Meny

Bruk av antidepressiva blant tenåringsjenter fordoblet

Stadig flere unge jenter går på antidepressive midler. Foto: Colourbox.com

Kan ha sammenheng med økt press og perfeksjonsjag, mener forskere.

Ifølge en ny studie foretatt av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Høyskolen i Hedmark, er det langt flere tenåringsjenter som bruker antidepressiva nå enn for ti år siden. Også bruken av sovemidler har gått opp blant ungdom.

– Det har steget de siste årene, og generelt blant jenter. Det kan se ut til at det har blitt en helt annen oppmerksomhet rundt bruk av antidepressiva, sier førsteforfatter av studien, Ingeborg Hartz.

Studien tar for seg trender i bruk av psykofarmaka blant barn og unge i Norge, og er den største studien som hittil er gjort i landet på dette området.

Den ble foretatt ved å hente data på medisinforbruk for psykiske lidelser hos reseptregisteret. Ved Høgskolen i Hedmark er det tidligere gjort studier der ungdom og helsesøstre er intervjuet om bruken av disse midlene. Disse ses nå i sammenheng.

Les også: Her er tegnene på depresjon

Har det ikke så bra

– Vi vet fra undersøkelser at flere og flere jenter i tenårene rapporterer at de ikke har det så bra, og flere søker hjelp for psykiske plager. Samtidig har det blitt mer aksept og oppmerksomhet rundt dette. Likevel er det fortsatt et stort skritt å begynne på legemidler, sier Hartz.

Hun understreker viktigheten av at dette følges opp.

– Selv om vi har fått legemidler mot depresjon godkjent for barn og unge kan det være potensielle bivirkninger, som større selvmordsfare, sier forskeren.

Les også: Depresjon gir risiko for uføretrygd

Går verst utover jentene

Alt skal måles og vurderes, og ungdommene opplever stress på mange områder, mener Ketil Klem. Foto: Colourbox

Det er langt flere jenter som henter ut denne form for medikamenter enn gutter. Tendensen finnes over hele landet, i alle fylker. I 2014 hentet hele tre prosent av alle 17 år gamle jenter ut en resept på antidepressiva, mot bare én prosent av guttene på samme alder. Hvert år øker bruken, og jentene har vært klart de største forbrukerne. Andelen er nesten fordoblet i 2014 sammenlignet med bunnivået i 2006.

At jentene skiller seg såpass klart ut er i kontrast til selvmordsstatistikker, som viser at unge menn i tjueårene er de som oftest tar sitt eget liv.

Ketil Klem er leder for Norsk Barne- og Ungdomspsykiatrisk forening. Han mener det er all grunn til å bekymre seg for den økningen antidepressiva som har funnet sted blant jenter, men har en forklaring på hvorfor man ikke ser den samme økningen hos gutter i samme alder.

– Selv om statistikken viser at det er unge menn som ligger høyest på selvmordsstatistikken betyr det bare at de «lykkes» når de forsøker. Statistikken viser også at jenter har flere selvmordsforsøk enn gutter, slår han fast.

Han mener jenter og gutter reagerer forskjellig på psykiske belastninger.

– Gutter blir urolige, slutter på skolen og utagerer, mens jenter blir innadvente og får depresjon og angst.

Les også: Lyse netter påvirker nattesøvnen din

Alvorlig økning

Klem mener økningen er alvorlig, og at det bør forskes mer på årsakene som kan ligge bak.

– Er det egentlig snakk om en økning i psykiske lidelser hos jenter, eller er det snakk om en ny trend for bruk av antidepressiva? Jeg lurer på om den økte statistikken er et uttrykk for at det har blitt stadig vanskeligere å være ungdom de siste ti årene. Det var jo ingen regionale forskjeller, så det er tydelig at det er noe som gjelder alle, uansett hvor de bor. Det må vi finne mer ut av, mener Klem.

(Saken fortsetter under)

Leder for Norsk Barne- og Ungdomspsykiatrisk forening, Ketil Klem, lurer på om den økte statistikken er et uttrykk for at det har blitt stadig vanskeligere å være ungdom de siste ti årene. Foto: Colourbox

Han sier man ikke kan skylde på slepphendte leger som skriver ut midler for fort, selv om han ønsker forskning på hvem som foreskriver medikamentene velkommen. Han vil se nærmere på samfunnet og kravene ungdommene stiller til seg selv.

– Handler det om vår moderne samlivsform, sosiale medier, verden generelt eller forhold på skolen? Det er mange hypoteser, og det er trist at samfunnet vårt gir unge mennesker psykiske problemer allerede tidlig i livet. Alt skal måles og vurderes, og ungdommene opplever stress på mange områder. Vi er nødt til å finne mer ut av dette og gjøre noe med det, understreker han.

Les også: Symptomene på depresjon

Kan få midlene fra flere steder

Også Ingeborg Hartz understreker at undersøkelsen ikke sier noe om hvilke problemer jentene møter, eller hvor de får antidepressiva fra.

– Vi vil gjerne undersøke dette videre og koble pasient- og reseptregisteret for å se om det hovedsaklig dreier seg om bruk blant de med mer alvorlige diagnoser. Det er viktig å se på om de får det hos fastlegen for første gang, eller om det er mer alvorlige ting som de behandles for etter henvisning til spesialhelsetjenesten som for eksempel BUP.

Likevel anslås det at opptil fem prosent av jentene har så alvorlige depressive symptomer at de kvalifiserer til en diagnose.

– Man må følge opp hver enkelt nøye. Legemiddelbruk skal aldri være den eneste løsningen, og skal alltid gis sammen med annen behandling. For noen kan det bli vanskelig å få midler fordi det gjør følelseslivet «flatt». Men for andre kan det å komme til et «flatt» nivå at de er i stand til å ta imot annen type hjelp.

Hartz sier at økningen ikke nødvendigvis sier noe om at det er flere unge som er deprimerte, men at det er flere som søker om og får hjelp.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

(Saken fortsetter under)

Opptil fem prosent av jentene har så alvorlige depressive symptomer at de kvalifiserer til en diagnose. Foto: Colourbox

Mange følte det hjalp

Anne Kjersti Myhrene Steffenak er en annen av forskerne bak studiene. Hun er helsesøster og psykiatrisk sykepleier, og har snakket med ungdom om bruken av antidepressiva. Ungdommene hun har snakket med uttrykte alle at de hadde behov for piller. Men støtten underveis var mangelfull.

– De uttrykte at pillene hjalp, og at de var absolutt nødvendige for at de skulle fungere sammen med andre. Men de mener det manglet kunnskap hos fagpersonene, og de fikk liten eller ingen oppfølging på bruken. De savnet også en sammenheng i tjenestene, slik at de ikke hadde trengt å gjenta hele historikken sin for flere personer, og at det ble et samarbeid og en plan for behandlingen. Det var de tydelige på at de virkelig hadde behov for.

Hun mener behovet for piller kan ha noe med krav å gjøre, og at det som plager ungdom i dag har endret seg.

– Tidlig på nittitallet sa de at de var lei seg og triste, og nå er de deprimerte og har angst. De har mer «lov til» å ta tak i vonde følelser på en annen måte enn tidligere.

Hun er enig med Klem i at gutter og jenter reagerer ulikt på psykiske problemer.

– Det skjer en stor endring hos ungdom. Når de er i 13-14-årsalderen rapporterer begge kjønnene ganske likt på psykisk helse og livskvalitet, men i 15-årsalderen eskalerer det hos jentene. De skal ikke bare være flinke på skolen, de skal se flotte ut, spise riktig, være gode i idrett. Man går med skuldrene ganske høyt hevet hele tiden, og føler seg mislykket om man ikke mestrer disse kravene.

Les også: Psykisk Helse-ledere: – Bevæpning skaper mer frykt

(Saken fortsetter under)

Det er langt flere jenter som henter ut antidepressive medikamenter enn gutter. Tendensen finnes i alle fylker over hele landet. Foto: Colourbox

Foreldrene på banen

Steffenak mener foreldrene må ta seg mer tid til å være til stede for ungdommene sine.

– Jeg skulle gjerne hatt foreldrene litt mer tilbake på banen. Mange voksne er like travle som ungdommen og skal rekke full jobb, trening og diverse aktiviteter. Den gode samtalen man hadde tidligere har vi kanskje ikke lenger.

Samtidig skulle hun ønske det var helsesøstre på alle skoler og at de var tilgjengelige flere dager i uken.

– Da kunne man stikke innom når det var noe som ikke fungerte, og ha noen å prate med. Nå må man vente til helsesøster er der, og det matcher kanskje ikke med når behovet melder seg. Det er viktig å ha en voksenperson man kan snakke med og sortere tanker sammen med før det blir ille.

Steffenak forteller imidlertid at ungdommene som ble intervjuet i studiet følte at det var stigmatiserende at de brukte antidepressiva, selv om man kan få inntrykk av at aksepten har blitt større.

– Det var det ikke. Flere opplevde det som skambelagt, og de snakket også om foreldre som ikke syntes det var noe ålreit å ha ungdom som strevde med psykisk helse. De uttrykte en slags form for ensomhet i lidelsen, sier hun.

Les også:

Kjære foreldre: Ikke skygg unna

Kun den nærmeste familien har hørt stemmen til Margrethe (22)

Vet du om barnet ditt blir utsatt for kjærestevold?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Meklingen i statsoppgjøret fortsetter på morgenkvisten05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Anti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer
Siste nytt
06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00VerdenDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMeklingen i statsoppgjøret fortsetter på morgenkvisten05:15NorgeStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42NorgeLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13VerdenEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39NorgeAnti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15VerdenUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05VerdenTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus