Italienske og franske pensjonister lever lengst i Europa

En ny studie viser at det i Spania, Frankrike og Italia er større sjanser for å leve til du blir gammel og grå. Norge kan ikke vise til de samme resultatene. Foto: Colourbox
En ny studie viser at det i Spania, Frankrike og Italia er større sjanser for å leve til du blir gammel og grå. Norge kan ikke vise til de samme resultatene. Foto: Colourbox

Ny studie kommer med dårlig nytt for briter, nederlendere og skandinaver.

I 2015 ble Norge for syvende gang kåret til det beste landet å bo i, målt ut fra det generelle utdanningsnivået i befolkningen, barnedødelighet, likhet mellom kjønn og bruttonasjonalprodukt per innbygger. Men det betyr ikke at vi lever lengst, tvert imot.

En gruppe forskere har sett på levetiden til pensjonister i 18 ulike europeiske land over en tid på to tiår. Resultatet, som er publisert hos British Medical Journal, viser at spesielt franskmenn og italienere går seirende ut av alderskonkurransen.

Les også: E-sigaretter bidrar til røykeslutt i England

Fattigdom og høyt fettinntak

Hellas, Kypros, Tyskland, Irland og senere østeuropeiske land ble ekskludert fra studien grunnet utilstrekkelige data på deres eldre del av befolkningen. Til gjengjeld kom Norge, Sveits, Andorra, Liechtenstein og San Marino med fordi vi grenser til EU-land.

Forskerne har fulgt nøye med på det gjennomsnittlige antallet mennesker i alderen 75-84 i 1991 som overlevde til de var mellom 85 og 94 i 2001. Deretter så de på hvor mange kvinner og menn i alderen 75-84 som holdt ut fra 2001 til de ble 85-94 i 2011.

Ikke overraskende fant forskerne ut at fattigdom, høyt fettinntak, røyking, drikking og usunn livsstil spiller avgjørende rolle når pensjonister faller tidlig fra. Men samtidig så de at det er store variasjoner landene i mellom.

Les også: Slik kan du dempe søtsuget med mat

(Saken fortsetter under)

En ny undersøkelse viser at spanske, franske og italienske menn lever et sunnere liv enn skandinaviske menn.


Dårlige utsikter i Hedmark og Oppland

Pensjonistene i Nord-Spania, Sør- og Vest-Frankrike, Andorra og den nordøstlige delen av Italia lever lengst i Europa. Forskere forklarer deres levetid med høy sosioøkonomisk status og en sunn middelhavsdiett. Til sammenlikning er det lave odds for høy alder i post-industrielle områder i Storbritannia, Sør-Spania og Nederland.

I Skandinavia er det særlig Danmark som har lav overlevelsesrate, dersom du bor i København er det dårlige utsikter for en lang alderdom. Pensjonistenes levealder i Sverige er heller ikke mye å rope høyt over, mens Finland har helhetlig bedre resultater å vise til.

I likhet med Finland kommer Norge noe bedre ut på forskernes overlevelseskart. Spesielt områdene langs kysten på Østlandet drar opp statistikken, mens det ifølge studien er langt mellom pensjonistene som lever lenge i Hedmark, Oppland og Finnmark.

Les også: Mange menn sjekker seg ikke for prostatakreft

(Saken fortsetter under)

En sunn middelhavsdiett spiller ifølge forskerne inn på hvorfor pensjonister i Frankrike, Spania og Italia lever lenger. Foto: Colourbox
En sunn middelhavsdiett spiller ifølge forskerne inn på hvorfor pensjonister i Frankrike, Spania og Italia lever lenger. Foto: Colourbox


Livsstilen knekker oss i nord

Ifølge forskerne spiller blant annet sosioøkonomiske forhold, gener, livsstil, forurensning og tilgang til helsetjenester inn på hvorvidt du dør i høy alder eller ei.

– Det er høy dødelighet blant eldre etter fylte 85 år, hovedsakelig forårsaket av hjerte- og karsykdommer som står for 42 prosent av dødsfallene i Europa, forteller den ene av forskerne, Ana Isabel Ribeiro.

Ribeiro forklarer den lave levealderen flere steder i Skandinavia med usunn livsstil.

– Røyking, blodtrykk, kosthold, fysisk aktivitet, alkoholinntak og sosioøkonomisk status er etablerte risikofaktorer for hjerte- og karsykdom på individnivå.

Les også: – Aldersforskjell i parforhold kan være en styrke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus