Stikkprøve: – For lett for unge å kjøpe legemidler

En undersøkelse viser at man selger legemidler til mindreårige uten noen form for kontroll.
En undersøkelse viser at man selger legemidler til mindreårige uten noen form for kontroll. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Oslo (NTB): For å kjøpe legemidler andre steder enn på apotek er aldersgrensen 18 år. En ny undersøkelse viser at mange selger legemidler til mindreårige uten noen form for kontroll.

NRK sendte ut flere jenter på 17, 15 og 13 år for å kjøpe Paracet i en rekke butikker og apotek i Oslo-området. Resultatet av stikkprøvene karakteriseres av Statens legemiddelverk som oppsiktsvekkende.

På apoteker er det ingen aldersgrense for paracetamol-produkter, men der skal mindreårige kunder få råd og veiledning ved kjøp. Verken aldersgrense eller rådgivning ble fulgt opp av de fleste salgsstedene. I de fleste butikkene fikk jentene kjøpt tabletter til tross for aldersgrensen.

Les også: Leger reserverer seg uten grunn mot godkjente legemidler

Én butikk solgte Paracet selv om jentene avkrevd legitimasjon som viste at de ikke var gamle nok. Alle de 15 apotekene som ble oppsøkt solgte legemiddelet uten å stille spørsmål eller gi veiledning.

– Apotekforeningen har argumentert mot salg av paracetamol i butikk nettopp fordi kundene da ikke får råd med på veien. Hvis mindreårige har fått kjøpe paracetamol på apotek uten at de ansatte tok en samtale rundt bruken, så syns vi det er både oppsiktsvekkende og beklagelig, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.

Apotekerforeningen er også overrasket og mener resultatet av undersøkelsen er nedslående. Kommunikasjonssjef Jostein Soldal sier at dette er en skikkelig vekker for bransjen.

Les også: Nordmenn kaster medisiner for en halv milliard

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus