11 farlige sykdommer det ikke finnes god behandling eller vaksine mot

Forskning er viktig for å utvikle medisiner og vaksiner mot sykdommer som truer i fremtiden. Foto: Colourbox
Forskning er viktig for å utvikle medisiner og vaksiner mot sykdommer som truer i fremtiden. Foto: Colourbox

Disse virusene kan føre til den neste store epidemien.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå laget en liste over 11 av de viktigste infeksjonssykdommene som kan utvikle seg til globale epidemier.

Det er sykdommer det bør forskes mer på fordi vi ikke er godt nok forberedt på utbrudd.

Les også: Ut og reise? Sjekk hvilke vaksiner du trenger med denne kalkulatoren.

Her er de 11 sykdommene WHO mener bør prioriteres på forskningsfronten:

1. Chinkunguya

Chikunguya er et myggbårent virus som overføres av de samme myggartene som gulfeber og dengufeber.

– Den mest alvorlige komplikasjonen etter smitte av dette viruset, er langvarige leddplager som til forveksling ligner leddgikt, sier Hasle.

2. Ebola

Ebola smitter via direkte og indirekte kontakt og dråpesmitte.

– Det vil si gjennom luften på korte avstander. Ebola opptrer i epidemier som inntil det store utbruddet har vært å finne i små, fjerntliggende landsbyer i Afrika. Dette viruset gir blødningsfeber hos mange og kan potensielt forårsake enorme epidemier, sier Hasle.

3. Krim-Kongo-feber

Krim-Kongo-feber smitter mellom storfe via flått.

– Folk som håndterer slakt av storfe kan få sykdommen, som kan gi blødningsfeber, sier Hasle.

Les også: Zika-alarmen: – Vi får til en løsning for norske reisende

(Saken fortsetter under)

EBOLA: På en gravplass i utkanten av Monrovia i Liberia bærer helsearbeidere vekk liket til en person de mistenker kan ha dødd som følge av Ebola-viruset. Bildet er tatt i mars 2015. Foto: AP Photo/Abbas Dulleh/Scanpix
EBOLA: På en gravplass i utkanten av Monrovia i Liberia bærer helsearbeidere vekk liket til en person de mistenker kan ha dødd som følge av Ebola-viruset. Bildet er tatt i mars 2015. Foto: AP Photo/Abbas Dulleh/Scanpix


4. Lassafeber

Lassafeber ligner ifølge Hasle på ebola-sykdom, men er noe mildere og mye vanligere.

– Sykdommen kan behandles med ribavirin, sier han.

5. Marburgvirus

Marburgvirus er svært likt og nært beslektet med ebola.

– Denne sykdommen finnes det ingen behandling mot, sier Hasle.

6. MERS

MERS – Middle East Respiratory Syndrome – er et coronavirus.

– Det er nært beslektet med SARS-viruset, men er tydeligvis mye mindre smittsomt, sier Hasle.

Les også: Det er ikke farlig å legge ferieturen til Asia

(Saken fortsetter under)

MERS: En sykepleier på et smittesenter i Nonthaburi-provinsen i utkanten av Bangkok, Thailand renser hendene for å forhindre å selv bli smittet med MERS. Foto: Reuters/Chaiwat Subprasom/Scanpix
MERS: En sykepleier på et smittesenter i Nonthaburi-provinsen i utkanten av Bangkok, Thailand renser hendene for å forhindre å selv bli smittet med MERS. Foto: Reuters/Chaiwat Subprasom/Scanpix


7. Nipahvirus

Nipahvirus er et paramyxovirus som spres via griser.

– Grisene får bare en mild sykdom av viruset, men hos mennesker gir det hjernebetennelse . Det mest smittsomme viruset som finnes, nemlig meslingeviruset, er også et paramyxovirus, sier Hasle.

8. Rift-Valley-feber

Rift-Valley-feber forårsakes av et myggbåret virus som kan gi blødningsfeber hos mennesker.

– Sykdommen rammer i hovedsak storfe, og mennesker får viruset i forbindelse med slakting, sier Hasle.

9. SFTS

SFTS er et virus vi ennå ikke vet så mye om.

– Det er funnet i flått, men ser også ut til å kunne smitte via kontakt med blod og slim. Det fører til alvorlig feber med trombocytopeni-syndrom, sier Hasle.

Les også: WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise

(Saken fortsetter under)

RIFT-VALLEY-FEBER: En kvinne smittet med Rift-Valley-feber hviler i en sykeseng på Garissa-sykehuset nordøst for Nairobi i Kenya. Bildet er tatt i januar 2007. Foto: Reuters/Radu Sigheti/Scanpix
RIFT-VALLEY-FEBER: En kvinne smittet med Rift-Valley-feber hviler i en sykeseng på Garissa-sykehuset nordøst for Nairobi i Kenya. Bildet er tatt i januar 2007. Foto: Reuters/Radu Sigheti/Scanpix


10. SARS

SARS – Severe acute respiratory syndrome – er ifølge Hasle sannsynligvis den skumleste epidemien vi har hatt de siste 50 årene.

– Viruset er veldig smittsomt gjennom luft og dråper, og det var tilfeldigheter og resolutt innsats fra helsemyndighetene i de berørte landene som reddet verden fra et større utbrudd. Om epidemien hadde nådd for eksempel et fattig, afrikansk land, kunne det gått mye verre, sier han.

11. Zikafeber

Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus, som overføres med mygg.

Det er per i dag pågående utbrudd eller økende forekomst av sykdommen i store deler av Sør- og Mellom-Amerika.

Det har lenge forekommet i Afrika og Oceania.

Sykdommen smitter vanligvis ikke fra person til person, men smitte fra mor til barn og ved blodoverføring kan forekomme.

Les også: Norge gir 10 millioner til zika-bekjempelse

Globale epidemier

Årsaken til WHO er bekymret for nettopp disse 11 sykdommene er ifølge lege og direktør for smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen, en kombinasjon av to faktorer.

– Sykdommene kan for det første gi betydelig utbrudd og skade, og de er dermed en trussel både mot folkehelse og økonomiske forhold. I tillegg er dette sykdommer det ikke finnes vaksine eller god behandling mot. Det er heller ikke god nok diagnostikk for å påvise sykdommene, sier han.

(Saken fortsetter under)

MERS: Passasjerer fra Busan i Sør-Korea får temperaturen kontrollert ved ankomst på flyplassen i Hong Kong i juni i fjor. Foto: AP Photo/Kin Cheung/Scanpix
MERS: Passasjerer fra Busan i Sør-Korea får temperaturen kontrollert ved ankomst på flyplassen i Hong Kong i juni i fjor. Foto: AP Photo/Kin Cheung/Scanpix


Røttingen forteller at årsaken til at for eksempel influensa, som også kan føre til epidemier, ikke står på listen, er at fagfolk har langt mer kunnskap om den sykdommen.

Infeksjonssykdommer som HIV/Aids , tuberkulose , malaria og denguefeber kan ifølge FHI også skape utbrudd, men er ikke med på listen fordi det allerede finnes legemidler eller gjøres mye for å utvikle legemidler mot disse.

Les også: Tre personer påvist zikafeber i USA

Lite forskning

– For å kunne identifisere disse 11 sykdommene, må det prioriteres å forske på dem. Fordi private selskaper ikke har økonomisk interesse av dette, har det imidlertid i liten grad skjedd, sier han.

Han legger til at det å utvikle medisiner og vaksiner tar tid.

Medisinen eller vaksinen skal først utvikles, og deretter må forskerne teste aktuelle kandidater i en lang utprøving gjennom tre faser. Erfaringer med Ebola-viruset viser imidlertid at det er mulig å jobbe raskt og samtidig gjøre et godt nok arbeid, sier han.

Les også: USA har påvist Zika-smitte etter seksuell omgang i Dallas

Ukjent virus

At verden kan vente seg epidemier av en eller flere av sykdommene på WHO sin liste, er Røttingen ganske sikker på.

– Det vi ikke vet, er hvilket virus som fører til en epidemi. I tillegg til sykdommene som står på listen, finnes det dessuten ett til – nemlig virus av ukjent opprinnelse. Vi vet av erfaring at det også dukker opp slike virus, slik som var tilfellet med SARS og MERS, sier han.

Når dette skjer, er det viktig å ha kapasitet og ressurser til å raskt oppdage disse nye virusene, karakterisere dem og utvikle medisiner.

Les også: Blodgivere i USA får zika-karantene

(Saken fortsetter under)

En helsearbeider i Panama City driver desinfeksjon med røyk til vern mot moskito som kan bære Zika-viruset. Foto: Reuters/Scanpix Foto: Carlos Jasso / Reuters
En helsearbeider i Panama City driver desinfeksjon med røyk til vern mot moskito som kan bære Zika-viruset. Foto: Reuters/Scanpix Foto: Carlos Jasso / Reuters


Kun hos dyr

Mange av sykdommene er likevel ingen direkte risiko i Norge.

En del av virusene er per i dag også kun å se i dyrepopulasjoner, men vi vet eller tror at de kan smitte over på mennesker.

– Sykdommene som først og fremst finnes i tropiske strøk, og smitter med myggarter vi ikke har her i landet, er heller ingen direkte folkehelsetrussel i Norge. Likevel viser spredningen av ebola, SARS og MERS at virus kan spres over lange avstander og nå hit også hvis vi ikke passer på, sier Røttingen.

Les også: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Dyr prosess

– Å utvikle en vaksine er en lang og kostbar prosess. Det går minst sju-åtte år fra arbeidet begynner til en vaksine kan lanseres, og det er minst en milliard kroner i utviklingskostnader, sier lege ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle.

Samtidig er det altså helt umulig å beskytte seg mot fremtidige utbrudd av hittil ukjente sykdommer.

– Høyere befolkningstetthet vil kunne disponere for nye utbrudd. Klimaendringer kan også til en viss grad tenkes å forandre utbredelsesområdene til smittevektoren, men jeg tror dette er en mindre viktig faktor i denne sammenheng, sier Hasle.

Han forteller at han selv er mest bekymret for SARS coronavirus og filovirusene ebola og Marburg-virus.

Les også:

– Ikke ta deg i ansiktet med votter og vanter

Du visste kanskje at du ikke bør drikke varmt vann fra springen

Kjønnssykdommen du ikke har hørt om

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Gjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde
Siste nytt
07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeGjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus