Når bør du sykemeldes av influensa?

Alt Text JOBB ELLER IKKE? Mange lurer på om de bør gå på jobb eller bli hjemme med influensa. Det kommer rett og slett an på hvor syk man er - og litt hva man jobber med.
Alt Text JOBB ELLER IKKE? Mange lurer på om de bør gå på jobb eller bli hjemme med influensa. Det kommer rett og slett an på hvor syk man er - og litt hva man jobber med. Foto: Colourbox

De fleste blir så syke av influensa at de bør få sykemelding og være hjemme fra jobb, mens noen kan være smittet nesten uten å merke det.

Slik kan du forebygge influensa:

God hånd- og hostehygiene forebygger smitte.

Bruk papirlommetørkle foran munn og nese når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.

Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. Ikke host i hendene.

Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

Kilde: fhi

Influensasesongen nærmer seg for fullt, og årets influensavirus er i ferd med å spre seg. Årets virus er A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa, og gir ifølge Folkehelseinstituttet ingen spesiell grunn til bekymring. Mange nordmenn er dessuten immune mot viruset – dersom de har hatt det før eller har tatt vaksine. men mange kommer garantert til å bli sengeliggende den neste måneden.

For like sikkert som at det nye året kommer, så kommer influensaen – som regel i januar. Og mange blir syke – noen verre enn andre. Noen kan ha influensa nesten uten å merke det, mens andre blir sengeliggende i en uke med feber, verkende kropp og hoste - noen også hodepine. Hvert år får 5-15 prosent av befolkningen influensa, og mange har ikke noe annet valg enn å holde senga.

Jobb eller ikke jobb når man har influensa?

Da er spørsmålet for mange: Skal jeg gå på jobb eller ikke?

- Man bør selvfølgelig sykmeldes av influensa. For det første fordi de fleste mennesker ikke vil klare å jobbe med en influensa, og så har du smittehensyn i tillegg.
Vilkårene for sykmelding er at "sykdom er til hinder for å utføre arbeidet", og det er jo veldig vanskelig å se at ikke de vilkårene er oppfylt når en har en influensa, sier allmennlege Brynjulf Barexstein, som er Lommelegens sjefssvarlege, som presiserer at dette gjelder influensa, ikke en vanlig forkjølelse - noe mange har en tendens til å blande.

Han mener de fleste leger vil sykmelde en pasient med influensa - dersom det trengs. Hvis allmenntilstanden likevel er god, og man føler seg i form til å gå på jobb, trenger man ikke nødvendigvis å sykemeldes.

HOLD DEG HJEMME: Allmennlege Brynjulf Barexstein mener de fleste vil trenge en sykemelding ved influensa.
HOLD DEG HJEMME: Allmennlege Brynjulf Barexstein mener de fleste vil trenge en sykemelding ved influensa.

– Det kommer an på allmenntilstanden til den syke. Symptomene varierer mye fra person til person, noen merker knapt at de har influensa mens andre kan blir sengeliggende. Dersom personen har feber eller høy grad av sykdomsfølelse trenger kroppen hvile, og da er fornuftig å holde seg hjemme. Er man lite påvirket, kan man gå på arbeid som vanlig, men man bør da være ekstra nøye med håndhygiene og hostehygiene for å redusere smittefaren, sier lege Karine Nordstrand ved avdeling for infeksjonsovervåking.

Hvor lenge en eventuell sykemelding bør vare, kommer an på symptomene. En vanlig influensa bør være over i løpet av ti dager.

- Varigheten av sykmeldingen vurderes individuelt, men det blir til man er i stand til å gå på jobb igjen. Feberfri bør en i det minste være. Men det er den subjektive formen som avgjør det. Ligger man der og føler man er overkjørt av et godstog, slik det ofte er med influensa, utslått og med muskelverk, så er ikke dette målbare, objektive størrelser, men pasientens subjektive opplevelser, og det er da disse som ligger til grunn for at vedkommende ikke klarer å jobbe, og derved sykmeldes, sier Barexstein.
LES OGSÅ: Nå kommer influensaen

Mange bruker egenmelding ved influensa

Det finnes ingen statistikk på hvor mange som hvert år blir hjemme fra jobb på grunn av influensa, men i første kvartal i fjor var 6,3 prosent av befolkningen sykmeldt av lege.

- Antakelig brukes det mye egenmelding i forbindelse med influensa, ettersom sesongen gjerne er i begynnelsen av året (dvs. at man har ikke «brukt opp» egenmeldingene), og fraværet vanligvis er kortvarig. De fleste med influensa søker heller ikke lege, sier Nordstrand.

Dersom man har en “normal” influensa, det vil si med feber, muskelsmerter, tørrhoste og eventuelt hodepine, er det ingen grunn til å oppsøke lege. Den vil som regel gå over av seg selv. Dersom man får veldig høy feber (over 40), eller svært dårlig allmenntilstand, kan det være lurt å oppsøke lege. Eldre, syke, og personer med nedsatt immunforsvar vil være ekstra utsatt for influensaviruset.

LES OGSÅ: Alt om influensa

Noen kan tenke at det er bedre å bli hjemme enn å smitte kollegene. Dette vil normalt ikke være grunn for en lege til å skrive ut en sykemelding – da må man i så fall bruke egenmelding. En vanlig arbeidstaker har fire egenmeldingsperioder a tre dager i løpet av 12 måneder.

- I en normalsituasjon er ikke influensasmitte i seg selv grunn til sykemelding, dette avhenger av symptomene. Mange kan være smittet uten å merke noe særlig til dette, men likevel utgjøre en smitterisiko, sier Nordstrand.

Noen bør faktisk bli hjemme når de har influensa

Det finnes derimot grupper som bør bli hjemme dersom de har influensa.

- Dersom man jobber med særlig utsatte grupper, for eksempel premature barn eller personer med redusert immunforsvar bør man holde seg hjemme eller finne andre arbeidsoppgaver. Andre bør være særlig nøye med håndvask og hostehygiene dersom de har tegn til infeksjon, sier Nordstrand.

Petter Brelin, allmennlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, er enig i at enkelte yrkesgrupper bør bli hjemme ved influensa og forkjølelse.

- Dersom du jobber med syke mennesker som tåler infeksjoner dårlig, da er det veldig viktig å ta hensyn til dem rundt deg. Det vil si at sykepleiere, hjelpepleier og leger kanskje lettere må være hjemme fra jobb når de er forkjølet eller har influensa, sier Brelin.

Han mener nordmenn flest strekker seg langt for å gå på jobb - selv om de er syke.

Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er vanligvis to dager, men varierer fra en til tre dager. Man er smitteførende fra den dagen symptomene viser seg og i tre-fem dager etterpå.

- En ukomplisert influensasykdom varer vanligvis 7-10 dager, sier Karine Nordstrand.

Men mange føler seg slappe og dårlige i to uker.

- En influensa varer rimelig lenge, og ved studier har en har sett at først etter 6-7 dager begynner symptomene å avta gradvis, men det betyr ikke at en er frisk da, det begynner bare å bli litt lettere. Så et par uker og vel så det er nok vanlig varighet - tidvis lenger før en er alldeles restituert. Og en kan være slapp i lengre tid etterpå, sier Brynjulf Barexstein.

LES OGSÅ: Når bør du være hjemme med forkjølelse?

Lurer du på noe om hepatitt B, eller har du spørsmål om andre sykdommer? Spør en av vår e leger her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:55 Lagkompis om konkurransen fra «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Virusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14 Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag06:00 Flere tipser om skattefusk05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kongen har bursdag04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken
Siste nytt
06:55SportLagkompis om konkurransen fra «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45VerdenVirusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18VerdenValget i gang i Iran06:15NorgeBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14NorgeBrorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeFlere tipser om skattefusk05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00NorgeKongen har bursdag04:51NorgeMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17VerdenTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01VerdenEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51VerdenDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus