Når ektefellen får Alzheimer

Livet med Alzheimer

KJÆRESTER: Erik (65) og Helen Øverby (58) ble kjærester i godt voksen alder. Selv om diagnosen Alzheimer har forandret livet hennes, ønsker Helene å møte dagene med å konsentrere seg om det hun fremdeles kan. © Kristin Ma Berg
KJÆRESTER: Erik (65) og Helen Øverby (58) ble kjærester i godt voksen alder. Selv om diagnosen Alzheimer har forandret livet hennes, ønsker Helene å møte dagene med å konsentrere seg om det hun fremdeles kan. © Kristin Ma Berg

Redd for å bli glemsk og dement? Da Helene (58) rotet med tidspunkter, ringte varselklokken hos samboeren Erik. Like etter fikk Helene diagnosen Alzheimer.

Alzheimers sykdom

Vanlige symptomer på Alzheimer er gradvis tap av hukommelse, der særlig ny informasjon fort kan bli glemt.

Mange opplever raske humørsvingninger uten grunn. Personlighetsforandringer, mistenksomhet, depresjon og angst er ikke uvanlig. Sykdommen utvikler seg i ulikt tempo fra pasient til pasient, fasen kan variere fra tre til 15 år.

- Pr. i dag er det ikke holdepunkt for noe snarlig gjennombrudd for nye preparater som behandler selve sykdommen. Forskere verden over jobber med å løse Alzheimer-gåten, og gjennom det finne et virksomt legemiddel eller annen terapiform, sier legespesialist Peter O. Horndalsveen ved Hukommelsesklinikken, Sykehuset Innlandet HF (bildet).

Aktivitetsvenn

Nasjonalforeningen for folkehelsen arbeider for å bekjempe hjerte- og karsykdom og demens, og er en frivillig humanitær interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Foreningen står bak prosjektet Aktivitetsvenn, der målet er å bidra til at personer med demens får flere aktiviteter og gode opplevelser i hverdagen. Prosjektet er basert på frivillighet.

Tynset 2010:

Helene (58) og Erik Øverby (65) har kjent hverandre hele livet. De er søskenbarn, og hun har alltid sett opp til den kjekke fetteren sin på Tynset. Selv er hun oppvokst på Nannestad i Akershus. Lenge tenkte hun aldri på ham som noe annet enn en flott fyr. Men da Erik skal feire sin 60-årsdag med slekt og venner, skjer det noe underlig.

De møtes dagen før selskapet, og får straks interesse for hverandre. Helene blir med Erik for å være konsulent når han skal kjøpe ny skjorte. Tonen mellom dem er lett, og alt blir så enkelt og ukomplisert. «Denne jenta føler jeg meg trygg på, kanskje hun er noe for meg», tenker Erik. Og så blir det slik!

Les også: Alzheimer kan skyldes soppinfeksjon

Kjærlighet i voksen alder

Begge har de barn fra tidligere forhold, og bor alene på dette tidspunktet.

– Det er det beste som har skjedd meg på lenge. Jeg skulle bare ønske det hadde hendt mye før, sier Erik i dag.

Dagene fylles med reiser, latter og lange turer, fisking og gode middager. Erik lager gourmetmat, og begge elsker å dele en god flaske vin. Alle gleder seg med Erik og Helene, som har funnet kjærligheten i voksen alder. De bestemmer seg ganske kjapt. De synes ikke de har en dag å miste. Fra nå av vil de leve sammen resten av livet.

Les også: Gjennombrudd i Alzheimer-forskningen gir nytt håp

De første tegnene

Helene flytter til Erik på Tynset. Hun får et vikariat i en av nabokommunene. Senere får hun jobb som assistent i barnehagen på Tynset, og glir raskt inn i miljøet. Hun er på småbarnsavdelingen, og hun stortrives. Nå er livet rett og slett perfekt.

Så skjer det. Første gang hun merker det, er hun på jobben. Det kommer snikende, men likevel så tydelig. Helene er på jobb i barnehagen, og skal skrive at en av de minste ungene har sovet fra kl. 11.35 til 13.00, men hun nøler. Hun vet godt hva hun skal skrive, men får det ikke til. Hvordan skriver man fem minutter over halv elleve, tenker hun, og må spørre en kollega. Det er første gang hun merker at noe er galt. Men først tenker hun at hun kanskje bare er sliten.

Les også: – Fjerner Alzheimer-plakk i musehjerner med ultralyd

Klokketesten

Nei, dessverre, dagen etter er det likedan. Hun kommer hjem og forteller det til Erik. De blir enige om at det er best at hun oppsøker fastlegen så fort som mulig.

Hos fastlegen tar Helene klokketesten. Hun får en urskive uten visere, og blir spurt om hun kan tegne inn den store og lille viseren, slik at klokken viser de ulike tidspunktene legen ramser opp. Det klarer hun ikke. Hun består rett og slett ikke testen. Det er hardt for Helene. Hun blir henvist til en rekke utredninger hos flere spesialister.

Les også: – Disse ni faktorene kan bidra til to av tre Alzheimer-tilfeller i verden

Mister førerkortet

At det viser seg å være Alzheimer, er en tung beskjed å få. Men Helene bestemmer seg raskt – diagnosen skal ikke få lov til å dominere dagene som kommer. Hun er kampklar.

Kort tid etter vil de ta fra henne førerkortet. Det føles trist og nedslående for en som er vant til å bevege seg fritt rundt med bil. Hun får mulighet til å ta en kjøretest hos biltilsynet, men det går dårlig. I februar 2014 leverer hun førerkortet. Det er en tung dag.

Gradvis mer preget

Men Helene og Erik får utrolig god oppfølging og masse informasjon. Det hjelper godt.

I dag forteller Helene hvordan hennes kognitive evner svikter henne gradvis. Hun sliter med tall og klokkeslett. Hun kan glemme å lukke kjøleskapsdøren, og hun klarer ikke alltid å skrive en ryddig handlelapp fordi hun har glemt noen av bokstavene. Hun blir frustrert, men ellers føler hun seg mest som før.

Ekstra krefter

- Jeg blir fortere sliten, men er så fornøyd med livet sammen med Erik. Det er nok det som gir meg krefter. Jeg skal gjøre alt for å holde meg frisk og i god form lenge, sier hun.

Helene vet det hjelper med fysisk og sosial aktivitet. Og når det er snø og kulde, går hun og Erik på ski og på isfiske. Bekymringer for fremtiden skal ikke få lov til å få overtaket.

Bekymret samboer

I Erik har uroen slått dypere rot. Det er ikke det at han ser mørkt på livet, men fremtiden er blitt så usigelig usikker. Horisonten er mørkere. Da de ble kjærester, følte han nesten at det var for godt til å være sant.

- Det var slik at vi trengte hverandre, Helene og jeg. Det at vi endelig ble samboere, var ikke et sekund for tidlig, sier han.

At Helene nå kanskje skal glippe fra ham, er nærmest uutholdelig å tenke på.

- Men vi må leve livet nå, og planlegge fremtiden som vanlig. Det at jeg har fått en diagnose, må vi ta underveis etter hvordan det utvikler seg, mener Helene.

Viktig med trygghet

Hun føler seg så godt ivaretatt.

- Erik gir meg trygghet. Det er kort mellom tanke og handling hos den mannen. Han ordner opp og passer på.

Helene er så livlig og lett å komme i kontakt med. Samtalene flyter som en myk flod med små krusninger av latter. Men Erik smiler mer reservert, gleden når liksom ikke helt opp til øynene hans. Der er det alvoret som har satt seg fast. Han vet hva som venter, de har vært på kurs: «Demens midt i livet» for pasienter og pårørende.

Helenes lyse sinn

Helene vet at diagnosen er en påkjenning for alle dem som elsker henne, og hun vil så gjerne gjøre det litt lettere for dem rundt seg.

- De bekymrer seg selvfølgelig med god grunn, sier Helene.

Men selv om tankene kan være tunge nok, nekter Helene å gi slipp på sitt lyse sinn. Akkurat her og nå vil hun fokusere på det hun kan, og ikke på det hun ikke kan.

- Jeg føler at jeg ennå har ressurser som jeg vil bruke til noe positivt, sier hun og ser med streng stahet bort på sin elskede.

Han kan ikke annet enn å smile. Hun er flink til å lokke frem smilet hos ham.

Saken fortsetter under bildet

VANDRE SAMMEN: Å vandre på kjærlighetsstien har Erik og Helene gjort i over fem år nå, fra de ble samboere. Nå er han hennes trofaste følgesvenn i sykdommen. © Kristin Ma Berg
VANDRE SAMMEN: Å vandre på kjærlighetsstien har Erik og Helene gjort i over fem år nå, fra de ble samboere. Nå er han hennes trofaste følgesvenn i sykdommen. © Kristin Ma Berg

Hva skjer fremover?

Foreløpig går hverdagen greit. Det er tanken på fremtiden som er det største problemet akkurat nå, synes Erik. Hvordan skal det bli fremover?

Men Erik skal i hvert fall ikke bli helt alene om å ta vare på kjæresten sin. Gjennom Nasjonalforeningen på Hedmark og Oppland har Helene fått en aktivitetsvenn. Ragnhild Løberg Høeg (65) er utdannet psykiatrisk sykepleier, men er nå delvis pensjonist og har både tid og krefter til overs. Helene og Ragnhild møtes én gang i uken. Det er fint for Erik å vite at Helene er sammen med Ragnhild.

Medisiner og aktivitet

Medisinene Helene får, kan aldri gjøre henne frisk, men forhåpentlig vil de redusere tempoet på utviklingen av sykdommen. Hun har tro på at trim og sosial aktivitet, pluss medisinering, skal gi henne mange gode år.

Hun står så støtt i det, alt sammen. Og hun nekter å legge vekk sitt mantra:

– Jeg skal glede meg over det jeg kan, ikke gråte over det jeg ikke kan.

Helene vekker beundring hos både hjelpeapparatet og de frivillige som stiller opp rundt henne.

Hånd i hånd

Hun har et helt lager av pågangsmot, som andre har mye å lære av. Erik ser på henne og nikker. Hun er hans beste venn og kjæreste. Og én ting vet han med sikkerhet: Veien foran dem blir ikke lett, men de skal gå den sammen, hånd i hånd.

De har også bestemt seg for å være åpne om Helenes sykdom. Informasjon og åpenhet er alfa og omega, det demper redselen og er med på å fjerne tabuer og skamfølelse, tror Helene. Derfor forteller hun gjerne historien sin.

Ved å fortelle om sykdommen håper de at deres historie kan bidra til økt forståelse og åpenhet for demenspasienter og deres pårørende.

Åpenheten gjør alt så mye enklere mellom dem, ikke minst når andre spør hvordan det går.

Nekter å gi opp

-Vi elsker å reise, Erik og jeg. Gjerne i Norge, men vi har også cruiset på Nilen, vært på togtur i Egypt og besøkt mange andre land, fortsetter hun.

- Jeg er så glad for at det er Erik som er mannen min. Han er snill, dønn solid og kjærlig.

- Vi har så mye vi skal rekke, ikke sant, Erik, sier Helene og legger hodet på samboerens skulder.

Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for at den uhelbredelige sykdommen skal utvikle seg i sneglefart.

- Det går bare én vei nå, og det er unnabakke, slår Erik fast.

- Men vi skal stå i det, Erik. Jeg nekter å gi opp uten kamp, svarer Helene.


Denne saken var først publisert på Klikk.no

Les også:

Grått hår? Ja, takk!

Stillheten etter Mikkel

- Åpenheten ga oss styrke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Frykter personer har gått gjennom isen i Troms – stor redningsaksjon iverksatt18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten
Siste nytt
19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgeFrykter personer har gått gjennom isen i Troms – stor redningsaksjon iverksatt18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus