Skal transplantere penis fra død mann

Amerikanske leger håper å revolusjonere kirurgien for krigsskadde veteraner.

Noen kommer hjem fra krigen med manglende lemmer, andre lider ubotelig hjerneskade. Men også andre former for krigsskader kan være svært ødeleggende for en mann. En del soldater har mistet penis på grunn av bomber eller andre angrep.

– Det er et flaut tema ingen ønsker å snakke om, sier Thor Wold, som er talsmann for amerikanske krigsveteraner.

Han tjenestegjorde selv som sanitetssoldat i Irak, og sier det er noe av det første sårede soldater brukte å spørre ham om.

– Er alt i orden der nede, doktor, brukte de å spørre meg. Kona mi er hjemme, og vi forsøker å få barn sammen når jeg kommer tilbake.

Nå vil leger ved Johns Hopkins-sykehuset i Baltimore forsøke å gjøre det de kan. De forbereder seg på landets første penistransplantasjon. Mottakeren er en amerikansk soldat som mistet størsteparten av penis og fikk alvorlige lyskeskader under en bombeeksplosjon da han var stasjonert i utlandet.

Les også: Storbritannia åpner for forsøk med livmortransplantasjon

Store skader

Dr. Richard Redett er med i kirurggruppa.

– Om du er en såret soldat som har vært gjennom en eksplosjon som har påført stor skade, og du har en svært stor defekt i lyskeområdet, mangler du kanskje ikke kun penis, men også skrotum, den nedre delen av bukveggen, lyskevev, deler av det indre låret. Vi har funnet ut hvordan vi kan ta dette vevet fra en donor og gi det til mottakeren, sier plastikkirurgen.

Legene regner med å gjennomføre 60 penistransplantasjoner for sårede veteraner. Den første kan skje en hvilken som helst dag. Legene venter kun på en donor som passer.

– Vi ser på alderen til pasienten og hudfargen. Det er hovedpunktene. I tillegg vil vi selvsagt ha en donor med en penis som fungerer, sier Carisa Cooney, forskningsleder ved Hopkins. Hun sier penis vil komme fra en avdød donor.

– Det er en spesiell forespørsel vi retter til familier på individuell basis. Dette er ikke noe som bare skjer automatisk fordi du har sagt ja til å være donor, sier Cooney.

Les også: Mann (62) som fikk kunstig hjerte har blitt helt frisk

Vanskelig operasjon

Det har vært gjennomført to penistransplantasjoner hittil. Den første i Kina i 2006 var mislykket. Den andre i Sør-Afrika i 2014 lyktes, og mottakeren var i stand til å befrukte sin partner kort tid etter operasjonen. Legene ved Hopkins håper det samme kan skje for deres pasient.

– For denne typen transplantasjon er det visse ting vi ser etter, som hvorvidt pasienten klarer å urinere gjennom penis, eventuelt spontan ereksjon. Dette er ulike grader av måloppnåelse vi ser etter, men jeg tror mye av det koker ned til hvor tilfreds pasienten er med operasjonen.

I fremtiden mener legene kirurgien kan anvendes ved fødselsdefekter eller for transkjønnede personer. Hittil er det forbeholdt sårede veteraner.

Se video om den sørafrikanske transplantasjonen her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus