordan studentene reagerte på utsagn fra ulike politiske partier og politiske logoer.

For å måle deltakernes fysiske reaksjon på det de så og hørte, undersøkte forskerne hvordan huden deres ledet strøm fra pekefinger til langefinger. Dette er den samme metoden som en løgndetektor tar i bruk.

Les også: Norge får et nytt politisk alternativ

Svette avslører lojalitet

Mennesker begynner som kjent å svette når de blir oppstemt eller opphisset. Om deltakerne fikk en fysisk reaksjon (begynte å svette) ville det gi utslag i testen, ettersom fukt leder strøm raskere.

For å måle partilojalitetet viste forskerne bilder av logoene til de danske partiene Venstre og Socialdemokratiet i ti sekunder av gangen - og med ti sekunders mellomrom.

Gjennom dette forsøket så de danske forskerne at deltakerne som endret ledningsevnen mest, hadde størst partilojalitet.

Gruppen som ledet strømmen best, var 40 prosent mer partilojale enn de som reagerte minst, skriver forskningsnettstedet.

Les også: KrF mest fram på nyt måling - MDG tilbake

Likte det som kom fra eget parti

Deltakerne ble videre spurt om hvilket av de to parti de stemte på, og ble deretter bedt om å ta stilling til en rekke politiske forslag. På denne måten kunne forskerne se om deltakerne fulgte partinavnet eller den faktiske politikken til partiet.

Den ferske undersøkelsen viste at politiske forslag virket mer fornuftig når de kom fra det parti som personen likte.

– Den emosjonelle reaksjonen har å gjøre med at politiske forslag virker mer fornuftig når de kommer fra et parti som deltakerne liker, sier Michael Bang Petersen, professor ved Institutt for statsvitenskap ved Aarhus Universitetet til Videnskab.dk.

Les også: Høyre og Frps plan: Å stemple Ap som vingle-parti

Ap er et sutreparti, mener Erna Solberg

Timosjenkos parti forlater Ukrainas regjering

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus