Slik er symptomene på krystallsyken

Krystallsyken: Vanligste årsak til akutt svimmelhet. Foto: NTB Scanpix.
Krystallsyken: Vanligste årsak til akutt svimmelhet. Foto: NTB Scanpix.

Krystallsyken er ikke farlig, men det kan være svært ubehagelig. Heldigvis vil man bli kvitt plagene raskt med riktig behandling.

Krystallsyken (BPPV: Benign paroksysmal posisjonsvertigo) er en lidelse som skyldes forandringer i balanseorganet i innerøret. Tilstanden opptrer ofte som akutt svimmelhet. Diagnosen er ikke farlig, men kan være svært ubehagelig.

Vi har krystaller som er lagret i Utricle (en del av indreøret), som kan beskrives som et svømmebasseng fullt av krystaller. Når man beveger seg vil disse krystallene bevege seg rundt i bassenget, og sende informasjon til hjernestammen om hvordan hodet beveger seg i forhold til gravitasjonen.

Ulike former for svimmelhet

Behandling med Epleys manøver: Pasienter med krystallsyke blir raskere friske med riktig behandling, samt hjemmetrening.
Behandling med Epleys manøver: Pasienter med krystallsyke blir raskere friske med riktig behandling, samt hjemmetrening.

Derfor blir man svimmel av krystallsyken

Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for vestibulære sjukdommar, ligger årsaken til denne sykdommen i det indre øre.

Balanseorganet sitter i labyrinten i det indre øret. I labyrinten finnes sanseorganer som inneholder otolitter. Dette er ørsmå "steiner" eller kalsiumkarbonatkrystaller som sitter festet til en membran. Dersom otolittene løsner fra membranen, vil de kunne flytte seg omkring i labyrinten og irritere balanseorganet når du beveger på hodet. Dette skjer særlig når de havner i en del av labyrinten som kalles buegangene. Man kan gjøre hodebevegelser for å få otolittene ut av buegangene og på den måten bli kvitt symptomene.

Les også: De ni vanligste årsakene til svimmelhet

Når man beveger seg fremover, bakover, sideveis eller roterer, vil væsken i ørets bueganger flytte seg og sende nevrologiske impulser til hjernestammen. Krystallsyke oppstår når krystallene fra Utricle faller inn i en av buegangene.

Det finnes flere sykdommer som kan gi lignende symptomer, virus på balansenerven er den av dem.

Forekomst av krystallsyken

Krystallsyken er den vanligste årsaken til plutselig innsettende svimmelhet. Den forekommer i alle aldersgrupper, men forekomsten stiger raskt etter at man er fylt 30. Kvinner er noe mer utsatt enn menn.

Lege: Frederik K. Goplen
Lege: Frederik K. Goplen

– Vi regner med at omkring 80 000 nordmenn opplever sykdommen i løpet av et år. Den er sjelden det forekommer hos barn, sier Frederik Kragerud Goplen, overlege ved Haukeland Universitetssykehus, og forfatter av boken «Svimmelhet - diagnostikk og behandling».

Symptomer på krystallsyken

• Akutt svimmelhet med følelse av rotasjon

• Ustøhet - behov for å holde seg fast

• Anfall fremprovoseres av hodebevegelser eller stillingsforandring

• Svimmelhet følges ofte av ufrivillige rytmiske øyebevegelser

Oppkast kan forekomme

Anfallene varer vanligvis bare i 10-20 sekunder, men du kan være noe svimmel og ustø når du er oppe og går .

Les mer om: Svimmelhet

Behandling av krystallsyken

Sykdommen har en tendens til å bli bra av seg selv, men symptomene gir seg raskere etter behandling med såkalte reposisjonsmanøvre. Disse manøvrene får steinene til å falle ut av buegangene i det indre øret. Tilbakefall er vanlig, men kan behandles på samme måte.

– Behandling starter så snart diagnosen er stilt. Alle varianter av krystallsyke kan behandles med hjemmeøvelser, men behandlingen tar lengre tid og er mer krevende for pasienten. Det er sjelden nødvendig med kirurgiske inngrep, sier Goplen.

Epleys manøver

Ifølge nhi.no er behandling med Epleys manøver mer effektiv enn hjemmeøvelser. Det viktigste er at den som utfører manøveren kjenner metoden og har kunnskapene som trengs for å stille riktig diagnose.

Epleys manøver innebærer at du sitter på undersøkelsesbenken med hodet vridd til den ene siden. Deretter legges du raskt ned med hodet utenfor benken. Legen holder hodet ditt. Etter et halvt minutt vrir legen hodet ditt til motsatt side. Etter et nytt halvminutt ruller du deg over på siden mens hodet fortsatt er vridd ca. 45°, og hodet vil da være vendt mot gulvet. Denne manøveren gjentas om nødvendig flere ganger til svimmelheten er borte.

Har du spørsmål om krystallsyken eller andre sykdommer? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger her.

Personvernpolicy